Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Miraculoasa coenzima Q10

Miraculoasa coenzima Q10

Coenzima Q10 (coQ10) se gaseste in toate celulele organismului, mai ales in cele cu activitate intensa. Rolul ei este asemanator cu cel al vitaminelor, dar este de fapt un supliment nutritiv cu o multime de efecte benefice.

Aceasta coenzima are efect atata timp cat o consumi. Ea nu se stocheaza, iar daca prisoseste, se elimina. Actioneaza in momentul in care ai nevoie, dar cand nu mai iei comprimatul, concentratia din sange se regleaza la nivelul pe care in mod normal organismul tau il are. Un fel de vrajitor, care stie exact cand sa apara, sa dreaga situatia si sa se retraga in liniste.

DESCOPERIREA
S-a petrecut in 1957, o perioada plina de lansari de alte substante si suplimente nutritive, o perioada a teoriilor despre nutritie. Dar coQ10 a ramas in umbra, abia reusind sa depaseasca stadiul de noutate. In prezent, ne este mai cunoscuta ca ingredient al cremelor cosmetice, decat ca supliment nutritiv.

MIRACOLUL Q10
Spre sfarsitul anilor ’80, cercetarile facute asupra unui grup de bolnavi de inima carora li s-a administrat coQ10 au demonstrat o ameliorare considerabila asupra tuturor formelor de cardio-miopatii.

Cea mai larga folosinta a acestei substante se inregistreaza in Japonia, unde este utilizata in tratamentul bolilor cardio-vasculare, sistem imunitar, ulcer duodenal, aparat respirator, precum si in psihiatrie.

Q10 a dat rezultate in incetinirea procesului de imbatranire, in combaterea obezitatii, scleroza multipla si diabet. In plus, s-a dovedit a fi eficient in reducerea mortalitatii prin cancer si leucemie, dar si in reducerea efectelor secundare provocate de chimioterapia pentru aceste boli.


SURSE DE coQ10
Coenzima Q10 se gaseste, la fel ca vitaminele si mineralele, in multe alimente pe care le consumam.

  • Sursa primara de coenzima se gaseste in carnea de pui, oaie, vita, miel, in lapte, inima, ficat, oua, cod si creveti.
  • Pestele e o sursa valoroasa de coenzima, in special macroul, sardinele si scrumbiile.

Dar Q10 se regaseste si in plante: broccoli, spanac, varza, ceapa, usturoi, morcovi, vinete, cartofi, soia, grau, seminte de floarea-soarelui, precum si in uleiul de susan, de soia, de porumb.

Din pacate, in Romania, coQ10 este foarte putin cunoscuta si intrebuintata. Pe piata farmaceutica, exista spre comercializare flacoane cu capsule de coQ10, cu toate ca e substanta este cunoscuta ca fiind ingedient in cremele pentru fata.

Q10 AJUTA IN DIETELE ALIMENTARE
Dobandita, in principal, prin consumarea unei cantitati mai mari de calorii decat este necesar, greutatea se regleaza printr-o dieta corecta. CoQ10 este de ajutor si aici. Deficientele de coenzima reduc viteza metabolismului, ca atare, un adaos de coenzima poate duce la arderea rapida a caloriilor.

ARTICOL PRELUAT DIN REVISTA


Comments

comments

Lasă un răspuns