Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Insuficiența venoasă

Insuficiența venoasă

Amorţeli dureroase şi senzaţia de picioare grele, în special la sfârşitul zilei, crampe musculare, mai ales pe timpul nopţii, sunt neplăceri cu care nu puţine femei se confruntă.

De cele mai multe ori trecem cu vederea „nevinovatele” simptome, neştiind că aceste simptome „nevinovate” la prima vedere sunt un semnal de alarmă care atestă o insuficienţă venoasă. După un timp, „nevinovatele” amorţeli dureroase, crampe şi senzaţia de picioare grele, durerea accentuată la statul îndelung în picioare, dar care se ameliorează când sunt ridicate ar putea fi însoţite şi de mâncărimi şi furnicături, de umflarea picioarelor şi modificarea coloritului pielii în jurul gleznelor, apoi şi ulceraţii, tot la nivelul acestora, de apariţia varicelor.

Ce se întâmplă

Circulaţia sângelui dinspre inimă spre ţesuturi se face prin artere, iar în sensul de întoarcere către aceasta prin vene. Acestea din urmă de la nivelul membrelor inferioare au în structură un sistem de valve, care acţionează ca nişte supape ce împiedică refluxul sângelui spre periferie, asigurându-i circulaţie unidirecţională. Când valvele nu se închid, returul venos este perturbat, sângele stagnând şi exercitând o presiune crescută asupra pereţilor venelor. Dacă aceasta se petrece timp îndelungat, slăbiciunea muşchilor piciorului determinând sângele să circule cu presiune, venele se dilată, iar valvele se deteriorează, conducând la instalarea insuficienţei venoase. Dacă nu este tratată apare durerea, edemul şi ulcerele.

Factori favorizanţi

# Ereditatea joacă un rol major în dilatările varicoase. Dacă ambii părinţi au avut varice, în 90% dintre cazuri cu această neplăcere se vor confrunta şi copiii, dacă le-a avut doar unul dintre ei, „şansele” scad la 45%.

# Statul îndelung în picioare este foarte dăunător. Când ne deplasăm corpul, muşchii puşi în mişcare facilitează fluxul sanguin din venele picioarelor;

# Statul prelungit în poziţie şezândă nu rămâne nici el fără urmări, întrucât favorizează hemostaza, situaţie în care sângele va începe să apese pe pereţii venelor, conducând la lărgirea acestora. Statul îndelung în picioare sau în poziţie şezândă, mai ales într-un mediu cu temperaturi ridicate sau scăzute, constituie cele mai frecvente cauze ale problemelor venoase.

# Sarcina constituie un alt important factor favorizant. Modificările hormonale care o însoţesc, creşterea volumului sângelui circulant pe măsură ce fătul creşte au influenţă negativă asupra venelor picioarelor, aducându-şi din plin aportul la lărgirea lor. Tocmai din cauza acestor modificări hormonale sunt femeile mai predispuse la a se confrunta cu probleme venoase.

# Alţi factori favorizanţi: greutate excesivă, tulburări endocrine, frecvente băi fierbinţi, fumatul, încălţăminte cu tocuri înalte.

Cum se tratează

Se impune o consultaţie de specialitate, doar medicul flebolog poate propune un tratament adaptat stadiului insuficienţei venoase. În funcţie de gravitatea acesteia, tratamentul poate consta în:

# puratatul ciorapilor medicinali, presiunea pe care aceştia o exercită asupra picioarelor diminuează calibrul venelor, accelerând astfel returul sanguin. O asemenea procedură este însă eficientă doar cât timp se poartă respectivii ciorapi medicinali;

# medicamentele, numite venotonice, recomandate în tratarea afecţiunilor venoase au acţiune antiinflamatoare şi cresc tonicitatea pereţilor venoşi;

# intervenţie chirurgicală care vizează îndepărtarea cheagurilor formate în interiorul varicelor;

# terapia cu laser sau scleroterapia, injectarea unei soluţii în vasul de sânge deteriorat pentru a determina închiderea lui.

Cum te ajuţi

# Evită să stai în aceeaşi poziţie timp îndelungat;

# Fă mişcare, mersul pe jos, înotul, mersul pe bicicletă au efect benefic asupra circulaţiei sanguine;

# Pentru a scădea presiunea venoasă, odihneşte-ţi picioarele, în situaţia în care desfăşori o activitate statică, ţinându-le din când în când ridicate pe un scăunel, în nici un caz picior peste picior, iar noaptea dormi cu ele uşor ridicate;

# Poartă ciorapi medicinali în timpul zborurilor de durată cu avionul, a călătoriilor îndelungate cu trenul sau autoturismul, la locul de muncă unde ştii că vei sta mult timp în picioare sau în poziţie şezândă. Pediatrii îi recomandă şi în timpul sarcinii;

# Dă preferinţă, zi de zi, încălţămintei cu tocuri de doar 5 cm, pe cea spectaculoasă păstreaz-o pentru ocazii;

# Renunţă la obiceiul de a adopta poziţia picior peste picior;

# Consumă cât mai multe legume şi fructe bogate în vitaminele A, C şi E – morcovi, struguri, varză, sfeclă roşie –, protejează şi tonifică venele;

# Fă duşuri cu apă rece la nivelul gambelor, direcţionând jetul de apă de jos în sus;

# Nu te supraîncălzi! Venele preferă frigul, care le tonifică, nu căldura.

Atenţie, risc de complicaţii!

Uneori, insuficienţa venoasă poate provoca flebită, pe care o dezvoltă 60% dintre cei cu insuficienţă venoasă superficială, adică formarea cheagurilor de sânge. Dacă acestea se detaşează de peretele venos, pot conduce la instaurarea emboliei pulmonare. Tot insuficienţa venoasă este vinovată şi de dezvoltarea ulcerului varicos.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.32/17.08.2017
Autor: Olga Sveduneac
Sursa foto: pixabay

Comments

comments

2 thoughts on “Insuficiența venoasă

Lasă un răspuns