
In sala de asteptare, ca sa treaca mai repede timpul, citesti de zece ori afisele de pe pereti sau rasfoiesti infiorata brosurile despre cancerul la san; apoi, in timpul consultatiei, incerci sa te comporti degajat si sa-ti pastrezi o oarecare demnitate, asezata pe masa in pozitia aceea…
Daca tot trebuie sa treci prin astfel de chinuri – caci doctorii ne atrag mereu atentia sa nu ne jucam cu sanatatea – atunci macar sa ai parte de o consultatie eficienta si sa nu ramai la plecare cu senzatia ca ai pierdut inutil timpul. In medie, o vizita la ginecolog dureaza cam 15 minute, de aceea mai putin de jumatate dintre pacientele care trec pragul unui cabinet ginecologic reusesc sa plece cu toate problemele lamurite sau rezolvate.
Atunci, cum ai putea face ca la urmatoarea consultatie sa fii relaxata si eficienta?
Inainte de consultatie
Incearca sa prelungesti vizita. In general, depinzi de programului doctorului, dar atunci cand te programezi, incearca sa afli cand programul lui e mai lejer; exista perioade foarte aglomerate, in general toamna sau primavara, si altele mai linistite. O alta sugestie: e bine sa te programezi dimineata, cand doctorul este mai odihnit. Si, eventual, mentioneaza motivul vizitei, explicand ca ai o problema deosebita, care necesita ceva mai mult timp.
Fa-ti o lista cu intrebari. Pozitia in care esti asezata si instrumentele neprietenoase din cabinet nu prea inlesnesc procesul de comunicare. Asa ca e mai bine sa te pregatesti de acasa cu o lista de intrebari. Problemele cu care te confrunti ti se par jenante? E mai simplu cand le ai scrise pe hartie. Cu cateva saptamani inainte de a merge la consultatie, nu uita sa tii o evidenta stricta: noteaza toate simptomele, precum si informatiile utile ca data ultimei menstruatii sau daca simptomele se inrautatesc dupa sex. Chiar daca este vorba despre un simplu control de rutina, pregateste-ti cel putin trei teme pe care vrei sa le abordezi, cum ar fi: metodele contraceptive pe care le folosesti – si cat esti de multumita cu ele; intentia de a ramane insarcinata in viitorul imediat – sau nu; eventuala contactare a unei boli cu transmitere sexuala. Toate detaliile legate de aceste probleme ar fi bine sa fie notate, sa vii astfel in ajutorul medicului; din emotie sau stanjeneala, le poti omite.
Ia cu tine rezultatele controalelor anterioare. Cam 46% dintre femei isi schimba ginecologul din trei in trei ani. Indiferent care este motivul care te-a determinat sa faci asta, e important sa ai la tine rezultatele vizitelor la ginecolog din ultimii ani. Mai ales daca este vorba de lucruri importante, cum ar fi examenul Papanicolaou sau un chiuretaj biopsic; astfel de informatii pot ajuta medicul sa evite repetarea inutila a unor analize sau sa formuleze un diagnostic gresit. Deoarece cancerul cervical se dezvolta relativ lent, de multe ori doctorii prefera sa astepte o anumita perioada atunci cand un test Papanicolaou nu a iesit bine. In cazul in care urmatorul test este bun, nu mai e nevoie de alte investigatii. Dar daca noul tau ginecolog nu are aceste informatii, nu va putea actiona eficient.
Mergi insotita. Medicii folosesc deseori multi termeni de specialitate care te pot nedumeri, indeosebi daca esti stresata sau anxioasa. De aceea, cand astepti rezultatul unui test important, este bine sa mergi cu o prietena. Nu e vorba doar de un sprijin moral, dar patru urechi aud mai bine decat doua. Si poate ea e mai detasata si mai calma. Mai trebuie sa stii ca, la solicitarea ta, poate asista la consultatie o asistenta, o sora, infirmiera sau altcineva din personalul medical. Desigur, confidentialitatea datelor consultului ar trebui sa fie de la sine inteleasa.
Pe langa examinarea sanilor si examenul pelvian, doctorul trebuie:
|
In timpul consultatiei
Vorbeste. Cele 15 minute care ti-au fost alocate trec repede, asa ca nu sta pe ginduri. Doctorii nu asteapta mai mult de 15-20 de secunde inainte de a te bombarda cu intrebari sau comentarii, spune un studiu publicat intr-o revista de specialitate. De multe ori se intampla sa se termine consultatia inainte ca pacienta sa spuna motivul exact al vizitei. Asa ca nu ezita sa-i arati medicului lista cu intrebari inca de la inceput – numai asa vei avea parte de o consultatie eficienta. De exemplu, daca ai mancarimi sau usturimi vaginale, doctorul iti va lua un frotiu pentru a depista o eventuala infectie. Dar acest lucru devine imposibil o data ce ti-a fost aplicat lubrifiantul pentru examenul pelvian. Astfel ca, daca nu vorbesti la timp, risti sa platesti o alta consultatie pentru a-ti rezolva problemele.
