Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > De ce amețești

De ce amețești

Când, brusc, lumea începe să se învârtă cu tine, te sperii. Nu știi ce se întâmplă și intri în panică. Deși, de obicei, nu e nimic grav, amețelile nu trebuie neglijate, mai ales dacă se repetă, fiindcă pot fi simptomul unei afecțiuni serioase.

E înspăimântător să simți că îți pierzi echilibrul, că ești pe cale să leșini. Cu asemenea senzații neplăcute se poate confrunta oricare dintre noi la un moment dat. Dacă episodul de amețeală apare brusc, durează doar câteva secunde și nu e însoțit de alte manifestări îngrijorătoare, cel mai probabil este urmarea unei probleme ușor de remediat, precum o noapte nedormită, stresul, foamea. Din fericire, așa se întâmplă în 95% din situații. În celelalte 5% din cazuri însă, amețelile trădează o problemă de sănătate mai mult sau mai puțin gravă. Iată cel mai des întâlnite cauze ale amețelilor și ce soluții există.

Lipsa de somn

O noapte albă sau oboseala acumulată în urma mai multor nopți cu somn insuficient poate duce nu doar la amețeli, ci și la tulburări de concentrare și nervozitate.

* Sfat. Odihnește-te cât ai nevoie și amețelile vor dispărea.

Foamea

Dacă urmezi o dietă de slăbire severă, cu mai puțin de 1.000 de calorii sau obișnuiești să sari peste mese, nivelul glicemiei scade foarte mult, putând apărea amețelile.

* Sfat. Mănâncă la timp și suficient din punct de vedere caloric. 

Stresul

Este principala cauză a amețelilor. Într-o situație de stres intens, avem tendința să ne hiperventilăm (adică respirăm des și superficial), ceea ce duce la contractarea arterelor, astfel că la creier ajunge mai puțin sânge. Urmarea? Amețeli și chiar senzație de amorțeală în degetele de la mâini și picioare.

* Sfat. Încearcă să-ți reduci stresul cu tehnici de respirație, yoga, hobby-uri, drumeții. Dacă nu reușești singură, nu ezita să ceri ajutorul unui psihoterapeut.

Căldura și deshidratarea

Vara, dacă stai mult timp în căldură sau nu bei suficientă apă, poți suferi de epuizare termică (supraîncălzirea corpului), insolație, deshidratare, consecințele putând fi nu doar amețeală, ci și confuzie, bătăi rapide ale inimii, leșin sau chiar deces, în lipsa tratamentului.

* Sfat. Nu sta mult timp la soare sau afară, în căldură. Bea cel puțin 2 litri de lichide pe zi, dar evită cafeaua și alcoolul, care deshidratează.

Fluctuații hormonale

Chiar înainte de menstruație, în sarcină sau în premenopauză, multe femei se confruntă cu episoade de amețeală. Experții cred că unul dintre motive e faptul că urechea internă este foarte sensibilă la fluctuațiile nivelului de estrogeni.

* Sfat. Bea multe lichide și respectă orarul de mese ca să nu permiți instalarea deshidratării și hipoglicemiei, stări ce ar agrava amețelile declanșate de schimbările hormonale.

Schimbarea poziției

Amețești pentru câteva secunde când te ridici brusc din pat? Cel mai probabil suferi de hipotensiune posturală: la schimbarea bruscă a poziției, sângele se acumulează în picioare, ceea ce duce la scăderea tensiunii. Dacă ai în mod normal tensiunea mică, ești mai predispusă la asemenea amețeli ocazionale.

* Sfat. Dimineața, când te trezești, nu te ridica imediat în picioare: stai întâi în șezut, pe marginea patului și abia apoi ridică-te.

Hipertensiune arterială

O tensiune mai mare de 180/110 își poate anunța prezența prin amețeli.

* Sfat. Ia măsuri să-ți scazi tensiunea: fă mai multă mișcare, redu sarea din alimentație, dă jos kilogramele în plus, renunță la fumat. Dacă medicul ți-a prescris tratament contra hipertensiunii, respectă-i indicațiile.

Anemie

În anemie, din cauză că organele și țesuturile nu primesc suficient oxigen, apar simptome precum amețeli, paloare, oboseală, dureri de cap, puls crescut.

* Sfat. Mănâncă alimente bogate în fier: carne roșie, ficat, pește, crustacee, fasole, mazăre, caise uscate. Oferă-i organismului și un plus de vitamina C, care favorizează absorbția fierului: citrice, roșii, varză albă, pătrunjel, afine.

Tulburări ale urechii interne

O treime din amețeli sunt, de fapt, vertij, caracterizat de senzația că te învârți sau că mediul înconjurător se învârte în jurul tău. În majoritatea cazurilor, vertijul indică o infecție sau probleme ale urechii interne, cel mai frecvent vertijul pozițional benign (VPB) sau maladia Menière.

* Sfat. VPB dispare de obicei de la sine în câteva săptămâni sau luni. Maladia Ménière nu poate fi vindecată, dar medicul e în măsură să prescrie medicamente care combat vertijul, greața și vărsăturile din timpul crizei.

Atenție la medicamente!

Aproape toate medicamentele au anumite efecte secundare, iar unele dintre ele pot duce la amețeli. Printre medicamentele ce dau amețeli se numără sedativele, neurolepticele, decongestivele, hipotensoarele,  antihistaminicele, antiepilepticele.

* Sfat. Medicul poate reduce doza de medicament sau chiar shimba medicația.

Ce faci în timpul crizei

* Dacă amețeala te prinde pe stradă, oprește-te și sprijină-te de ceva (un zid) sau așază-te pe o bancă din apropiere. Nu mișca brusc capul. De obicei, în câteva minute amețeala trece. * Dacă te afli într-o încăpere, așază-te și închide ochii sau, dacă e posibil, întinde-te confortabil, cu picioarele ridicate mai sus decât restul corpului.

Când să mergi la medic

Mult mai rar, amețelile pot fi expresia unei boli serioase, precum o maladie cardiovasculară (infarct, aritmie, accident vascular cerebral), embolism pulmonar, șoc hipovolemic, afecțiune neurologică. Nu neglija amețelile care se repetă des și sunt supărătoare. Du-te imediat la medic dacă amețelile persistă mai mult de 24 de ore sau sunt însoțite de semne îngrijorătoare: greață, vărsături, durere de cap intensă, vedere dublă, pierderea auzului, dificultate la mers sau vorbit, palpitații, ritm cardiac accelerat sau prea lent, leșin.

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.21/01.06.2017
Autor: Angelica Cîlțan
Sursa foto: pixabay

 

Comments

comments

Lasă un răspuns