Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > De ce să ne temem de fibromul uterin

De ce să ne temem de fibromul uterin

O boală de care a auzit toată lumea, dar despre care, luate repede, constatăm că nu știm mare lucru, din păcate.

Pe scurt, fibromul uterin este o tumoare genitală benignă care apare la 3 din 4 femei cândva de-a lungul vieții. E rezultatul înmulțirii celulelor musculare și conjunctive ce alcătuiesc peretele uterului. Această înmulțire anormală duce la formarea nodulilor fibromatoși (aglomerare de celule), care pot avea dimensiuni variabile, de la câțiva milimetri la mărimea unei sarcini la termen.

Doar 20-40% din femeile cu vârste până în 35 de ani sunt expuse la a dezvolta un fibrom uterin, iar odată cu înaintarea în vârstă, incidența acestei afecțiuni crește până la 70-80%.

Când și de ce se formează

Încă nu s-a demonstrat clar de ce și nici dacă există o perioadă anume când ar apărea nodulii fibromatoși în uter. Ca atare, nici nu se poate indica o profilaxie (prevenirea apariției fibromului). Există însă statistici și studii care au relevat vârsta critică și factorii favorizanți. Așadar, boala afectează cu precădere femeile cu vârste între 35 și 55 de ani. Iar principalii factori favorizanți sunt:

√ Dezechilibrul hormonal. În perioadele reproductive, nivelul hormonal, de estrogen și progesteron mai ales, crește semnificativ. Ceea ce poate duce la formarea nodulilor fibromatoși care conțin un număr mai mare de receptori pentru hormonii respectivi.

√ Istoric familial. Femeile cu mame, surori mai mari, chiar bunici ce au avut fibrom uterin sunt predispuse să dezvolte boala;

√ Rasa. S-a remarcat o predispoziție mai mare a femeile de culoare decât a celor din alte grupuri rasiale în dezvoltarea fibroamelor uterine încă de la vârste fragede și de dimensiuni mai mari.

La femeile care au avut cel puțin o sarcină, respectiv naștere, riscul de fibrom uterin este mai scăzut.

Când să te îngrijorezi

Din păcate, fibromul uterin este foarte des ori asimptomatic, mai ales în cazul nodulilor mici. Se poate vedea însă la un control ginecologic de rutină sau la ecografie abdominală. În urma bănuielii, medicul ginecolog va recomanda o ecografie transvaginală. Dacă se confirmă diagnosticul și există simptome agravante, medicul îți va recomanda tratament medicamentos sau chiar chirurgical, atunci când simptomele pot cauza complicații grave. Prin urmare, sângerările anormale, anemia, problemele cu vezica urinară sau digestive, varicele sau infertilitatea ar trebui să te trimită de urgență la un control ginecologic.

Fibromul uterin nu e cancer. Și dezvoltarea lui nici nu implică riscuri.


Tipuri de fibrom uterin

În funcție de localizare, sunt de următoarele tipuri:

submucos, dezvoltat în cavitatea interioră a uterului; se poate manifesta prin sângerări prelungite în timpul menstruației, infertilitate și dificultăți în menținerea sarcinii;

intramural, dezvoltat în grosimea miometrului, este cel mai des întâlnit tip și se manifestă prin presiune și durere pelviene, sângerări abundente în timpul menstruației, dureri de spate, tulburări urinare și digestive, infertilitate și complicații în timpul sarcinii;

subseros, dezvoltat în exteriorul uterului, generează în special probleme la nivelul vezicii urinare sau rectului, în funcție de zona unde se dezvoltă. Când fibromul subseros este legat de uter printr-un cordon vascularizat (diagosticându-se astfel sub denumirea de fibrom subseros pediculat), acesta poate prezenta riscul de răsucire, provocând dureri abdominale intense;

intraligamentar sau cervical (mai rar) – se dezvoltă la nivelul ligamentelor care susțin uterul și, respectiv, la nivelul colului uterin.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.47/30.11.2017
Autor: Irina Tudor Dumiterscu
Sursa foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns