Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Despre sistemul limfatic

Despre sistemul limfatic

Este mai puțin cunoscut, însă unul dintre cele mai importante, cu funcții care influențează sănătatea întregului organism.

Componentă vitală a sistemului imunitar, sistemul limfatic se prezintă sub forma unei rețele (răspândită peste tot în corp) de noduli limfatici conectați prin vase limfatice. Rolul lui este să transporte limfa, un lichid limpede, de unde și denumirea sa − latinescul lympha înseamnă „în legătură cu apa“. Limfa conține globule albe a căror menire este să lupte cu infecțiile și să îndepărteze virusurile, să dreneze toxinele, deșeurile, celulele moarte, maligne și substanțele nefolositoare. E lesne de înțeles că, dacă sistemul limfatic nu funcționează optim, se produce intoxicarea lentă a organismului, cu efecte precum imunitate scăzută, infecții repetate, ficat obosit, digestie greoaie, chiar și boli incurabile.

Ce rol are

Principalele atribuții ale sistemului limfatic sunt de menținere a echilibrului fluidelor și a balanței acid-alcalin, de a proteja organismul de agenții patogeni și de a înlesni, în cadrul procesului de digestie, absorbția grăsimilor și a substanțelor nutritive solubile în grăsimi. Sistemul limfatic este similar celui circulator, din care de altfel face parte. Limfa drenează vasele limfatice la fel cum face sângele cu cele sangvine. Doar că, spre deosebire de sistemul circulator, care are inima pe post de pompă care realizează circulația sângelui, limfa curge unidirecțional prin vasele din sistemul limfatic, circulația ei depinzând de mișcarea corpului. Prin urmare, pentru a fi eficientă, limfa trebuie pusă în mișcare.

Tulburări limfatice

Suprasolicitarea, infecțiile sau anumite probleme funcționale pot determina blocaje în fluxul limfatic.

Obstrucția limfatică sau limfedemul înseamnă acumularea fluidelor și congestia nodurilor limfatice. Aceasta apare când canalele limfatice sunt blocate. Se localizează de regulă la extremități (picioare sau mâini umflate), dar sunt situații în care sunt afectate inclusiv capul, gâtul, trunchiul sau abdomenul.

Infecția poate provoca inflamarea ganglionilor limfatici. Adesea, chiar ganglionii se infectează (limfadenită) din cauza agenților virali, parazitari sau a germenilor care se răspândesc de la locul inițial al infecției în cadrul sistemului limfatic. Ganglionii limfatici inflamați nu degenerează în cancer sau alte boli. Dacă însă umflătura nu se retrage, ganglionii devin denși la palpare ori imobili și apar febra, scăderea inexplicabilă în greutate, respiri cu dificultate ori ai probleme de înghițire, consultă medicul pentru tratament.

Tumorile pot să blocheze ductele limfatice sau pot călători și determina metastaze la nodurile limfatice din apropiere, interferând cu circulația fluidului limfatic care traversează nodul respectiv. Rareori, spun specialiștii, o tumoră ajunge să se dezvolte în sistemul limfatic.

Cum stimulezi limfa

Iată câteva metode la îndemână prin care pui în mișcare sistemul limfatic:

Respiră adânc! Peste jumătate din nodulii limfatici sunt situați sub diafragmă, astfel că, printr-o respirație corectă, din abdomen, accelerezi circulația limfei.

Fă mișcare! Exercițiul fizic îmbunătățește semnificativ curgerea limfei și detoxificarea de profunzime. Cele mai eficiente sunt întinderile și săriturile.

Bea suficientă apă! În lipsa celor doi litri de apă pe zi, limfa nu poate funcționa optim. E de ajutor adaosul de zeamă de lămâie.

Ține o cură de crudități! Consumate mai ales pe stomacul gol, legumele și fructele proaspete au un efect uimitor de curățare a limfei grație enzimelor și clorofilei.

Utilizează periajul uscat! Folosește o perie din păr natural și masează cu mișcări blânde întregul corp, din tălpi până la piept. E obligatoriu să menții direcția spre inimă, întrucât este și cea a limfei. Studiile arată că masajul de acest fel accelerează cu peste 70% circulația limfei stagnante.

Fă dușuri scoțiene! Alternează rece cu fierbinte preț de câteva minute. Căldura dilată vasele, iar frigul le contractă. Metoda este de mare ajutor pentru limfă, dar este periculoasă pentru gravide și hipertensivi.

Încearcă drenajul limfatic! Dacă suferi de retenție, câteva ședințe de drenaj limfatic ajută la desfundarea limfei și accelerarea circulației acesteia, ceea ce reduce celulita, favorizează slăbirea, contribuie la diminuarea stratului adipos, detoxifică, stimulează sistemul natural de apărare  al organismului și îi redă tonusul.

700 de noduli limfatici avem în organism, localizați în profunzime, în jurul plămânilor și inimii, dar și mai aproape de suprafață, adică la subbraț și în zona inghinală.

Splina este cel mai mare organ limfatic. În faringe, mai precis în amigdale (prima linie de apărare a sistemului imunitar), se află o importantă aglomerare de celule limfatice, la fel în timus, o glandă din piept, unde se dezvoltă celulele T sau limfocitele T, cu rol deosebit de important în distrugerea celulelor bolnave.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr40/06.10.2016
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

One thought on “Despre sistemul limfatic

Lasă un răspuns