Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Cistita: banală, dar supărătoare

Cistita: banală, dar supărătoare

O femeie din două se confruntă măcar o dată în viaţă, cu simptomele neplăcute ale cistitei. Cum se tratează această infecție și cum pot evitate recidivele?

Cistita, inflamația vezicii urinare, este cea mai frecventă și mai banală dintre infecțiile urinare. În forma ei simplă, este lipsită de gravitate și se tratează simplu. În schimb, fără tratamentul corect, banala cistită duce la complicații serioase. Din păcate, după prima infecție, riscul ca episoadele de cistită să revină cu regularitate este foarte mare. Cum poți pune capăt acestor infecţii neplăcute?

Criza de cistită

Femeile care au suferit de o criză de cistită îi cunosc foarte bine simptomele supărătoare, care de obicei debutează brusc: durere sau usturime în timpul micţiunilor, durere sau senzaţie de apăsare în partea de jos a abdomenului, nevoie urgentă şi frecventă de a merge la toaletă, deşi este eliminată o cantitate foarte mică de urină (uneori doar câteva picături), pierderi de urină. Urina poate fi tulbure, urât mirositoare sau colorată în roșu, semn că există o sângerare la nivelul peretelui vezicii.

Dacă apar simptome precum febră, frisoane sau dureri de spate la nivelul rinichilor, trebuie mers de urgență la medic, căci e posibil ca infecția să fi ajuns la rinichi (pielonefrită).

Cauzele ei

Un germen, de obicei un colibacil (Escherichia coli), se fixează pe peretele vezicii urinare și provoacă o inflamație, apoi o infecție. Acest microb se dezvoltă în special când urina e acidă – iată de ce e important să bem suficientă apă și să mergem la toaletă imediat ce simțim nevoia, în loc să ne reținem.

Cistita e mult mai des întâlnită la femei decât la bărbați, explicația fiind pur anatomică: la femei, uretra (canalul prin care urina este eliminată din vezică) e mai scurtă decât la bărbați cu câțiva centimetri, motiv pentru care bacteriile prezente în regiunea genitală și cea anală (inclusiv E. coli) ajung cu ușurință în vezică.

În decursul vieții unei femei, există câteva perioade mai propice cistitei: primul raport sexual, sarcina, menopauza. Sunt însă și alți factori ce pot favoriza apariția infecției: raporturile sexuale, constipația, diabetul, consumul insuficient de lichide, malformațiile la nivelul căilor urinare, mâncărurile condimentate, consumul de alcool.

La medic

Medicul îți poate spune dacă suferi de cistită pe baza simptomelor, dar și a analizei de urină. Există acum în farmacii și teste rapide de urină care pot confirma sau infirma prezența cistitei prin determinarea a doi parametri: nitriții și leucocitele. Dacă rezultatul e pozitiv, urina trebuie trimisă la laborator pentru urocultură.

În cazul în care episoadele de cistită se repetă de cel puțin patru ori pe an, vorbim de cistită recidivantă, situație în care sunt necesare investigații suplimentare: examen citobacteriologic al urinei, analize de sânge pentru evaluarea funcţiei renale, ecografie abdominală în vederea depistării unui eventual calcul urinar sau a unei malformaţii a căilor urinare ori a vezicii etc.

Ce-i de făcut

Prima şi cea mai importantă măsură este să începi să bei multe lichide, aproximativ trei litri pe zi. Peste 30% din cazurile de cistită acută se vindecă fără tratament, doar consumând suficiente lichide, care curăţă în mod natural vezica. Dacă simptomele nu cedează după 24-36 de ore, cel mai probabil e nevoie de antibiotic, pe care ți-l va prescrie medicul. Tot el va decide schema de tratament: fie o singură doză de antibiotic, fie tratament de 3 ori 7 zile. Alături de antibiotic, specialistul poate recomanda un preparat antiinflamator, pentru reducerea inflamației și alinarea disconfortului.

Cum combați recidivele

Din nefericire, în peste 30% din cazuri cistita recidivează. Ca să nu-i cazi victimă de câteva ori pe an, ar fi mai bine să adopţi câteva obiceiuri sănătoase.

* Insuficienta hidratare duce la criza de cistită. Cu cât urina e mai concentrată, cu atât riscul de infecție e mai mare. Așadar, bea suficiente lichide, cel puţin 1,5 l pe zi, iar vara, chiar 2-2,5 l.

* Du-te la toaletă ori de câte ori simţi nevoia să urinezi (cel puţin o dată la 4-6 ore), ca urina să nu stagneze prea mult timp în vezică. De asemenea, golește vezica după fiecare raport sexual.

* La toaletă, şterge-te din faţă spre spate (dinspre organele genitale spre anus), ca să eviți contaminarea organelor genitale cu microbii ce există în regiunea anală.

* Păstrează o igienă riguroasă a zonelor intime, dar fără să exagerezi – spală regiunea genitală și anală o dată pe zi şi după fiecare raport sexual, cu apă călduţă şi săpun hipoalergen. Nu face dușuri vaginale, evită produsele de igienă intimă parfumate, iar în timpul menstruației, schimbă regulat tamponul.

* La piscină sau la plajă, evită să stai prea mult timp în costumul de baie ud.

* Nu purta haine prea strâmte (jeanşi, lenjerie intimă) şi lenjerie din materiale sintetice, care împiedică evaporarea transpiraţiei şi favorizează astfel înmulţirea bacteriilor.

Remedii de acasă

* Pentru calmarea senzaţiei de arsură şi tratarea infecţiei sunt eficiente infuzia de urzică sau de cimbrişor, care au proprietăţi antiseptice şi antiinflamatoare. Bea două căni de infuzie (o linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml de apă clocotită) pe parcursul unei zile, luând din când în când câte o înghițitură.

* Un excelent remediu, folosit din Antichitate, este sucul de afine, care conţine substanţe cu efect antibacterian: se beau 100 ml de suc pe zi, timp de șapte zile. Acelaşi efect îl are sucul de răchiţele.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.36/14.09.2017
Autor: Angelica Cîlțan
Sursa foto: 123rf

Comments

comments

Lasă un răspuns