Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Migrena te scoate din uz

Migrena te scoate din uz

Migrena nu este doar o simplă durere de cap, deși mulți fac această confuzie. Este cea mai frecventă boală din lume și prima cauză de dizabilitate la persoanele sub 50 de ani.

Este o afecțiune mai răspândidă decât diabetul, epilepsia și astmul la un loc. Și nu este ceva banal care trece cu o pastilă antidurere. Statistica arată că 16% din populația României suferă de migrene, adică 1 din 6 oameni și 3,8% dintre români au murit sau suferă de dizabilități din cauza durerilor de cap, adică aproximativ 1 din 26 oameni. Durerea de cap este atât de mare încât devine invalidantă. Pur și simplu nu poți să-ți îndeplinești sarcinile de serviciu sau o faci cu mare greutate, nu poți interacționa cu cei din jur și ai nevoie de liniște și izolare. Este o durere care nu se vede, nu se poate măsura, iar profunzimile ei sunt cunoscute doar de pacienți, deși mult timp migrena a fost o boală ignorată. În ultimul timp, tot mai mulți medici neurologi încearcă să găsească scheme de tratament cât mai eficiente, iar industria medicală dezvoltă dispozitive care să aducă puțină alinare.

Diagnostic dificil

Din pacate și azi migrena e sub-diagnosticată pentru că de multe ori este sub-recunoscută și prin urmare este și sub-tratată. Și pentru că mult timp a fost inclusă în categoria bolilor mai puțin grave, migrena a primit și mai puține fonduri pentru cercetare decât oricare dintre bolile lumii. 80% dintre cei afectați au migrene episodice, în timp ce 15-20% suferă de migrene cronice. Dar mulți dintre pacienți nu merg la medic crezând că este o simplă durere de cap ce poate fi tratată acasă. “Durerea de cap este un simptom, prin urmare poate să fie semnalul unei afecțiuni minore, precum cefaleea de tensiune (stres cotidian), dar poate indica și prezența unei tumori, a hipertensiunii, trombozei venoase, a unui anevrism rupt, traumatism sau chiar ruperea unui vas de sânge în creier, care poate să provoace AVC”, atrage atenția Dr. Dan Mitrea. Neuroaxis este prima clinică integrată de neurologie din București care oferă servicii de diagnostic, tratament și monitorizare în toate ramurile neurologiei și specializărilor conexe acesteia.

Afectează mai des femeile

Încă nu se cunosc cauzele migrenei, însă statistica a arătat că migrena cronică afectează de trei ori mai multe femei decât bărbați. Cercetările sugerează că 3000 de atacuri de migrenă apar în fiecare zi pentru fiecare milion de oameni. Migrena începe adesea la pubertate și îi afectează cel mai mult pe cei cu vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani, dar poate afecta și copiii.

16% din populația globului suferă de migrene.

Cum o recunoști

Pe lângă durerea severă a capului și lipsa de concentrare, migrena este însoțită de greață, vărsături, amețeli, vertij și sensibilitate la lumină, sunet și atingere. Deseori este asociată cu alte boli, cum ar fi accidentul vascular cerebral, bolile cardiace, epilepsia, depresia, durerea cronică. 80% dintre cei afectați au migrene episodice, în timp ce 15-20% suferă de migrene cronice. “Creierul acestor persoane reacționează în mod exagerat la anumiți stimuli, care determină apariția unui atac migrenos”, spune Dr. Dan Mitrea, Neuroaxis. „Printre factorii care pot declanșa sau pot agrava migrenele se numără: alcoolul, anumite alimente (brânzeturi, alimente cu monoglutamat de sodiu, cafea, ciocolată), stresul, foamea, oboseala accentuată, menstruația, folosirea contraceptivelor orale, somnul insuficient, exercițiile fizice prea intense și schimbările meteorologice.“, completeză Dr. Bogdan Pană, Medic Neurolog, Centrul Medical Emerald.

Cum se tratează

Migrena încă nu poate fi vindecată, dar poate fi tratată în cele mai multe cazuri. Însă mai întâi e nevoie să fie diagnosticată și pacientul să fie urmărit de un medic. “În timpul atacului de migrenă este importantă administrarea tratamentului acut la debutul durerii de cap. Dacă se administrează prea târziu, medicația nu mai este eficientă. Într-o primă etapă se administrează medicamente antiinflamatoare, antialgice, iar dacă nu au efect se administrează medicamente din clasa triptani sau medicamente profilactice, doar la recomandarea unui medic. În ultimul an o nouă clasă de medicamente profilactice, specifică migrenei a fost aprobată”, spune Dr. Patricia Daniela Toboc, Medlife.

Pe lângă medicamente, un dispozitiv neinvaziv și alte tehnici îi pot ajuta pe cei care suferă de migrene să scape de dureri. “Dacă pacientul nu dorește să apeleze la medicamente consacrate pentru durerile de cap, există alternative, cum ar fi tehnicile de relaxare, biofeedback-ul, acupunctura și stimularea electrică nervoasă transcutanată. În plus, Cefaly este primul dispozitiv medical eficient atât în prevenție, cât și în acut. Această terapie poate fi accesată în premieră în România, însă doar la recomandarea medicului neurolog. Efecte maxime se produc după 4 luni de folosire preventivă (în fiecare zi, timp de 20 de minute)”, spune Dr. Bogdan Pană, Medic Neurolog, Centrul Medical Emerald

Povești

Durerea de cap vine la pachet cu greața, cu dureri de ochi și de spate, cu insensibilitate la lumină, cu vertij și amețeli zilnice. Imaginați-vă cum este să lucrezi sau să ai grijă de un copil în condițiile în care nu poți deschide ochii de durere și nu te poți ridica din pat. Mai bine de un an de zile am stat cu draperiile trase, pe întuneric, deoarece nu suportam lumina și doar întunericul mă mai calma alături de medicamente și pungi de gheață. În momentul de față am migrene cam 2-3 pe săptămână, după tratamente diverse. Este o bolă gravă și se poate ajunge la divorț pentru că persoana afectată devine depresivă și dependentă de calmante. Am ajuns în Anglia la un renumit medic specializat în migrena vestibulară, iar acum am un diagnostic și un tratament adecvat”, povestește Maria Cristina Corlan.

“Migrenele mi-au impus destul de multe limitări în viața profesională. Fiind o persoană activă, care călătorește destul de mult, trebuie să am grijă cu zborurile prea de dimineață sau pe distanțe lungi care, în mod normal, se termină cu o migrenă de 2-3 zile. În felul acesta, am “vizitat” multe spitale, din întreaga lume”, spune Elena Ovreiu.

“Am copii, iar migrenele mă frustrează mult pe acest plan. Este greu pentru copii să nu se mai zbenguie sau ciondănească, să închidă toate luminile și ușile după ei, iar adusul castronului lângă pat, când zaci și nu te mai poți nici ridica sau sta în fund, ca să verși, nu e o imagine plăcută pentru ei. Dar ei știu că-i iubesc și că, după ce mă ‘resetez’ peste noapte, va fi iarăși bine. Purtatul a două perechi de ochelari de soare prin casă a devenit o modă pe care ne străduim să o ținem amuzantă. În ultimul an au fost aprobate de FDA trei terapii inovative pentru migrenă și au apătut câteva dispozitive medicale care ajută în acest sens.”, declară Cristina Vlădău, pacient cu migrene și vicepreședinte APAN.

Citește și:

 

Articol preluat din ediția de octombrie 2019 a revistei Femeia.
Autor: Luminița Tăbăran
Foto: pexels.com

Comments

comments

Lasă un răspuns