Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Hipertensivilor nu le prieşte iarna

Hipertensivilor nu le prieşte iarna

Hipertensivilor nu le prieşte iarna – Multe sunt bucuriile cu care ne umple sufletul iarna. Dar nici neplăcerile cu care ne face să ne confundăm nu sunt de neglijat. Unele afecţiuni cronice ne-ar putea perturba serios starea de sănătate, cea mai periculoasă dintre ele fiind boala hipertensivă.

Hipertensiunea arterială nu este gravă neapărat prin tulburările pe care le provoacă, deşi uneori foarte neplăcute, precum ameţelile şi cefaleea, cât prin urmările pe care le poate avea asupra organismului. Când sângele propulsat de inimă exercită o presiune prea mare asupra pereţilor arterelor, o caracteristică a acestei boli cardiovasculare, se ajunge la complicaţii riscante: infarct miocardic, atac vascular cerebral, insuficienţă renală, leziuni oculare  Motive serioase pentru a o ţine sub control, nu-i aşa? Pentru a le preveni, învaţă să-i descifrezi indiciile şi ia neîntârziat măsurile necesare.

Reacţie de apărare

E cunoscut faptul că hipertensivii trebuie să se ferească de caniculă. Dar nici gerul nu le priește. În primul rând pentru că iarna, când ieşim de la cald la frig, tensiunea arterială creşte brusc. Intrând în contact cu aerul rece, organismul reacţionează, iar procesul de adaptare se manifestă prin tendinţa de a-şi conserva energia pentru a menţine constantă temperatura corpului. Aşa se face că vasele de sânge, mai ales arterele periferice, se micșorează în diametru. Urmare acestui fapt, nevoit să pompeze cu oarecare dificultate sângele, muşchiul inimii este suprasolicitat, iar presiunea din vasele de sânge creşte brusc. Apoi, trecerea de la cald la rece solicită inima şi prin nevoia mai mare de oxigen, din care cauză este nevoită să pompeze mai mult sânge.

Iarna e cel mai greu

Iarna, hipertensivii, dar şi cei cu probleme circulatorii, şi cei cu probleme cardiace, sunt mai expuşi riscului de infarct de miocard, accident vascular cerebral, crize anginoase severe în zilele geroase ale iernii.

Monitorizarea tensiunii arteriale

Este obligatoriu s-o faci, pentru a vedea dacă nu cumva se impune reajustarea, doar de către medic, a dozelor medicamentelor hipotensoare. Asta atunci când  constaţi că medicamentul pe care îl iei pentru menţinerea tensiunii arteriale la valori normale nu mai are efectul dorit şi tensiunea a crescută, frigul putând fi una dintre cauze.

Trucuri de păcălit frigul

De fapt, nu trebuie să fii hipertensiv pentru ca, atunci când afară e frig, să ai grijă cum te îmbraci. Cu atât mai mult când ştii că ai tensiune arterială crescută. Aşadar, şi căciulă, şi mănuşi, şi fular, din lână dacă se poate, material ce împiedică pierderile de căldură, şi încălţări călduroase, din piele naturală. Apoi, evită pe cât posibil să ieşi din casă dimineaţa devreme şi seara, când aerul e mult mai rece decât în cursul zilei.

Usturoiul, un ajutor preţios

Un consum regulat de usturoi poate conduce la reducerea tensiunii arteriale, având aceleaşi proprietăţi ca unele medicamente cu efect hipotensiv. Este concluzia la care au ajuns cercetătorii australieni. Bune sunt, după părerea lor, şi usturoiul proaspăt, şi praful de usturoi, şi capsulele cu extract de usturoi, ultimele dovedindu-se a fi chiar mai eficiente. Usturoiul scade tensiunea arterială întrucât stimulează producerea de substanţe care duc la relaxarea vaselor de sânge, având efect hipotensor asupra circulaţiei periferice şi a contractilităţii miocardului.

Interesant este că un consum constant de usturoi ajută la scăderea tensiunii arteriale a persoanelor hipertensive, dar nu are niciun efect asupra celor care nu se confruntă cu o asemenea neplăcere.

Atenţie la medicamente!

Se întâmplă ca iarna să fii tentată să recurgi, la confruntarea cu vreo afecţiune virală a căilor respiratorii superioare, la antiinflamatoare nesteroidiene, mai ales că se vând şi fără reţetă. Citeşte cu atenţie prospectul, unele dintre ele conţin substanţe vasoconstrictoare pentru mucoasa nazală, care determină creşterea tensiunii arteriale. Dacă fără ele nu se poate, măcar nu uita să mănânci fără sare şi să le iei doar într-un interval foarte scurt. Şi, fireşte, nu înainte de a cere sfatul medicului de familie.

La control periodic sau cand simti ca este nevoie

Oricine trebuie să-şi știe valorile tensiunii arteriale. Medicii recomandă măsurarea ei dimineaţa, şezând şi la cel puţin o jumătate de oră de la băutul cafelei şi fumatului, ori în alt moment al zilei, dar de fiecare dată acelaşi, după o jumătate de oră de repaus.

Valoarea ideală este de 120/75 mmHg, una normală n-ar trebui să depăşească 140 mmHg/90 mmHg, peste această limită se poate vorbi deja de hipertensiune.

Ştiai?

Creşterea tensiunii arteriale iarna nu este cauzată doar de temperaturile foarte scăzute, ci şi de stilul de viaţă adoptat în anotimpul rece, adică prea puţină mişcare, şi de alimentaţie, mâncărurile cu mai multă grăsime, eventual şi ceva mai sărate, fiind parcă mai tentante în această perioadă.

Bârrr! Un ceai cald, vă rog! Da, ar fi o idee bună, dacă nu consumi imediat o băutură foarte rece; altfel, alternanţa dintre lichide calde şi reci poate influența vasele de sânge.

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.05/2018
Text: Olga Sveduneac
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns