Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Medicamente permise/interzise în perioada sarcinii

Medicamente permise/interzise în perioada sarcinii

Tot ce e natural e mai sigur, implică mai puține riscuri, cu atât mai mult atunci când ești însărcinată, o perioadă pe cât de frumoasă și de emoționantă în viața unei femei, pe atât de delicată. Este și recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății, ca în timpul sarcinii să se evite luarea de medicamente, dat fiind că puține sunt acelea fără niciun efect asupra fătului. Altfel spus, puține medicamente sunt permise în sarcină.

 

Cu toate acestea, sarcina durează 9 luni, așa că e puțin probabil ca în toată această perioadă să nu te doară măcar o dată capul sau stomacul ori să nu răcești. Ce faci în aceste cazuri absolut banale în restul timpului, însă complicate în timpul sarcinii?

Înainte de orice, trebuie să știi orice substanță ingerată de tine ajunge la făt prin intermediul placentei, cea care are rolul de protecție, dar și de hrănire a fătului.

 

Clase de medicamente

Conform FDA (Food and Drugs Administration) din S.U.A., după efectele pe care le pot avea asupra sarcinii și a fătului, medicamentele sunt împărțite în 5 categorii:

Clasa A: Studiile efectuate pe femei au arătat că nu prezintă riscuri asupra fătului în primele 3 luni de sarcină, altfel spus sunt sigure: acidul folic, vitamina B6, acidul ascorbic, fierul, calciul, potasiul și levotiroxina (pentru tiroidă), bineînțeles, în dozele recomandate de medic.

Clasa B: Studiile efectuate pe animale au arătat că nu există risc asupra fătului în primul trimestru. Este vorba despre medicamente care au fost utilizate cu caracter frecvent de către femeile gravide, fără a fi semnalate defecte congenitale grave și alte riscuri asupra fătului. Din această categorie fac parte: acetaminofenolul, aspartatul, corticosteroizii, insulina, amoxicilina, acidul clavulanic, amoxicilina, azitromicina și ibuprofenul (acesta din urmă e bine totuși să fie evitat după săptămâna 32 de sarcină).

Clasa C: Din studiile efectuate pe animale a reieșit că produc efecte nocive asupra fătului, ca atare, folosirea lor fiind recomandată doar dacă beneficiul adus este mai mare decât riscul presupus. Aici sunt incluse și unele medicamente pentru care studiile de specialitate încă nu au fost încheiate. În mod normal, pe eticheta acestor medicamente este semnalat pericolul. Din această grupă fac parte medicamente ca: proclorperazina, Amikacina, Atenolol, beclometazona, betametazona, cafeina, carbamazepina, codeina, clonazepam, fluconazol, ketorolac, dexametazona, imunoglobulina Anti RH (D) și ciprofloxacina.

Clasa D: Studiile realizate pe animale au reliefat faptul că există riscuri asupra fătului. Utilizarea lor este acceptabilă numai dacă mama se află într-o situație gravă și nu există un alt medicament mai sigur. Printre aceste medicamente se află: Acenocumarol, acid acetilsalicic, Diazepam, acid valproic, litiu, fenitoină, unele chimioterapice (Bleomicină, Metotrexat) și alcool.

Clasa X: Studiile efectuate pe femei și animale au arătat existența riscurilor asupra fătului. În această categorie intră medicamentele care nu prezintă vreun beneficiu pentru gravidă și sunt total contraindicate în timpul sarcinii. Printre acestea se numără: Izotretinoina Accutane, Misoprostol, Talidomida, Raloxifen, Simvastatina sau Nandrolon.

Așa cum se poate vedea, toate aceste medicamente sunt dăunătoare într-o mai mică sau mai mare măsură asupra sarcinii și a fătului, în funcție de perioada sarcinii. Desigur, riscul cel mai mare se prezintă între săptămânile 3 și 8 de sarcină, când, de cele mai multe ori, un tratament necorespunzător poate duce la pierderea sarcinii.

Citește și: Endometrioza, sursă de infertilitate

Medicamente permise în sarcină

Dacă ai o problemă de sănătate în timp ce ești gravidă, este recomandabil să nu iei niciun medicament, cât de inofensiv ar părea, fie el și supliment alimentar, pe bază de plante sau diverse ceaiuri, fără a cere sfatul medicului.

Așadar, ce medicamente poți să iei în sarcină, la recomandarea medicului?

