Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Contraceptia de urgenta

Contraceptia de urgenta


Pilula de a doua zi
nu e singura metoda contraceptiva la care poti apela dupa un act sexual neprotejat sau cu protectie esuata si nu-i obligatoriu sa astepti zorii zilei urmatoare ca sa iei pastila.

In timp ce metodele contraceptive utilizabile inainte de actul sexual sau pe parcursul lui pot fi parte din modul de viata al femeilor care nu (mai) vor sa aiba copii, contraceptia de urgenta, dupa cum ii si spune si numele, vizeaza situatiile ce nu sufera amanare: ai uitat sa iei pilula, ai calculat gresit calendarul ori s-a rupt prezervativul.

  • Citeste si: Mituri despre viata sexuala

Exceptie, nu obicei

Medicii spun ca ai voie “sa gresesti” si sa apelezi la pilula de a doua zi de maximum doua ori pe an. Asta, deoarece metodele contraceptive de urgenta sunt foarte agresive si destabilizeaza serios organismul. Cele doua feluri in care poti actiona dupa un act sexual in urma caruia e posibil sa ramai gravida presupun vizita la ginecolog sau la un cabinet de planificare familiala.

Aici esti indrumata catre metoda contraceptiva de urgenta indicata in cazul tau:

  • Implantarea unui dispozitiv intrauterin (sterilet) cu eliberare de cupru in primele cinci zile dupa contactul sexual neprotejat;
  • Administrarea uneoi pastile cu un continut ridicat de hormoni in primele 72 de ore de la contact. Cu cat mai repede, cu atat mai bine.

Efecte nedorite

Metodele contraceptive de urgenta te scapa de instalarea unei sarcini nedorite, dar au pretul lor cand vine vorba de efecte secundare:

  • Steriletul cu eliberare de cupru reprezinta un risc de boala inflamatoare pelvina, stimuleaza sangerarea si cutizeaza durerile din timpul menstruatiei;
  • Administrarea pilulei cu estrogeni in doze mari duce uneori la greturi, varsaturi, tulburari ale ciclului menstrual, dureri abdominale, oboseala, cefalee, ameteli si sangerari intermenstruale.

“Pilula” de a cincea zi

Implantarea oului (ovulul fecundat de spermatozoid) in uter are loc dupa aproximativ sase zile de la fertilizare. In acest interval, metodele contraceptive de urgenta actioneaza cu succes. La pilula de a doua zi sau la metoda mecanica (steriletul cu eliberare de cupru), poti apela imediat ce ai acces la ele – nu e cazul sa intri in panica daca n-ai reusit sa faci asta in ziua cu pricina sau in urmatoarea, dar nici nu trebuie sa amani momentul peste pragul a cinci zile de la actul sexual neprotejat.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns