Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Cele mai frecvente mituri despre cancerul de san

Cele mai frecvente mituri despre cancerul de san

Faptul ca esti femeie te incadreaza in grupa de risc. Ar mai fi un motiv suficient de ingrijorare: cancerul de san nu da simptome. Dar, nu intra in panica doar pentru ca ai auzit undeva ca daca bunica ta a avut, vei avea si tu.

Mit: Daca mama a avut, voi moşteni şi eu… 

Genele BRCA1 si BRCA2 fac posibila transmiterea ereditara. Ca sa stii sigur, poti face un test pentru a afla daca esti purtatoare a genelor cu pricina. Dar tine cont si de alti factori de risc: varsta, sedentarismul, alcoolul, terapiile hormonale. 
 

Mit: Am noduli sau chisturi, deci sigur exista un risc…

Nodulii si chisturile sunt formatiuni benigne, deci nu sunt periculoase. Sigur, trebuie tinute sub observatie. Deci, mergi anual sau semestrial, in functie de recomandarea medicului, la consult senologic si, dupa 40 de ani, o ecografie mamara e obligatorie.
 

Mit: Am sanii mici, deci sunt la adapost…

Medicii ginecologi spun altceva: marimea sanilor nu are nici o legatura cu riscurile si cu dezvoltarea cancerului de san. Prin urmare, chiar daca sunt mici, daca si-au schimbat forma sau conturul ori mamelonul s-a inrosit si curge lichid din el, fugi la consult. 
 

Mit: Daca folosesc antiperspirante, am risc de cancer? 

S-a cercetat si nu exista dovezi in acest sens, insa multe din produsele cosmetice care contin aluminiu au fost interzise pentru ca sunt toxice pentru organism. Daca nu esti ferm convinsa ca antiperspirantele nu sunt un pericol, foloseste din cele organice.
 

Mit: Anticonceptionale sunt un real pericol

Luate pe termen lung, adica daca insumezi anii in care ai luat si iti da peste 10, anticonceptionalele sunt un factor de risc. Discuta cu medicul tau si opreste-te la timp – un stil de viata sanatos este principala arma in lupta contra cancerului. 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns