
Sunt arma secretă a corpului nostru. Nu-i putem vedea, gusta, atinge sau auzi, dar sunt factorii cu cea mai mare putere asupra sănătății și stării noastre bine.
Hormonii guvernează aproape totul în corpul nostru: pofta de mâncare, bătăile inimii, nașterea, somnul, greutatea corporală, ciclul menstrual, temperatura, starea sufletească… Când hormonii sunt în echilibru, organismul funcționează impecabil. În schimb, când apar tulburări în secreția hormonală ne putem confrunta cu tot felul de probleme, de la mici indispoziții trecătoare la boli serioase precum diabetul sau hipotiroidia. Estrogeni, progesteron, grelină, cortizol… Descoperă cei mai importanți hormoni ai tăi, dar și cum îi poți menține în echilibru.
Estrogenii, hormonii frumuseții
Estrogenii, principalii hormoni feminini, sunt responsabili de ciclul menstrual, reproducere, sarcină, menopauză, dar totodată ne dăruiesc sănătate și frumusețe. Ei determină secreția substanțelor cu efect antirid și a colagenului, care menține elasticitatea pielii, conferă strălucire părului și îi mențin structura sănătoasă. Tot estrogenii previn osteoporoza și bolile de inimă și scad nivelul colesterolului din sânge. * Semne de dezechilibru: Nivel scăzut de energie, piele subțire și lăsată, căderea părului, retenție de apă, balonare, ciclu dereglat, dispoziție schimbătoare.
* Soluții. Endocrinologul îți va recomanda un tratament hormonal care să readucă estrogenii la nivelul normal. În același timp adoptă o dietă echilibrată, care să includă crucifere (varză, conopidă), citrice și cereale integrale – alimente care contribuie la reglarea estrogenilor.
Cortizolul, hormonul de stres
De fiecare dată când ești în pericol sau te confrunți cu un eveniment stresant, glandele suprarenale produc mai mult cortizol. Acest hormon accelerează bătăile inimii, alimentează creierul cu un plus de oxigen și furnizează mușchilor o doză suplimentară de energie pentru a pregăti corpul să facă față momentului critic. De asemenea, cortizolul crește zahărul din sânge, pe care celulele îl folosesc ca energie. Dietele stricte, efortul fizic extenuant, lipsa de somn și un mod de viață stresant pot deregla producerea cortizolului.
* Semne de dezechilibru: Ești obosită dimineața, adormi greu, te îngrași în special în jurul taliei.
* Soluții. Cu doar 3 ore de exerciții fizice pe săptămână poți reduce considerabil nivelul cortizolului, mai ales dacă antrenamentele sunt scurte, dar suficient de intense încât să transpiri. Dacă te antrenezi mai mult de 40 de minute odată cortizolul începe să crească. Ca să readuci cortizolul la valori normale este important și să-ți reduci stresul.
Melatonina, hormonul somnului
Seara, epifiza începe să secrete melatonina, hormonul care induce somnul. Vârful de secreție se atinge între orele 2 și 5 dimineața, cu condiția ca în jur să fie întuneric total: lumina, artificială sau naturală, stopează secreția melatoninei, ceea ce nu e bine, întrucât acest hormon combate stresul și are efecte antioxidante. Nivelul scăzut de melatonină a fost legat de obezitate, diabet, cancer.
* Semne de dezechilibru: Te chinui să adormi, nu dormi profund, te trezești deseori noaptea. Cu cât mai târziu te culci și cu cât mai mult timp ții lumina aprinsă noaptea cu atât mai puțină melatonină va secreta epifiza.
* Soluții. Culcă-te înainte de miezul nopții. Dormi în întuneric complet: trage draperiile și scoate din dormitor toate electronicele care emit lumină (computer, telefon mobil, televizor etc.). Îmbracă numai pijamale comode: studiile au dovedit că hainele strânse pe corp reduc secreția de melatonină cu până la 60%. Include la cină alimente bogate în melatonină: struguri negri, banane, ananas, roșii, lapte, nuci, migdale, fulgi de ovăz, orez.
Oxitocina, hormonul dragostei
Dragostea și bucuria le resimțim grație acțiunii oxitocinei, secretată de creier. Sensibilitatea la gesturi tandre la femei și instinctul de protecție la bărbați este tot o consecință a acestui hormon. Oxitocina guvernează fanteziile erotice, excitabilitatea și sensibilitatea și joacă un rol important și în comportamentul și interacțiunea umană.
* Semne de dezechilibru: Comunicare deficitară cu ceilalți, tendință de a evita contactele sociale, incapacitatea de a simți afecțiune, anxietate, poftă crescută pentru alimente dulci, dezinteres față de relațiile sexuale.
* Soluții. Ca să intensifici activitatea oxitocinei nu ezita să le oferi celor dragi gesturi de afecțiune: îmbrățișează-ți mai des partenerul, copiii, prietenii, părinții, mângâie-ți animalul de companie. Simpla atingere a cuiva drag stimulează simțurile, care vor trimite imediat semnale specifice creierului și, în doar câteva secunde, secreția hormonului iubirii crește de câteva ori.
Grelina și leptina, hormonii foamei
Grelina, produsă de stomac și pancreas, semnalează creierul când ai stomacul gol, iar leptina, secretată de celulele adipoase, îi spune creierului când să te oprești din mâncat. Dacă obișnuiești să mănânci multe grăsimi și mulți carbohidrați (dulciuri, pâine, paste, cartofi, orez, fast-food etc.), ambii hormoni pot fi dați peste cap.
* Semne de dezechilibru: Ți se face foame la scurt timp după ce ai mâncat, ai des poftă de dulciuri, mănânci prea mult, te îngrași.
* Soluții. Ca să scazi nivelul grelinei fă multă mișcare și dormi suficient – lipsa de somn crește secreția acestui hormon și favorizează stocarea grăsimilor. În ce privește reglarea leptinei: străduiește-te să scapi de kilogramele în plus, dormi suficient și include în dietă mulți antioxidanți (fructe de pădure, legume verzi și roșii).
Citește și:
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.33/24.08.2017
Autor: Angelica Cîlțan
Sursa foto: pixabay
excesul de estrogeni e benefic sau nu la barbati? dar la femei