
Lăcrimare abundentă, ochi înroșiți, pleoape umflate. Există simptome oculare pe care nu trebuie să le neglijăm, chiar dacă par lipsite de gravitate, fiindcă ele pot oricând înlesni complicațiile.
Ochii au o structură delicată și sunt protejați de mediul exterior doar de un strat subțire de piele – pleoapele –, fiind astfel o țintă ușoară pentru diverși factori iritativi din exterior: expunerea la soare, praful, fumul de țigară, apa sărată sau cu clor, bacteriile, virusurile. Așa se face că oricine se poate confrunta la un moment dat cu o mică neplăcere oculară. Hai să vedem care sunt cel mai des întâlnite probleme și cum le poți învinge.
Conjunctivită
Toți facem măcar o dată în viață conjunctivită. Este vorba de inflamarea conjunctivei, membrana fină și transparentă care acoperă globul ocular și interiorul pleoapelor. Infecția produce destul de mult disconfort: jenă (nu durere), senzație de corp străin, de nisip în ochi, lăcrimare, ochi înroșiți, secreții albe-gălbui care duc la lipirea genelor în special dimineața, pleoape roșii și umflate. Vederea nu este afectată.
* Ce faci. Du-te obligatoriu la medic, fiindcă tratamentul diferă în funcție de tipul conjunctivitei: dacă e bacteriană, e nevoie de picături cu antibiotic; în cea alergică, medicul va prescrie colir antialergic. Cu tratament, afecțiunea dispare în 5-7 zile. Acasă, spală-ți ochii (ținându-i închiși) cu apă rece de la robinet și săpun obișnuit, dimineața și seara. Folosește un prosop numai al tău, ca să nu transmiți boala celor din casă.
Ochi umflați
E deranjant să te trezești dimineața cu pleoapele umflate și congestionate, dar ia aminte că acest simptom poate trăda un dezechilibru în organism. De exemplu, o tulburare circulatorie manifestată când stai întinsă mai multe ore, o alergie, o tulburare hormonală legată de menstruație care antrenează retenție de apă, o afecțiune a tiroidei.
* Ce faci. Nu mânca alimente prea sărate seara, înainte de culcare. Dacă bănuiești că la originea problemei e o alergie, încearcă să identifici și să înlături alergenii (produse cosmetice, puf din pernă). Optează pentru cosmetice hipoalergene. Dacă simptomele persistă mai mult de o săptămână, nu amâna vizita la medic.
Urcior
Cine nu a avut măcar o dată urcior? Acea bubiță jenantă, dureroasă, ce apare pe marginea pleoapei. Urciorul (orgeletul) este de fapt un mic furuncul la rădăcina unei gene, cauzat cel mai frecvent de un stafilococ ce a pătruns în corp printr-o mică leziune (zgârietură, julitură) de pe piele. Întâi apare o umflătură mică de culoare roșie, dureroasă la atingere, care provoacă înțepături, mâncărimi, lăcrimare. În 1-2 zile, bubița se mărește, iar pleoapa se înroșește și doare. Ochiul afectat lăcrimează și e sensibil la lumină. În 4-5 zile, furunculul se sparge, puroiul curge afară și durerea dispare.
* Ce faci. Indicat ar fi să mergi la oftalmolog, care îți va recomanda picături sau unguent cu antibiotice și antiinflamatoare. În niciun caz nu încerca să storci abcesul!
Pată roșie pe ochi
Ruperea unui mic vas de sânge din conjunctivă duce la apariția unei pete roșii pe albul ochilor. Este vorba de o hemoragie subconjunctivală, un fenomen lipsit de durere și care nu afectează vederea. Vasul de sânge se rupe spontan, fără o cauză evidentă – de pildă, în urma unui strănut sau acces de tuse, după ce te-ai frecat la ochi, dar poate apărea și în cadrul unor afecțiuni (hipertensiune arterială, boli de sânge, tulburări ale glicemiei).
* Ce faci. Nu te îngrijora, pata se va resorbi progresiv, fără tratament, în decurs de zece zile. Dacă fenomenul se repetă, ar fi bine să te adresezi medicului oftamolog pentru un examen de fund de ochi și măsurarea tensiunii introculare.
Ochi iritați
Expresia „ochi iritați“ desemnează prezența unuia sau mai multora dintre următoarele semne: ochi roșii sau injectați de sânge, senzație de uscăciune sau arsură, lăcrimare, dureri. Putem avea ochii iritați nu doar în alergie, conjunctivită sau alte infecții oculare, ci și din cauza prafului, fumului de țigară, produselor cosmetice, clorului din piscină, a timpului îndelungat petrecut la televizor sau computer, a expunerii prelungite la soare, a lipsei de somn, de la lentile de contact, aer condiționat, unele medicamente.
* Ce faci. Încearcă să identifici și să elimini factorii iritativi. Ca să alini disconfortul, spală ochii zilnic cu ser fiziologic (picură lichidul în sacul conjunctival), iar dacă e nevoie, folosește și lacrimi artificiale sau un colir antiseptic, dar nu mai mult de 4-5 zile. Înainte să-ți îngrijești ochii, spală-te pe mâini și îndepărtează machiajul. Evită spațiile cu fum sau vânt și limitează timpul petrecut în fața ecranelor (fă pauze cât mai dese). Dacă în câteva zile simptomele nu dispar sau vederea se alterează, du-te imediat la oftalmolog!
Sfaturi de luat în considerare
* Nu neglija înroșirea ochilor, în special dacă e însoțită de durere, secreții sau scăderea vederii. Du-te neîntârziat la medic.
* Nu te freca la ochi – astfel, nu faci decât să agravezi iritația existentă.
* Odihnește-ți ochii. Fă pauze dese când lucrezi la computer, mișcă-ți ochii în toate direcțiile, apoi închide-i pentru un minut.
* Fă periodic curățenie în trusa de cosmetice. Produsele învechite pot irita ochii. Renunță temporar la machiaj dacă ochii sunt iritați.
Citește și:
- Sindromul metabolic: ce este și cum îl tratezi
- Epidemia de endometrioză
- 5 lucruri de evitat în timpul ciclului menstrual
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.22/08.06.2017
Autor: Angelica Cîlțan
Sursa foto: pixabay