  • În caz de răceală și gripă: paracetamol, gargară cu lichide sau soluții saline, sprayuri sau dropsuri saline, decongestionante nazale pe bază de soluții saline, pentru tuse, sirop pe bază de mentol și eucalipt;
  • Pentru dureri de cap, de spate etc.– antiinflamatoarele nesteroidiene, de tipul indometacinului şi ibuprofenului sunt recomandate, dar numai până la 32 săptămâni de sarcină; după această vârstă aceste medicamente pot produce o constricţie a ductului venos, astfel încât nu mai sunt recomandate;
  • Pentru alergie– difenhidramina, Claritine (loratadină), clorfeniramin, cetirizina (Zyrtec);
  • Unele antivirale – famvir, valciclovir, aciclovir;
  • Pentru constipație – psyllium, metilceluloză, alte laxative (Dulcolax), creme pentru hemoroizi, bisacodil, docusat de sodiu, lactuloză, lapte de magneziu;
  • În caz de diaree – loperamid;
  • Ca antispastice – drotaverina (No-spa);
  • În caz de infecții (candida și altele, de exemplu picior de atlet) – fluconazol, clotrimazol, miconazol, tioconazol, butoconazol, terbinafina, tolnaftat;
  • În caz de insomnie – difenhidramina, succinat de doxilamina;
  • Ca prim ajutor în răni ușoare – bacitracină;
  • În caz de iritații – Benadryl;
  • Pentru arsuri stomacale, gaze și balonare/indigestie– antiacide de tip Maalox si simeticonă, lansoprazol (nexium), ranitidină.

În general, orice medicament permis copiilor foarte mici este permis și gravidelor. Totuși, trebuie avut în vedere a nu se depăși dozele indicate sau a se administra prea multe dintre aceste medicamente. Niciun medicament nu este sigur 100% pentru a fi administrat in timpul sarcinii!

Citește și: Importanța vitaminelor și mineralelor în sarcină

Utilizarea antibioticelor în sarcină

Antibioticele sunt medicamente cu utilizare larg răspândită. Unele dintre ele și-au dovedit eficiența de-a lungul timpului, precum și faptul că au riscuri scăzute asupra fătului și bebelușului, putând fi folosite atât în sarcină, cât și în alăptare. Printre cele mai utilizate se află:

Penicilinele şi derivatele, incluzând ampicilina şi amoxacilina sunt medicamente sigure, care nu afectează gravida şi nici fătul. Penicilina este un medicament de ales într-o gamă largă de infecţii incluzând: faringite, otite medii cu Streptococul de grup A, dar şi în pneumonia cu Streptococcus pneumoniae. Ampicilina şi Amoxacilina sunt medicamente ce se pot utiliza în siguranţă în infecţiile urinare cu enterococi, dar şi în sinuzite sau pielonefrite. Cefalosporinele sunt utilizate în siguranţă în infecţiile urinare înalte (pielonefrite) dar şi în infecţia cu gonorrhea.

Clindamicina este utilizată cu rezultate bune în tratamentul vaginitelor bacteriene şi în tratamentul infecţiilor cu bacterii anaerobe. Se poate folosi şi în timpul alăptării.

Metronidazolul are aceleaşi indicaţii precum clindamicina şi se poate utiliza în siguranţă mai ales pentru infecţia cu Trichomonas.

Trimethoprim -sulfamethoxazol (Biseptol)– este foarte activ pe infecţiile de tract urinar. Nu au fost descrise efecte teratogenice ale acestui medicament, totuşi trebuie să se evite utilizarea lui în primul trimestru de sarcină. Se poate utiliza şi în lăuzie. Este indicat în caz de: otite, sinuzite, infecţiile cu Shigella colitis, Pneumocystis carinii.

Eritromicina şi Azitromicina- sunt utilizate de prima intenţie în tratamentul infecţiei cu Chlamydia şi Mycoplasma.

În schimb, sunt de evitat:

Gentamicina (nefrotoxica) trebuie să fie utilizată cu precauţie şi numai dacă este suspectată o infecţie urinara înaltă cu bacterii gram-negative. Utilizarea în timpul alăptării este sigură.

Nitrofurantoin- foarte activ în infecţiile urinare necomplicate; trebuie utilizat cu precauție, întrucât poate induce anemie hemolitică la nou-născut.

 

Atenție!

În timpul sarcinii nu lua medicamente fără sfatul medicului.

Citește cu atenție prospectul oricărui medicament pe care îl iei.

Spune-i medicului că esti însărcinată înainte de a-ți prescrie o rețetă.

Dacă urmezi un tratament de lungă durată și ai rămas însărcinată, du-te la medic pentru a-ți prescrie alte medicamente, permise în sarcină.

Orice neclaritate pe care o ai discut-o cu medicul. Nu te lua după ce spun unul și altul!

Citește și:

Text: Cătălina Oprea

Foto: iStock.com

Comments

comments

Lasă un răspuns