Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Lucita estivală și alte alergii

Lucita estivală și alte alergii

Alergia la soare, care are simptome asemănătoare urticariei, afectează aproape 20% din adulți. Deși nu este gravă, această neplăcere îți poate strica vacanța. Află cum să te protejezi!

Vivat vacanța, soarele, căldura estivală! Dotată cu prosopul de plajă și ochelarii de soare, ești absolut decisă să te întorci la birou cu un bronz pentru care să te invidieze toți colegii. Dar ce te faci dacă după câteva ore de stat la soare observi că ți-au apărut pe piele diverse pete și bubițe roșii, care te mănâncă? Cel mai probabil, este vorba de alergia la soare, o problemă din ce în ce mai frecventă.

Există diferite forme de alergii solare, care se manifestă diferit și apar în circumstanțe diferite: lucita estivală, urticaria solară, lucita polimorfă și fotosensibilizarea.

Lucita estivală

Lucita estivală benignă este estivală doar cu numele, căci ea poate apărea atât vara la plajă, cât și pe pista de schi iarna, adesea după prima expunere la soare din respectiva perioadă: prea multe raze solare într-un timp scurt! Această fotodermatoză afectează în special femeile de 20-35 de ani și se manifestă prin apariția de mici bubițe roșii care provoacă mâncărimi foarte puternice. Erupția este prezentă cel mai frecvent pe decolteu, dosul mâinilor, pe brațe. Din fericire, de cele mai multe ori, ocolește fața.

* Tratament. Dacă nu mai stai la soare, bubițele dispar în câteva zile. Ca să combați reacția cutanată, poți lua pe cale orală antihistaminice sau poți unge leziunile cu un unguent antiinflamator. După ce erupția a dispărut, te poți expune din nou la soare.

* Prevenție. Cea mai bună armă împotriva lucitei estivale rămâne prevenția. Expune-te treptat la soare (10-15 minute în prima zi, 20-30 de minute în a doua zi etc.), folosește o loțiune fotoprotectoare cu indice minimum 30 și poartă îmbrăcăminte adecvată: pălărie, haine cu mâneci lungi, fustă lungă.

Lucita polimorfă

Întâlnită deopotrivă la femei și bărbați, lucita polimorfă este o formă mai gravă a lucitei estivale și survine la 24-48 de ore după expunerea la soare (chiar și moderată). Afecțiunea se manifestă cu pete de culoare roșie, bubițe și uneori eczemă, care pot apărea pe toate părțile expuse ale corpului: frunte, pomeți, obraji, decolteu, mâini.

* Tratament. Lucita polimorfă este mult mai rar întâlnită decât lucita estivală. Spre deosebire de aceasta din urmă, lucita polimorfă persistă pe toată perioada însorită a anului, deseori începând chiar de primăvara. Ca să beneficiezi de tratament adecvat, trebuie să te adresezi dermatologului.

* Prevenție. Folosirea unei protecții solare eficiente poate preveni apariția erupției, dar nu întotdeauna.

Urticaria solară

Urticaria solară afectează în special femeile cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani. Nu se știe exact de ce apare. Se manifestă cu erupții cutanate care seamănă cu iritația provocată de atingerea unei frunze de urzică-usturătoare. Leziunile apar chiar din primele minute de expunere la soare și dispar în una, două ore dacă te adăpostești la umbră. Reacția alergică apare pe zonele de corp neacoperite de haine sau acoperite de îmbrăcăminte foarte subțire. Excepție fac fața și dosul mâinilor, care sunt părțile cele mai tolerante, fiind expuse permanent la soare.

* Tratament. Din moment ce erupția dispare de la sine după ce te adăpostești la umbră nu e nevoie de tratament. În schimb, dacă urticaria continuă să reapară la următoarele expuneri la soare, poți lua un antihistaminic pe cale orală sau poți aplica un unguent cu corticoizi. 

* Prevenție. Folosirea unui produs fotoprotector poate preveni urticaria solară.

Fotosensibilizarea

Sub influența unor medicamente sau produse cosmetice pielea poate deveni mult mai sensibilă la razele ultraviolete de tip A. Medicamentele așa-numite fotosensibilizante declanșează reacții chimice mai mult sau mai puțin grave atunci când pielea intră în contact cu razele solare sau cu lumina puternică a soarelui. Reacția fotoalergică poate apărea la câteva minute, ore sau 2-3 zile după expunerea la soare și se caracterizează prin înroșirea pielii și apariția de vezicule ce conțin lichid (simptome similare unei arsuri solare exagerate). Zonele afectate sunt cele expuse la soare. Printre medicamentele ce pot induce reacții alergice după expunerea la raze solare se numără unele antibiotice, antiinflamatoare, antidepresive, betablocante, diuretice, antidiabetice orale etc. Aceleași reacții pot fi declanșate de cosmetice, în special parfumuri, deodorante, creme, apă de colonie.

* Tratament. Aplici comprese reci pe zonele afectate și unguent cu corticoizi dacă e nevoie.

* Prevenție. Dacă urmezi un tratament medicamentos și în paralel te expui la soare, citește neapărat prospectul medicamentului, ca să afli dacă nu cumva acesta îți face pielea mai sensibilă la soare. Dacă e așa, cere sfatul medicului, care îți poate înlocui medicamentul cu un altul ce nu provoacă fotosensibilitate. Evită să te dai cu parfum sau deodorant înainte să mergi la plajă. Să nu uităm că cea mai bună protecție o constituie hainele cu mâneci lungi și pălăria.

Protejează-te!

Fie că suferi sau nu de alergie la soare este important să-ți protejezi pielea de fiecare dată când te expui la razele soarelui. Folosește o cremă fotoprotectoare cu un factor mare de protecție și acordă atenție sporită zonelor sensibile: umeri, față (nas, frunte, urechi), decolteu, abdomen. Reaplică loțiunea la fiecare două ore și după fiecare îmbăiere. Ai grijă să alegi un produs care te protejează nu doar de razele UVB, ci și de cele UVA. Evită să stai la soare între orele 12 și 17.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.28/20.07.2017
Autor: Angelica Cîlțan
Sursa foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns