Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Medicamente cu efecte nedorite

Medicamente cu efecte nedorite

Se zice, nici toate ale medicului, nici toate ale preotului…  Zicala nu-i valabilă întotdeauna, dar nici nu este foarte departe de adevăr, aşa că fii cu ochii pe schimbările prin care trece organismul tău când urmezi un tratament!

Dacă te sâcâie o problemă de sănătate, nu pleci de la farmacie sau din cabinetul medicului cu mâna goală. Reţeta standard includ 1-2 medicamente şi nu de puţine ori,  după câteva zile de tratament, ai parte de simptome pe care nu ştii ce le-a declanşat. Nu lăsa efectele secundare să-şi intre în drepturi, ci ia măsuri de la primul semn că e ceva în neregulă.

Calmantele agită stomacul

Antiinflamatoarele precum aspirina sunt folosite la ordinea zilei de multe persoane. Pe de o parte, se ştie că acidul acetilsalicilic te fereşte deinfarct, previne cancerul de colon şi alină durerile, dar pe de alta, afectează stomacul. La fel se întâmplă cu alte calmante pe bază de ibuprofen. Chiar dacă nu-ţi trebuie reţetă să le cumperi, asta nu înseamnă că e bine să apelezi la ele foarte des. Pot provoca inclusiv ulcer sau hemoragii digestive.

Antibioticele pun imunitatea la pământ

Când ai o infecţie bacteriană, şi se recomandă antibiotice care te scapă de microorganismul care-ţi face zile fripte. De fiecare dată când urmezi un astfel de tratament, ar trebui să începi în paralel un altul care să te protejeze de candidoză – ovulele previn iritaţiile genitale, iar probioticele protejează tractul digestiv. Totodată, ţine cont de faptul că antibioticele luate după ureche îţi slăbesc sistemul imunitar.

Antidepresivele nu-s prietene cu silueta

E adevărat, generaţiile noi de antidepresive au mai puţine efecte adverse, dar, chiar şi aşa, îţi pot da bătăi de cap stările prelungite de somnolenţă, lipsa apetitului sexual sau acumularea kilogramelor în plus – dacă observi aceste efecte, mergi la medic şi cere o altă schemă de tratament, potrivită nevoilor tale.

Cortizonul dăunează pielii

Recomandat de obicei în combinaţie cu alte pastile, ca adjuvant în afecţiuni precum alergiile, reumatismul sau alte inflamaţii, cortizonul poate avea tot felul de efecte secundare, mai ales dacă este administrat mai mult de o lună.  Printre ele se numără scăderea imunităţii, retenţia de apă, ulcerul, hipertensiunea, dar şi problemele pielii. Una din posibilele urmări este dermatita postcortizonică, o acnee rebelă de care scapi odată cu întreruperea tratamentului.

Contraceptivele nu-s pentru orice femeie!

Pilulele hormonale pot fi luate ani la rând de către femeile nefumătoare, dar, dacă fumezi şi ai mai bine de 35 de ani, trebuie să-ţi întrebi ginecologul despre o metodă contraceptivă mai sigură. Cel mai mare risc este tromboza venoasă, care-ţi poate pune viaţa în pericol.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns