Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Cum tratezi infecția urinară

Cum tratezi infecția urinară

I se mai spune cistită și este cea mai răspândită infecție. Deși poate apărea oricând în decursul anului, vara sunt mai mulți factori favorizanți pentru ea.

Nevoia imperioasă de a merge la baie, apoi senzația îngrozitoare de arsură și dificultatea de a urina sunt semne clare că ne-am căptușit cu o infecție urinară. Și, de cele mai multe ori, așa apar toate relele, exact în mijlocul vacanței. Este o afecțiune banală, însă îți dă mari bătăi de cap, iar dacă nu o tratezi din pripă, infecția se poate întinde la căile superioare ale tractului urinar.

Principalii vinovați

În mod normal, aparatul urinar și urina au proprietatea de a preveni înmulțirea bacteriilor, însă se întâmplă ca în anumite condiții bacteriile să preia controlul și să migreze spre vezică prin orificiul extern al uretrei. Bacteriile provin din zona tractului digestiv inferior şi anusului, care sunt situate foarte aproape de uretră. „În 80% din cazuri e vorba de Escherichia coli, microb care se află în mod normal la nivelul colonului şi anusului“, spune dr. Cristina Teodorescu.

Dragostea poate să usture

Deși nu este o boală cu transmitere sexuală, actul sexual poate declanșa această afecțiune, susțin medicii. Iritarea uretrei facilitează urcarea germenilor de la nivelul vaginului spre verzica urinară. Medicii vin cu soluții extrem de simple: igiena locală a zonei genitale și urinarea înainte și după fiecare contact sexual. Însă și anumite metode contraceptive pot favoriza apariția acestor infecții: diafragma apasă pe vezica urinară, iar prezervativele și spermicidele irită uretra.

Apare mai des la femei, 50% fac o astel de infecție pe timpul vieții, dar și bărbații de vârsta a treia au un risc crescut din cauza afecțiunilor prostatei.

Dr. Cristina Teodorescu, medic specialist obstetrică-ginecologie, Medicover

Infecțiile urinare sunt mai frecvente vara, când, din cauza temperaturilor ridicate, organismul se deshidratează și apare inmulțirea bacteriilor la nivelul tractului urinar. O altă cauză poate fi apa infectată din piscină, dar și substanțele prea agresive folosite pentru dezinfectarea acesteia, care reprezintă un factor iritant. Utilizarea dușului înainte și după intrarea în piscină este o modalitate prin care ne putem proteja atât pe noi, cât și pe cei din jurul nostru. Igiena este factorul-cheie în prevenția acestei afecțiuni: măsuri riguroase de igienă în momentul în care sunt folosite toaletele publice, evitarea lenjeriei din materiale sintetice sau a costumelor de baie care se usucă greu, acestea favorizând apariția infecției urinare cu precădere în timpul anotimpului cald.

Mergi rapid la analize

Simptomele sunt destul de specifice și îți poți da seama cu ușurință când te confrunți cu o astfel de infecție. Însă există cazuri când apar și alte simptome ciudate, cum ar fi: febra și frisonul, greața și vărsăturile, durere într-o parte sub cutia toracică sau în spate și urină cu miros urât. Când nu suspectezi că e vorba de o infecție urinară, dar ai câteva dintre simptomele enumerate, mergi la medic. Un sumar de urină și urocultură pot determina tipul de bacterii implicat. O antibiogramă poate să indice și la ce antibiotice sunt sensibile, pentru că antibioticul este singurul tratament eficient. Uneori, aceste infecții se complică și se ajunge la spitalizare și tratament injectabil.

8 lucruri care te scapă de infecția urinară

Prevenția te poate scăpa de tot calvarul unei infecții urinare și îți asigură o vacanță liniștită din acest punct de vedere.

Bea multă apă, de preferat plată, pe tot parcursul zilei.

Urinează imediat ce apare senzația. Cu cât ne abținem mai mult, cu atât bacteriile se înmulțesc și crește riscul infecției.

Șterge-te numai dispre partea din față în spate după ce ai urinat, evitând astfel contaminarea uretrei cu bacterii din zona anală.

Menține o igienă bună a zonei intime pe tot parcursul zilei.

Golește vezica înainte și după contractul sexual.

Evită folosirea gelurilor intime parfumate, dar și a deodorantelor, pudrei de talc și săpunurilor dure în zona genitală, pentru că pot irita uretra.

Consumă cu moderație alimente picante și bea cafea în limite rezonabile (maximum 2-3 cești pe zi), pentru că și acestea pot irita uretra.

Bea un ceai de merișor pe zi. E bun, răcoritor și împiedică bacteria E. coli să se lipească de peretele tractului urinar, un mod foarte bun de prevenire a infecției urinare.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de iunie 2018 a revistei Femeia.
Autor: Luminița Tăbăran
Foto: Guliver/iStock

Comments

comments

Lasă un răspuns