
Uneori, migrena apare numai in aceste perioade si este denumita „migrena de menstruatie”. Inainte sau in timpul menstruatiei, in primul trimestru de sarcina sau dupa menopauza, durerile de cap sunt mai frecvente sau mai puternice. Consumul de anticonceptionale orale si terapia hormonala de substitutie pot fi si ele cauza inrautatirii migrenelor.
Mit sau realitate
Menstruatia este un eveniment normal in viata oricarei femei, dar in acelasi timp peste o perioada incarcata cu o anumita sensibilitate. Evenimentele, inclusiv durerea de cap, care apar in relatie cu aceasta perioada sunt mai usor tinute minte si pot fi gresit corelate cu fluctuatia hormonala, asocierea dintre ele putand fi pur intamplatoare. De aceea, este foarte important sa-ti tii un jurnal al durerii de cap in care sa consemnezi fiecare detaliu al aparitiei migrenei. Chiar daca fluctuatiile hormonale sunt cauza declansarii durerii de cap, nu trebuie sa te simti ca si cum ai fi o victima a hormonilor.
- Nu uita! Durerile de cap asociate cu menstruatia nu sunt inevitabile.
Specialistii au ajuns la concluzia ca durerile de cap declansate de menstruatie nu sunt cauzate doar de fluctuatiile hormonale, ci si de predispozitii genetice pentru migrene. Scaderea estrogenilor determina declansarea migrenei prin influentarea nivelului de substante chimice de la nivelul creierului, in special, prin scaderea serotoninei.
Fa-ti o programare la medic. Exista mai multe strategii de a aborda aceste dureri de cap. De cele mai multe ori, ele sunt foarte eficiente. Celelalte simptome ale perioadei menstruale, si ma refer in special la durerile abdominale si la oboseala, pot sa-ti accentueze durerea de cap. Succesul tratamentului depinde foarte mult de precizia diagnosticului, asa ca incearca sa fii cat mai obiectiva atunci cand iti notezi in jurnal caracteristicile migrenei din aceasta perioada.
Multe dintre femeile cu migrena acuza in primul trimestru al sarcinii o crestere a numarului de episoade, dar si a intensitatii durerilor de cap. Dupa trimestrul doi, migrenele tind, dimpotriva, sa fie mai rare si mai putin intense. Intreaba-ti medical despre medicamentele premise in timpul sarcinii. Multe dintre antialgicele folosite uzual ii pot face rau micutului din burta ta. Planifica-ti sarcina astfel incat sa eviti riscul de a-l expune accidental pe micut medicamentelor in primele luni de sarcina. Atunci, efectele lor nocive sunt mai puternice, iar semnele de sarcina care sa-ti atraga atentia sunt mai putine.
Nu intensitatea conteaza
Desi suntem obisnuite sa catalogam o durere in functie de cat de tare ne deranjeaza, ei bine, nu intensitatea ei este criteriul de gravitate. De exemplu, durerea din migrena, care poate fi adesea greu de suportat, este inofensiva. In schimb, durerea de cap din sinuzita, care nu este foarte puternica, este mai grava, cu siguranta.
Hipertensiunea arteriala poate determina durerea de cap, dar ea este destul de rara inainte de varsta de 50 de ani. Durerea apare la valori mari ale tensiunii, in special, dimineata, dupa trezire si este localizata in spatele capului, in zona occipitala. Dupa cateva ore dispare spontan. In hipertensiunea arteriala severa poate aparea o durere de cap puternica, insotita de varsaturi si tulburari vizuale.
Ea nu trebuie confundata cu un episod de migrena. Daca te stii hipertensiva, adreseaza-te medicului pentru durerea de cap si verifica-ti periodic tensiunea arteriala. Pentru mai multa siguranta, si mai ales daca suferi de migrene si hipertensiune, iti poti cumpara un aparat electronic de masurare a tensiunii arteriale. Il poti utilize singura, extrem de simplu. Nu uita! Tensiunea arteriala beneficiaza de tratamente foarte eficiente, care iti protejeaza rinichii, inima si ochii.
Anticonceptionalele si migrena
Anticonceptionalele contin diverse concentratii din cei doi hormoni: estrogen si progesteron sau doar progesteron. Ele au rolul de a „pacali” organismul, impiedicand astfel producerea ovulatiei. Lipsa ovulatiei inseamna, cel mai adesea, lipsa posibilitatii de a ramane insarcinata. Specialistii nu au putut explica de ce anticonceptionalele declanseaza atacul de migrena, dar foarte multe femei acuza o crestere a numarului de migrene de cand au inceput sa ia anticonceptionale. Dupa intreruperea administrarii de anticonceptionale, migrenele pot reveni la „obiceiurile” de dinainte. Uneori sunt necesare cateva luni pentru ca efectul opririi lor sa se faca simtit.
Varsatura puternica fara greata, pe care nu o poti controla. Durerea este din ce in ce mai puternica, neameliorata de medicamentele obisnuite. Durerea de cap este foarte brusca, intensa, urmata de o durere persistenta. Durere de cap puternica, febra, te doare gatul cand incerci sa duci barbia in piept si te deranjeaza lumina obisnuita. Ai convulsii. Nu-ti poti misca bine mainile sau picioarele sau ai o stare de slabiciune in membre. Ai o stare de confuzie si vorbesti greu.
Defectele de vedere complica treaba
Prezenta oricaruia dintre aceste simptome trebuie sa te trimita imediat la medic: valori mici ale miopiei, hipermetropiei sau astigmatismului necorectate cu lentile iti permit sa vezi bine cu pretul durerii de cap, aparute datorita concentrarii excesive, dar adesea insesizabile. Durerea este surda, simtita in spatele ochilor, difuzand apoi pana in spatele capului. Poate fi adesea confundata cu durerea de tip tensional. Ea apare mai ales la scris, la citit sau in timpul altor activitati care iti solicita o concentrare vizuala sporita. Durerea dispare ca prin minune odata cu purtarea lentilelor cu dioptria corectoare. Glaucomul poate determina si el durere la nivelul ochiului, care apoi se extinde si la nivelul capului.
Da. Durerea de cap apare frecvent in timpul sinuzitei, fiind insotita de febra, nas infundat, durere in gat. In plus, poti avea o durere sau o sensibilitate in jurul ochilor, la nivelul fruntii, a nasului si a pieptului. Cand apleci capul, simti o durere pulsatila la nivelul fetei si esti slabita. Toate acestea dureaza, de obicei, mai bine de o saptamana.
5 solutii pentru a lupta mai usor cu sinuzita
- Bea cat mai multe lichide pentru a preveni deshidratarea, dar si pentru a fluidiza secretiile, permitand drenajul lor din sinusuri.
- Stai cu fata deasupra unui vas cu aburi (un ceai din plante, apa cu ulei de eucalipt sau chiar apa simpla) si inspira pe nas cateva minute.
- Pentru un efect mai bun, acopera-ti capul cu un prosop.
- Pune-ti comprese calde pe piept, in jurul nasului si ochilor, pentru a-ti usura durerea.
- Consulta medicul pentru a-ti prescrie un tratament medicamentos. Nu consuma bauturi alcoolice in timpul infectiei sinusurilor.
- Si o veste buna! Adesea, durerile de cap care au o cauza mai grava sunt insotite si de alte manifestari care il conduc pe medic spre diagnosticul corect.