
Ficatul este cel mai mare organ intern al organismului uman, iar importanța lui este atât de mare, încât n-a putut fi inventat (cel puțin deocamdată) un aparat care să-i preia funcțiile.
Sănătatea organismului depinde în mare măsură de funcţionare optimă a ficatului, cel mai mare, dar și cel mai diversificat din punct de vedere metabolic organ intern. Principala lui funcțiune este de a transforma substanțele toxice din organism în substanțe netoxice. Ficatul (este și motivul pentru care este numit laboratorul corpului uman) are nu mai puțin de 500 de funcții, dintre care unele de complexitate maximă.
Simptome generale ale bolilor hepatice
- febră, frisoane, somnolenţă, astenie;
- dureri vagi sau violente în zona superioară a abdomenului, cu iradieri în spate şi spre omoplatul drept;
- balonări, greţuri, vărsături, constipaţie sau diaree, hemoragii interne, mărirea ficatului (se simte la palpare), îngălbenirea pielii şi a albului ochilor.
Incapacitatea ficatului de a-şi îndeplini principalele funcţii la nivelul necesar organismului într-un anumit moment se numește insuficiență hepatică.
Cele mai importante
Este vorba despre cele mai importante funcții ale ficatului, cele pe care numai el le poate îndeplini, fără de care n-am supraviețui:
♣ Procesarea (transformarea) şi stocarea principiilor alimentare (glucide, proteine, lipide, vitamine şi săruri minerale), pentru a le face utilizabile de către celulele organismului;
♣ Depozit pentru vitaminele A, D, E, K şi B12, fier şi zaharuri;
♣ Sinteza glucozei din acid lactic;
♣ Metabolizarea produşilor de degradare a globulelor roşii – din care rezultă bilirubina, care se elimină în bilă;
♣ Sinteza şi secreţia de bilă – existenţa bilei este extrem de importanţă mai ales în digestia grăsimilor;
♣ Transformarea unor substanţe toxice în produşi netoxici, care sunt eliminaţi prin bilă;
♣ Metabolizarea alcoolului;
♣ Metabolizarea unor hormoni. Prin absența metabolizării hormonilor masculini în bolile de ficat, bărbatul capătă unele caractere feminine;
♣ Sinteza de proteine necesare bunei funcţionări a organismului (creştere, regenerarea ţesuturilor, echilibrul apei în organism, apărarea imunitară împotriva infecţiilor);
♣ Metabolismul şi depozitarea fierului;
♣ Metabolismul colesterolului – ficatul este locul principal de sinteză a colesterolului şi pricipalul responsabil de nivelul colesterolului din sânge.
Dacă nu funcționează
Când ficatul nu funcționează la întreaga capacitate, apar simptomele bolilor hepatice, se modifică analizele. Substanţele toxice, de pildă, sunt stocate în ficat pentru perioade îndelungate de timp, până ce el reuşeşte să le descompună. Consecința imediată este încetinirea secreţiei de bilă, care se va cristaliza şi va duce la formarea calculilor biliari. Poate apărea și avitaminoza (vitaminele nu sunt stocate în ficat), dar imposibilitatea de metabolizare a alcoolului; de asemenea, bolnavul reține apă, este predispus la infecții, apar sângerări (ficatul produce substanțele implicate în coagularea sângelui) și varice esofagiene. Apar bolile grave ale ficatului, precum hepatitele, ciroza, cancerul.
