Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Dieta pentru gastrita

Dieta pentru gastrita

Gastrita este numele comun pentru toate inflamaţiile mucoasei gastrice. Uneori este boala se manifestă printr-o durere surdă sâcâitoare, alteori prin dureri acute, crampe stomacale, constipaţie sau diaree. Dieta pentru gastrită este unul din cele mai bune remedii pentru această suferinţă, la care se adaugă odihnă şi evitarea situaţiilor stresante. Ca tratament general pentru gastrită este recomandat evitarea alimentelor uscate şi prajite, a orelor de masă neregulate şi a alimentelor bogate în grăsimi.

Bacteriile de la nivelul stomacului sunt şi ele responsabile pentru apariţia gastritei, fiind la rândul lor stimulate de stres şi o alimentaţie necorespunzătoare.

Revenind la dieta pentru gastrită aceasta trebuie stabilită de medic, dar pe lângă asta sunt o serie de alimente care vor calma durerile şi vor susţine procesele naturale de regenerare gastrică.

Sparanghelul s-a folosit din cele mai vechi timpuri pentru combaterea anumitor afecţiuni ale stomacului, curăţarea ficatului şi a plămânilor, prin eliminarea toxinelor. Conţine fosfor şi vitamină B şi are proprietăţi remineralizante şi stimulative.

Muşeţelul. Printre numeroasele sale întrebuinţări, muşeţelul calmează inclusiv spasmele stomacale provocate de gastrite. În funcţie de tipul afecţiunii stomacale, el poate fi combinat cu rădăcină de nalbă, lemn dulce sau frunze de mentă.

Seminţele de cardamon, o plantă originară din sudul Indiei, acţionează la nivelul sistemului digestiv, dar şi respirator, circulator şi nervos. Calmează durerile stomacului şi este un bun stimulent digestiv.

Fructele şi seminţele de fenicul sunt recunoscute pentru efectul lor calmant pentru stomac, prin eliminarea gazelor şi redarea stării de confort.

Substanţele din compoziţia ghimbirului neutralizează acizii din stomac şi sporesc mobilitatea tractului digestiv. Elimină balonarile şi tratează cu succes primele semne ale gastritelor. Este indicat în special vegetarienilor, în tratarea tuturor afecţiunilor stomacale.

Rădăcină de lemn dulce reduce crampele şi calmează durerile asociate gastritelor. Are acţiune antiinflamatorie şi cicatrizanta şi se consumă sub formă de pulbere, amestecată în puţină apa, înainte de masă.

Ceaiul de gălbenele
este eficient împotrivă calmării durerilor stomacale, iar unii medici îl recomanda şi în cazurile severe de gastrită şi ulcer. Se bea de fiecare data când apăr durerile şi, pentru evitarea lor, trei sau patru căni zilnic sunt benefice.

Orezul este indicat în cazul gastritelor. Fiert, fără prea multă sare şi necondimentat, orezul acţionează că un pansament stomacal şi calmează durerile.

Bananele sunt cele mai indicate şi eficiente fructe, prin conţinutul proteic ridicat. Pentru eficientă unei diete în cazul persoanelor afectate de gastrită, alimentele nu trebuie amestecate.

Vitamină C şi implicit alimentele bogate în vitamina C ajută la absorbţia fierului şi calciului în organism. Tocmai de aceea, dietă în cazul gastritelor trebuie să fie dublată de un consum corespunzător de fructe şi legume bogate în vitamină C. Este necesar ca acestea să fie consumate coapte, fierte sau preparate sub formă de piureuri. Cartofii, merele, perele, dar şi broccoli, spanacul şi alte legume verzi sunt binevenite în dieta pentru gastrită.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns