Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Imunoterapia, ac de cojocul cancerului

Imunoterapia, ac de cojocul cancerului

Fără durere și disconfort, imunoterapia pare să facă minuni în oncologie. Există cazuri în care pacienții s-au vindecat, deși erau deja în faza de metastaze.

Imunoterapia oncologică este cea mai nouă descoperire în lupta împotriva cancerului, de la apariția terapiilor țintite, în urmă cu peste 20 de ani, schimbând practic paradigma de tratament. Ea se bazează pe răspunsul natural de apărare al organismului, susținând sistemul imunitar să lupte cu boala. Ea diferă de chimioterapie sau terapiile țintă, dar nu neapărat le înlocuiește, ci le completează. Practic, medicii mai au o armă terapeutică și chiar una eficientă.

Cum acționează

Anticorpii prezenți în mod normal în organism pot fi acum reprogramați să întărească sistemul imunitar prin trei căi: dezactivarea capacității acestora de a lansa un atac imun asupra celulelor sănătoase, atașarea unor „balize” biologice care atrag sistemul imunitar către celulele tumorale și aducerea împreună a celulelor tumorale și imune prin anticorpi de legătură.

Efectele adverse sunt reduse

Dacă în chimioterapie se țintesc direct celulele tumorale, imunoterapia stimulează sistemul imunitar și îl învață recunoască prezența unei tumori și să se bată cu ea. „Profilul de toxicitate e diferit. Nu există greață, vărsături, căderea părului, dar există altfel de toxicități, de tipul reacțiilor autoimune. Și noi, medicii, am învățat să lucrăm cu imunoterapia și să manageriem un profil de reacții adverse pe care nu-l cunoșteam. Dacă la început am fost speriați, că așa se întâmplă cu ce e nou, acum am constatat că incidența reacțiilor adverse este una mică și că pacienții au beneficii uriașe și tratamentul este în cele mai multe cazuri bine tolerat, spune dr. Laura Mazilu.

Când se recomandă

Recomandarea aceste terapii trebuie făcută în acord cu ghidurile medicale și indicațiile sunt pentru cancere locale avansate sau metastatice. Dacă se vindecă un bolnav în stadiul 4 cu imunoterapie, nu ar fi bine să fie tratat înainte să ajungă în acest stadiu? La această întrebare încearcă răspundă studiile clinice în derulare. Imunoterapia poate fi indicată după alte terapii sau în combinație cu ele, dar sunt cazuri în care ea a scos din schemă chimioterapia. Totul ține de ce arată analizele, de markeri și de evoluția bolii și numai medicul știe când poate fi utilă și când nu.

Citește și: Cancerul: mituri, sfaturi, tratamente inovatoare și povești

Cum se administrează

Sunt molecule care se administrează prin perfuzii, iar pacientul e nevoit să meargă la spital la 2-4 săptămâni, pentru doar o oră. Nu are niciun fel de disconfort și își poate vedea de treburile zilnice fără știe cineva că el urmează un tratament oncologic.

Opinia specialistului

„Cred că era imunoterapiei în oncologie abia acum începe. Vedem în fiecare zi cum apar noi molecule sau noi combinații care aduc beneficii uriașe pentru pacienți, ceea ce în urmă cu doar câțiva ani era de neînchipuit. Imunoterapia este o armă terapeutică, dar asta nu înseamnă toți pacienții au indicații pentru ea sau că răspund la această terapie. Există multe cazuri în care pacienți cu cancere renale și melanoame au intrat în remisie completă pentru foarte mulți ani, ceea ce practic înseamnă vindecare“, a declarat conf. univ. dr. Laura Mazilu, medic primar oncologie, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei“, Constanța.

Citește și: Celule canceroase mor datorită acestor alimente. Tu le consumi?

Cum arată viitorul

În prezent, sunt studiate peste 2.000 de imunoterapii oncologice, în peste 3.000 de studii clinice, pentru aproximativ 300 de tipuri de cancer. Compania Roche desfăşoară în acest moment nouă studii clinice în fază avansată pentru evaluarea unei imunoterapii, în combinaţie cu alte medicamente Roche, pentru mai multe tipuri de cancer pulmonar. De asemenea, grupul are un program de cercetare extins în domeniul imunoterapiei, pentru mai multe tipuri de cancer, precum: cancere genitale şi urinare, cancer de piele, cancer de sân, cancere gastrointestinale şi cancere de cap şi gât. Pentru ca un medicament să ajungă a fi prescris, e nevoie de zece ani de studii clinice și de aproape 1 miliard de euro.

Cât de accesibilă este

„Pacienții români au nevoie de acces real la imunoterapiile oncologice, prin actualizarea constantă a listei medicamentelor gratuite și compensate, grăbirea procesului de încheiere a contractelor cost-volum și publicarea rapidă a protocoalelor terapeutice aferente acestor imunoterapii. Ne dorim să scurtăm timpii până la intrarea în terapie și ajutăm pacienții să fie investigați cât mai rapid, iar medicul oncolog să-i preia cu toate informațiile, ca astfel tratamentul să poată fi mai eficient. Mai mult, Asociațiile de Pacienți îi ajută și îi susțin pentru că echilibrarea emoțională asigură o rată mai mare de răspuns la tratament. Studiile arată 75% din reușita tratamentului într-o boală cronică este asigurată de factorul emoțional”, a spus Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.

În România, imunoterapia este decontată de Casa de Asigurări de Sănătate pentru melanom, cancer bronhopulmonar și renal.

Caz real

Doamna Dana D. a fost diagnosticată cu cancer de sân când avea 60 de ani. A simțit o gâlmă, a văzut o pată roșiatică pe piele și i s-a părut suspect. A mers la medic și în urma investigațiilor verdictul a fost crunt: cancer. A urmat o perioadă grea, cu chimioterapie și operație. „Abia murise soțul meu și îmi era foarte greu, dar mi-am făcut un turban și am ieșit în lume cu capul sus. Am avut noroc cu copiii mei, care mi-au fost aproape, și cu orele petrecute la atelierele de terapie ocupațională care se organizau la bibliotecă. După operație, medicul chirurg m-a sfătuit să fac și un control ginecologic. Așa am descoperit și cancerul de col uterin, la 6 luni de la operație. Poate era acolo de la început, nu știu, dar am avut noroc că l-am luat din pripă. Au trecut trei ani de atunci și totul e în regulă. Sfătuiesc toate femeile, indiferent de vârstă, să meargă la control în mod regulat. Eu nu știu dacă am avut cazuri de cancer în familie, că pe vremea aceea lumea murea și nu prea știa de ce, însă acum un control îți poate salva viața și te poți bucura de nepoți și strănepoți.“

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de noiembrie 2019 a revistei Femeia.
Autor: Luminița Tăbăran
Foto: iStock.com

Comments

comments

Lasă un răspuns