
Te-ai expus prea mult la soare si organismul s-a supraincalzit. Te confrunti cu simptomele insolatiei: frisoane, febra mare, dureri de cap, greata, stare de slabiciune generala.
Opreste orice activitate si intinde-te undeva la umbra, cu picioarele mai sus decat restul capului. Insolatia iti poate pune viata in pericol, asa ca ia rapid masuri pentru a scadea treptat temperatura. Astfel vei opri la timp declansarea eventualelor complicatii.
Racoreste-te zdravan
Pulverizeaza apa rece pe tot corpul sau sterge-te cu un burete imbibat, pentru a diminua supraincalzirea. Ori ingasoara-te intr-un cearceaf umed. Sunt indicate dusurile reci, insa nu sloi. Incaperea in care stai sa fie racoroasa: da drumul la aer conditionat sau deschide ventilatorul, pentru a reduce febra.
- Citeste si: Top 8 cele mai noi formule autobronzante
Bea multe lichide
Deshidratarea si deteriorarea sistemului de termoreglare sunt efectele grave ale expunerii la soare. Apa trebuie bauta lent, in cantitai mici si de cat mai multe ori pe zi. Ideale pe canicula sunt supele de legume si sucurile de fructe. Ele suplinesc pierderile de saruri minerale si de vitamine. Ceaiul, de asemenea, este beneifc.
Folosete comprese calmate
Pentru a atenua simptomele insolatiei, aplica niste pungi de gheata pe corp, nu pe fata. Din natura ne luam nutrientii necesari echilibrarii organismului si tot de acolo gasim remedii pentru efectele caniculei. Pe cap si torace, eficiente sunt compresele cu argila (pasta care se aplica este un amestec de argila cu apa caldura sau infuzie de plante), cataplasemele cu iaurt, varza, cartof si morcov ras.
- Citeste si: 10 probleme ale verii si solutiile lor
Alimenteaza-te usor
Dieta este extrem de importanta. Trebuie sa consumi alimente precum banane, portocale, pepene verde, cartofi, mazare sau fasole boabe. Acestea sunt bogate in apa, magneziu si potasiu. Sarurile minerale pe care le contin ajuta organismul sa-si revina dupa dezechilibrul cauzat de expunerea la soare si de caldura excesiva. De asemenea, salata de varza are efect revigorant, fiind bogata in sulf, calciu, fosfos, iod, cupru si arsenic.