
Bășicile și bătăturile apar, de obicei, din cauza unui pantof incomod, deși zonele de piele îngroșată care se dezvoltă în timp pe tălpi, degetele de la picioare sau în palme.
Presiunea excesivă sau frecarea frecventă a pielii de un obiect, fie el pantof, inel sau chiar cuţitul de bucătărie, va duce fi e la înroșirea locului cu pricina și apariţia unor săculeţe pline cu lichid (bășici), fie la îngroșarea inestetică și dureroasă a pielii, numită bătătură.
Cum tratezi bășicile
Dacă nu se sparg de la sine, trebuie lăsate intacte. În felul acesta, bacteriile nu vor ajunge la straturile de piele neprotejate de bariera epidermei, iar riscul de infecţie este foarte scăzut. Totuși, prezenţa lichidului în săculeţ poate crea neplăceri și amâna vindecarea, așa că e bine ca bășica să fie drenată. Cum poţi face asta fără s-o rupi? Trebuie ca mai întâi să te speli pe mâini și să tapotezi locul afectat cu un disc din bumbac steril înmuiat în alcool sanitar. Cumpără un ac steril de la farmacie și înţeapă ușor ţesutul, lăsând lichidul să se scurgă. Aplică puţin unguent cu antibiotic și acoperă cu un plasture de seara până dimineaţa. Apoi, este recomandat să lași cât mai mult bășicuţa să ia contact cu aerul pentru a grăbi vindecarea, continuând s-o dezinfectezi și să aplici unguent câteva zile.
Citește și: Băile de picioare combat infecțiile și elimină toxinele
Cum scapi de bătături
Deși durează ceva timp până scapi de ele, bătăturile pot fi tratate foarte ușor acasă. Nu e nevoie să mergi la dermatolog decât în cazuri speciale, când bătătura a apărut în locuri greu accesibile, este prea mare sau prea dureroasă pentru a aștepta s-o îndepărtezi fără ajutorul medicului. Altfel, de fiecare dată când faci duș exfoliază pielea, care se înmoaie cu ajutorul unei pile abrazive sau al pietrei ponce. După ce ștergi excesul de apă, aplică o compresă cu bicarbonat de sodiu și las-o până a doua zi. După ce bătătura se retrage, foarte eficient este un produs pe bază de uree, care trebuie aplicat mai multe zile la rând, până când pielea își recapătă supleţea.
Atenție!
Poartă încălţăminte confortabilă, cu o jumătate de număr mai mare, mai ales pe timpul verii. Și folosește mănuși de protecţie atunci când întreprinzi activităţi gospodărești solicitante.
Text: Georgiana Dobrescu
Sursă foto: iStock