Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Contracepția de urgență

Contracepția de urgență

Ai uitat să folosești un mijloc contraceptiv sau prezervativul s-a rupt? Nu te panica! Există soluții de urgență care te pot proteja de o sarcină nedorită.

Prezervativul a alunecat ori s-a rupt, ai uitat să-ți iei pilula, n-ai apucat să folosești vreun mijloc contraceptiv din cauză că lucrurile s-au precipitat. În materie de contracepție, mici accidente se pot întâmpla oricând și oricui. Dacă vrei să eviți o sarcină nedorită, important este ca, după un raport sexual neprotejat sau incorect protejat, să acționezi rapid. Ai la îndemână trei soluții: pilula de a doua zi, pilula de a cincea zi sau steriletul.

Pilula de a 2-a zi

Cea mai folosită metodă contraceptivă de urgență este așa-numita pilulă de a doua zi, un preparat hormonal ce conține doar progesteron (levonorgestrel). Chiar dacă îi spune pilula de a doua zi, nu trebuie să aștepți până mâine. Cel mai bine e s-o înghiți imediat după, căci eficiența ei scade cu fiecare secundă care trece. Dacă n-o poți lua în primele minute sau ore, încearcă să o iei măcar în primele 12-24 ore după actul neprotejat, când eficiența ei este de 95%, dar nu mai târziu de 72 de ore, când protecția pe care ți-o oferă scade la 58%. A doua pilulă din cutie trebuie înghițită la 12 ore după prima, dacă în prospect nu se recomandă ca cele două pilule să fie administrate în același timp. Un studiu recent al Organizației Mondiale a Sănătății arată că ambele modalități de administrare a pilulelor (la interval de 12 ore una de alta sau ambele deodată) sunt la fel de eficiente.

Cum acționează pilula de-a doua zi? Împiedică ovulele să elibereze ovule, împiedică fertilizarea ovulului deja eliberat, iar dacă ovulul a fost deja fertilizat, îl împiedică să se fixeze de peretele uterului.

Pilula de-a doua zi se găsește în farmacii sub formă de comprimate (o cutie cu două comprimate), poate fi cumpărată fără prescripție medicală și costă între 50 și 65 de lei.

Pilula de a 5-a zi

Este un nou contraceptiv de urgență, care conține ulipristal acetat. Această substanță nu permite progesteronului să-și exercite efectul, împiedicând astfel sarcina prin inhibarea sau întârzierea ovulației. Avantajul acestei pilule este că poate fi luată într-un interval de 5 zile după un contact sexual neprotejat. Studiile clinice arată că eficiența pilulei este de 95% timp de 5 zile. Cu toate acestea, medicii recomandă ca pilula să fie administrată în primele 12 ore și cel mai târziu la 24-48 de ore după raportul sexual neprotejat.

Prețul pilulei variază între 75 și 100 de lei.

De reținut. Indiferent ce pilulă de urgență alegi, cu cât mai repede o iei (în primele minute, ore), cu atât ea are o eficiență mai mare.

Dispozitivul intrauterin

O alternativă la pilulele de urgență o reprezintă steriletul din cupru, care împiedică spermatozoizii să fecundeze ovulul. Implantat în uter în primele 5 zile după contactul sexual neprotejat, acesta îți oferă o protecție de aproape 100%. Avantajul lui față de pilulă este că te va proteja de o sarcină nedorită pentru o perioadă lungă, chiar și 10 ani. Este recomandabil să optezi pentru dispozitivul intrauterin doar dacă ești sănătoasă din punct de vedere genital și dacă intenționezi să îl păstrezi ca metodă contraceptivă de bază. Vestea bună este că, dacă îți dorești copii la un moment dat, fertilitatea revine imediat după extragerea dispozitivului.

Steriletul poate fi cumpărat și de la farmacie. Prețul lui variază în funcție de tipul steriletului: între 30 și 300 de lei (cele cu nucleu de aur).

Oare chiar ești protejată?

Înghiți o pastiluță și, gata, uiți de sarcina nedorită, nu-i așa? Din păcate, lucrurile nu sunt atât de simple cum par. Eficiența metodelor contraceptive de urgență depinde și de noroc, dar și de câțiva factori. De exemplu, de momentul ciclului: dacă actul sexual neprotejat a avut loc cu 1-2 zile înainte de ovulație, pilulele de urgență nu-ți oferă prea multă protecție: pilula de a doua zi are o eficiență de numai 14,5%, iar cea de-a cincea zi, de 58%.

Un alt factor care influențează eficiența pilulelor este greutatea. Cu cât ai mai multe kilograme în plus față de greutatea ideală, cu atât contracepția de urgență are o eficiență mai mică. De exemplu, dacă ai 1,60 și 70 kg, ai IMC (indicele de masă corporală) de 27,3. IMC se calculează împărțind greutatea (în kg) la pătratul înălțimii (în metri): 70 : (1,6 x 1,6) = 27,3. IMC normal are valori între 18,5 și 24,9. Pilula de a doua zi devine ineficientă la un IMC mai mare de 26, iar pilula de a cincea zi, la un IMC mai mare de 35.

Bine de știut

* Nici pilulele de urgență, nici steriletul nu întrerup o sarcină deja instalată. Dacă ți-a întârziat menstruația, fă-ți un test de sarcină.

* Pilulele de a doua și a cincea zi trebuie folosite numai în mod excepțional. În niciun caz nu se administrează cu regularitate. Specialiștii spun că se poate recurge la o asemenea pilulă nu mai devreme de 5-6 luni de la o administrare anterioară. 

* Urmezi un tratament medicamentos și vrei să iei pilula de-a doua zi? Cere sfatul medicului sau al farmacistului, căci unele medicamente pot diminua eficiența contraceptivului.

* Uneori pot apărea efecte secundare după administrarea pilulelor: grețuri sau vărsături (mai rar), sângerări în prima săptămână de la administrare, ciclul menstrual ar putea apărea mai devreme sau mai târziu cu 3-7 zile.

* După folosirea unei contracepții hormonale de urgență, poți utiliza apoi pilule contraceptive obișnuite (pilule combinate sau mini-pills).

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.39/05.10.2017
Autor: Angelica Câlțan
Sursa foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns