
Dacă gingiile tale au culoarea roșiatică, sângerează cu ușurință când te speli pe dinți sau muști dintr-un măr, ia măsuri de îndată! Netratată, gingivita duce la pierderea dinților.
Nu e niciun secret: ca să avem dinți frumoși și o gură sănătoasă, trebuie să ne îngrijim cu atenție dantura. Să neglijăm igiena orală înseamnă să dăm undă verde nu doar cariilor, ci și altor afecțiuni ale cavității bucale, precum gingivita, adică inflamația gingiilor.
80% din adulții de 35-45 de ani și peste 50% din adolescenți sunt afectați de gingivită, potrivit unui studiu al OMS.
Semnale de alarmă
Gingiile, acele țesuturi moi, dar ferme care ne susțin și protejează dinții, merită toată grija noastră: dacă ele se îmbolnăvesc, nu doar că nu mai putem mânca așa cum trebuie, ci întreaga dantură e în pericol. Gingiile sănătoase au culoarea roz pal, sunt ferme, acoperă întreaga rădăcină a dintelui și nu sângerează. În schimb, gingiile bolnave sunt roșietice, iritate, moi și umflate, sângerează cu ușurință când te speli pe dinți, când folosești ața dentară ori muști dintr-un măr. Un alt semn, aproape nelipsit, este respirația urât mirositoare.
Vinovatul principal
Nu ne place să auzim acest lucru, dar e adevărat: gingivita apare aproape întotdeauna din cauză că dinții nu sunt bine curățați. De pildă, sărim peste periaje (cel de seară e des ignorat), ne spălăm pe fugă ori incorect. Consecința? Se formează pe dinți și pe gingii placa dentară – o substanță albă și lipicioasă alcătuită din bacterii și mici particule de alimente cu care acestea se hrănesc. În fiecare zi, noi bacterii și resturi alimentare se adaugă celor existente. Sunt suficiente două zile în care nu te speli bine pe dinți pentru a da startul unui proces inflamator la nivelul gingiilor. Din fericire, după alte câteva zile de periere meticuloasă, inflamația trece și gingiile revin la normal.
Alți factori favorizanți
La apariția bolii pot contribui și: schimbări hormonale (pubertate, sarcină, menopauză), stres puternic, fumat, diabet, plombe sau coroane prost puse, carența vitaminelor C sau B3, unele medicamente (antidepresive, pilule contraceptive), mușcătură defectuoasă, sistem imunitar scăzut, ereditate. Unele gingivite, rare, ce-i drept, sunt independente de formarea plăcii dentare, fiind legate de o maladie genetică, infecții virale, alergii.
Ce se întâmplă dacă o ignori
Dacă depunerile de pe dinți și gingii nu sunt îndepărtate prin periere, acestea se întăresc și se transformă în tartru, care irită gingia. Mai rău, bacteriile din placa dentară pătrund în spațiul subgingival (între dinți și gingii) și provoacă o infecție care în timp (atenție, uneori în doar câteva luni!) distruge ireversibil țesutul parodontal. Necazurile nu întârzie să apară: gingiile se retrag, dinții rămân dezveliți inestetic și devin sensibili la rece sau dulce, osul se resoarbe, dinții încep să se miște. În acest stadiu, vorbim deja de parodontoză.
Igiena, indispensabilă
Dacă ți-ar sângera oricare altă parte a corpului, ai lua măsuri imediat, nu-i așa? Atunci, de ce să ignori sângerările gingivale care, ai văzut, nu prevestesc nimic bun? Primul pas în tratarea bolii, indiferent de stadiul ei: o igienă orală impecabilă. Fără igienă, în ciuda tratamentului aplicat de dentist, boala revine și cel mai probabil vei ajunge să-ți pierzi dinții. Ca să nu ajungi acolo:
* Spală-te pe dinți de două ori pe zi, dimineața și seara, cel puțin trei minute.
* De 2-3 ori pe săptămână, după periaj, clătește-ți gura cu apă de gură antimicrobiană. Nu e indicat să faci acest lucru prea des, pentru a nu modifica flora microbiană normală a gurii.
* Seara, curăță dinții cu ață dentară. Dacă nu știi s-o folosești, roagă dentistul să te învețe.
Un ajutor neprețuit este irigatorul (dușul) bucal, fie că ai gingivită, fie că nu. Cu jetul puternic de apă, vei reuși să elimini placa bacteriană de peste tot, chiar și din cele mai ascunse zone. În apă poți dilua sare sau bicarbonat de sodiu (ambele au efect antibacterian). După doar două săptămâni, gingiile tale vor arăta mult mai sănătoase.
Mai grav
O gingivită care persistă mai multe zile în ciuda igienei corecte sau care tot reapare constituie un semnal de alarmă și trebuie să te trimită la medic. Pe lângă detartrajul minuțios și perierea profesională a dinților, dentistul va recomanda și alte tratamente, în funcție de gravitatea bolii: chiuretaj subgingival, aplicare locală de antiinflamatoare și antibiotice, antibiotice pe cale orală.
Dacă ai parodontoză, dușul bucal cu apă sărată repetat seară de seară, după periaj, va reuși să stopeze evoluția bolii și te va ajuta să-ți păstrezi dinții.
Igiena dentară ireproșabilă e bine-venită, chiar dacă nu ai gingivită: cu ajutorul ei, vei reuși să-ți păstrezi gingiile sănătoase multă vreme de aici înainte.
Remedii care te ajută
Iată câteva rețete simple și eficiente care combat inflamațiile cavității bucale și pot distruge placa bacteriană, fiind utile atât în gingivita simplă, cât și în formele ei mai grave, parodontita și parodontoza (leacurile naturii nu pot înlocui igiena bucală, dar o completează de minune):
* Salvie. Este recomandată în inflamațiile mucoaselor (gingii, nas, gură, faringe) sub formă de gargară cu decoct: 3 linguri de frunze uscate la 500 ml de apă lăsată să clocotească 2-3 minute.
* Aloe vera. Stimulează cicatrizarea și are efect antiinflamator. Înghite o gură zdravănă de suc de aloe vera pur, după ce l-ai ținut în gură un minut. Fă asta de trei ori pe zi.
* Propolis. Combate inflamația, are proprietăți cicatrizante și distruge bacteriile patogene din gură, fiind util atât în gingivită, cât și în parodontoză. Dacă nu ești alergică, mestecă de 3-4 ori pe săptămână 4-5 g de propolis brut, pe care apoi îl înghiți. Eficientă este și tinctura de propolis: pune 40 picături într-un pahar cu apă, ține în gură acest amestec câteva minute și clătește. Repetă zilnic.
Citește și:
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.49/14.12.2017
Autor: Angelica Cîlțan
Sursa foto: pixabay