Boli ale ficatului
Acestea sunt, în principiu, hepatite (de tip A, B, C), cronice sau acute, ciroze (ciroză hepatică uscată, ciroză umedă sau ascită), steatoză hepatică, icter, colică hepatică, cancer. Tipul A este cea mai ușoară formă de hepatită virală, se vindecă în 99% din cazuri, se transmite pe cale orală, prin apa și alimente infectate, mâini murdare, ingestia de alimente crude nespălate. Virusul se elimină prin materiile fecale și, de obicei, boala se vindecă complet. La hepatita B, virusul este prezent în sânge şi ţesuturi, se elimină prin salivă, lacrimi, secreţii genitale, spermă, sânge menstrual, care sunt şi principalele medii de transmitere a bolii. Virusul hepatitei C este prezent în sânge şi ţesuturi, principalele sale căi de transmitere. Se transmite mai ales prin contact sexual și în 80% din cazuri evoluează către hepatită cronică. Steatoza hepatică este „ficatul gras“, ficatul cu depozite de grăsime. Dacă nu este tratată, steatoza decompensează ficatul și evoluția ei este spre ciroză. Ciroza hepatica este complicația finala, uneori considerată ireversibilă, a bolilor de ficat, indiferent de cauză (alcool, virusuri, medicamente, autoimună). Cu tratament și regim adecvat însă, se poate trăi cu ciroza hepatică zeci de ani. Se știe, de altfel, că ficatul este organul care se regenerează cel mai repede și eficient.
Din 100 de bolnavi adulţi cu hepatită acută B, 95 se vindecă, cinci fac hepatită cronică, doi dintre ultimii decedând prin complicaţiile acesteia.
Ce mănânci
Regimul alimentar nu vindecă bolile de ficat, susțin specialiștii, dar ajută mult la reglarea toxicității pe care s-o gestioneze ficatul. Sunt recomandate ciorbele și supele din legume și/sau carne de pui și vită, sosurile fără grăsime prăjită, soteurile sau salatele de legume, peștele slab, șunca slabă, lactatele slabe. Sunt contraindicate prăjelile, grăsimile animale, dulciurile pe bază de ciocolată. În cirozele cu lichid, este interzisă sarea, ouă se consumă cât mai rar (mai mult albușurile), iar ceaiurile medicinale sunt permise doar cu recomandarea medicului curant. Este interzis alcoolul, la fel băuturile dulci.
Cauzele îmbolnăvirii ficatului
♣ boli infecţioase microbiene: leptospiroze, salmoneloze, colibaciloze, infecţii cu coci (streptococi viridans), tuberculoză, sifilis;
♣ parazitoze: paludism, amibiaza, micoze;
♣ substanțe toxice: insecticide, substanţe deratizante, solvenţi organici, cloroform, benzen;
♣ medicamente;
♣ carenţe alimentare: regimuri sărace în proteine, vitamina B12, sindrom de malnutriţie, subnutriţie cronică;
♣ alcoolism cronic;
♣ consumarea prea multor alimente gătite, fără ca din alimentaţie să facă parte vitamine sau fructe, legume proaspete.
Un pic de ajutor
Poţi ajuta ficatul şi bila cu un automasaj. Te aşezi pe spate şi masezi abdomenul circular, în sensul acelor de ceasornic, cu mâna dreaptă. Masajul ajută la o mai eficientă circulaţie a sângelui şi se face cu mișcări în spirală, de la cercuri largi, apoi din ce în ce mai mici, până când cercul devine punctiform. Pentru a ajuta şi bila, „stoarce“ zona, cu degetul mare, de sub coastă, avansând spre buric. Masajul ar trebui făcut zilnic. Un ajutor în plus ar fi o compresă călduţă (ficatului nu-i place căldura mare!) cu ulei de ricin. O laşi 30 de minute, apoi începi masajul propriu-zis.
Hepatita C
Una dintre formele grave de hepatită, tratată până nu de mult exclusiv cu interferon, are de anul trecut un nou tratament: un antiviral, care ajută la eliminarea virusului C. Prin urmare, nu vindecă neapărat ciroza provocată de hepatita C, dar face ca boala să nu evolueze. Tratamentul este scump, dar se decontează prin CNAS; ca atare, nu toți pacienții sunt acceptați, ci doar cei cu infecție cu virusul hepatitic C și fibroză 4, deci ciroză hepatică, dar fără ascită sau sângerare din varicele esofagiene!
Citește și:
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.19/12.05.2016
Autor: Irina Tudor Dumitrescu
Sursa foto: 123RF