
Infecțiile din spitale sunt cunoscute și ca infecții nosocomiale și reprezintă o problemă de sănătate publică în toată lumea.
Nosocomial înseamnă, de fapt, spitalicesc, din spital, termenul provenind din greacă (nosos „boală“, komeo „a îngriji“). Infecțiile nosocomiale sunt acele infecții contractate de pacienți în spital, dar și în clinici ambulatorii sau în centre de îngrijire/recuperare medicală. Ne referim la temutele situații în care te internezi ca să tratezi o problemă și te pricopsești cu alta, uneori chiar mai gravă decât prima.
Când se produc?
În primul rând, trebuie să știm că aceste infecții nu sunt prezente în faza activă sau de incubație în momentul internării. Conform definiției Centrului de Prevenție și Control al Bolilor, aceste infecții se produc:
- după ≥ 48 de ore de la internare;
- până la 3 zile de la externare;
- până la 30 de zile după o intervenție chirurgicală;
- în servicii de îngrijire, când pacientul a fost internat pentru alte scopuri decât infecția respectivă.
Infecțiile intraspitalicești apar cel mai frecvent la nivelul plăgilor chirurgicale, al tractului urinar, al sistemului respirator (plămâni) sau la nivelul fluxului sangvin.
Citește și: Infecțiile la nou-născut
De ce apar?
Pacienții sunt expuși în timpul spitalizării la o varietate de microorganisme, pe de o parte aduse de foști pacienți sau chiar de personalul medical, iar pe de altă parte din cauza faptului că pacienți cu boli diferite intră în contact unii cu alții. Și, nu în ultimul rând, din pricina unei igiene precare în spital/clinică.
Studiile au arătat că infecțiile intraspitalicești apar mai degrabă la terapie intensivă și în secțiile de chirurgie și ortopedie și afectează mai mult copiii mici, prematurii și vârstnicii, bolnavii cu afecțiuni cronice și/sau pe cei supuși tratamentelor imunosupresoare.
Ce infecții poți să iei din spital?
Cele mai frecvente infecții intraspitalicești sunt produse de bacterii multirezistente la antibiotice. În România, acestea sunt:
- Klebsiella – provoacă boli grave la plămâni; foarte rezistentă la antibiotice;
- Pseudomonas aeruginosa – atacă pacienții cu fibroză chistică, dar și cu arsuri; multirezistentă la antibiotice;
- Staphylococcus aureus – cel mai cunoscut la noi, a devenit o problemă mondială tocmai din cauza multirezistenței la antibiotice; provoacă infecții virulente la nivelul pielii sau al sistemului respirator;
- E. coli, Acinetobacter, bacilul Koch MDR sau boala legionarului sunt și ele pe lista neagră.
Citește și: Epidemia de coronavirus și cele mai bune măsuri de protecție
Cifre îngrijorătoare
Anual, spune un raport al Centrului European al Bolilor Transmisibile, aproximativ 3 milioane de persoane din Uniunea Europeană contractează o infecție asociată îngrijirilor medicale. Și aproximativ 50.000 de oameni mor, anual, din această cauză. Din păcate, România nu apare în statisticile privind infecțiile nosocomiale – și nu pentru că acestea n-ar exista, ci pentru că astfel de îmbolnăviri nu sunt raportate de către spitale.
Ce-i de făcut?
Din păcate, nu poți face mai nimic pentru a preveni aceste infecții, în afară de a respecta cu sfințenie toate regulile de igienă care depind de tine și de a alege pentru tratament un spital sau o clinică renumită din acest punct de vedere. Pe de altă parte, nu neglija niciun semn de infecție apărut în perioada ulterioară externării, mai ales dacă ai suferit o intervenție chirurgicală.
Text: Irina Tudor Dumitrescu
Sursă foto: iStock
Foarte bun articolul, multumesc pentru postare!