Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Migrene si alte dureri de cap

Migrene si alte dureri de cap

Inainte de toate, afla de ce ai disconfortul cu pricina. Poate sa fie vorba de o migrena (este o durere de cap mai speciala), de o “cefalee” primara (asta e un termen cam pompos, folosit de medici ca sa exprime banalele dureri de cap care apar fara sa suferi de vreo boala anume) sau o cefalee secundara unei afectiuni (in craniu sau altundeva, in corp).

Pare prea complicat? Cel mai simplu e sa observi cu atentie ce se intampla in tot corpul tau si abia dupa ce te lamuresti sa incepi sa te tratezi.

Migrena, mostenire grea

Tu stii cum e sa ai migrena? Inseamna ca ai avut cel putin una! Iar in acest caz, foarte probabil ca ti s-a intamplat in repetate randuri ca, dupa o stare initiala de oboseala, iritare si scadere a puterii de concentrare, sa inceapa niste fenomene cam ciudate la nivelul ochilor – dureri, incetosare a vederii, poate chiar aparitia unor scantei, intepaturi etc.

Apoi, cu siguranta ai trait faza in care te-a lovit o puternica durere de cap care pulsa si se accentua la lumina ori sunete puternice, fiind asociata cu greata, chiar varsaturi. Iar la finalul acestei suferinte (care poate dura ore sau chiar zile), ai fost extenuata fizic. Da, aceasta e migrena, pe care in mod sigur ai mostenit-o de la unul din parinti ori de la parintii parintilor… parintilor tai.

 

“DE CE EU?” Pentru ca vasele din craniul tau au uneori un “joc de glezne”, in sensul ca se contracta brusc, pentru ca intr-o etapa ulterioara sa se dilate peste masura si sa provoace chiar o mica imbibitie cu apa a creierului (cand simti durerea puternica de cap, ai greata si nu suporti lumina, nici sunetele puternice). La final, cand locuitorul craniului se decongestioneaza, surplusul de apa se elimina (logic!) prin urina, iar tu devii brusc somnolenta si foaaarte obosita!

Toate aceste procese usor de explicat, dar greu de suportat, apar ori de cate ori arterele din creier sunt iritate mecanic ori chimic (este implicata substanta numita “seroto-nina”). Spre exemplu, de migrene sufera persoanele care au spondiloza cervicala (arterele care intra din coloana vertebrala in craniu sunt strangulate de excrescentele de pe vertebre).

In capul multor femei vasele pulseaza dureros in fiecare luna, la inceput si/sau sfarsit de menstruatie, iar unii oameni au astfel de dureri de cap dupa ce consuma anumite alimente (branza, ciocolata, vin rosu) ori medicamente. si stresul, surmenajul, tensiunea arteriala prea mare ori prea mica, senzatiile… tari (mirosul, zgomotul, lumina prea puternice si – oh, da! – chiar orgasmul) pot declansa migrene.

Articol preluat din revista FEMEIA., editia de octombrie 2008.

 

Comments

comments

Leave a Reply