Spune adevarul si numai adevarul. De multe ori femeile se jeneaza sa raspunda la intrebarile doctorului. Dar este important sa-i spui chiar si lucruri intime, pe care nu le stie nimeni altcineva: cand ti-ai inceput activitatea sexuala, daca ai facut avorturi sau daca ai suferit de vreo boala cu transmitere sexuala… Sunt elemente care ajuta la un diagnostic corect sau un tratament eficient. Spre exemplu, o femeie activa sexual, care nu a ramas insarcinata de zece ani, fie este o adevarata experta in contraceptie, fie are o problema de fertilitate. Incearca sa-ti amintesti exact si detaliile – deloc minore – cum ar fi data ultimei menstruatii. Multe intrebari care ti se pun au in vedere probleme hormonale: ceea ce este normal intr-o anumita perioada a ciclului nu este neaparat normal in altele. Incearca sa tii o evidenta a ciclurilor menstruale si nu raspunde la intimplare.
Asigura-te ca ti se acorda toata atentia. Medicii sunt si ei oameni – uneori prea obositi sau prea plictisiti ca sa-ti mai acorde toata atentia. De aceea e bine sa fii sigura ca nu scapa nimic din vedere in ce te priveste. Iata care ar fi cele mai importante analize pe care n-ar fi rau sa ti le recomande:
- Examenul Papanicolau: daca ai sub 30 de ani, se face in fiecare an pentru a depista un eventual cancer cervical. Acelasi lucru este valabil si pentru femeile mai in varsta si care au avut rezultate anormale. Daca totul e in regula, ai nevoie de o testare la fiecare doi ani.
- Examinarea sanilor: este deosebit de importanta. De ce? Pentru ca sunt din ce in ce mai multe cazuri de cancer la san. Studii recente au aratat ca autoexaminarea sanilor nu reduce neaparat riscul de a muri de cancer, deci examenul clinic facut de un specialist ramane cea mai buna metoda de detectare a cancerului in timp util. O examinare corecta se face mai intai in pozitie culcata, apoi in picioare, pentru ca doctorul sa poata observa anumite semne ingrijoratoare. Ai nevoie de o astfel de consultatie in fiecare an.
- Examenul pelvian: este necesar in fiecare an, indiferent daca iti faci sau nu testul Papanicolaou. Este singurul mod de a detecta o infectie vaginala, un chist ovarian sau un fibrom uterin (afectiune benigna care afecteaza cam 25% dintre femei si poate duce la infertilitate). Multe femei confunda testul Papanicolaou cu examenul pelvian, dar in realitate sunt lucruri diferite. O astfel de examinare se face in doua etape: in prima instanta, doctorul foloseste valve pentru a observa un eventual fibrom sau chiar un uter fibromatos; apoi iti va introduce doua degete in vagin, iar cu cealalta mana iti va palpa abdomenul pentru a constata orice disconfort in zona trompelor, uterului sau ovarelor.
Dupa examinare
Controleaza rezultatele testelor. Dupa o vizita la ginecolog poti sta linistita un an, cu o conditie: sa nu pierzi din vedere rezultatele analizelor pe care le-ai facut. Multe femei cred ca daca nu primesc vreo veste de la doctor, asta inseamna ca totul e bine. Dar nu strica sa te asiguri ca totul e in regula. Nu astepta sa te contacteze cineva: telefoneaza tu sa afli cum ti-au iesit analizele. Astfel, ai grija de sanatatea ta si iti asiguri linistea.
MAJORITATEA FEMEILOR NU MERG LA CONSULTATIE DEOARECE GINECOLOGII DIN TARA ASTA NU PERMIT PARTENERILOR SA INTRE LA CONSULTATIE….SOTIA MEA NU MERGE FARA MINE NICI LA TESTUL BABES- PAPANICOLAU….SPUNE CA SE SIMTE RELAXATA SI IN SIGURANTA DOAR ATUNCI CIND SINT SI EU LINGA MASA DE CONSULTATIE….DOMNILOR GINECOLOGI, SINTEM IN SECOLUL XXI….FITI MAI DESTUPATI LA MINTE….ADOPTATI O GINDIRE MAI MODERNA….NU MAI DECIDETI IN LOCUL NOSTRU CA SI CUM NOI AM FI OLIGOFRENI ….PARTENERELE NOASTRE AU NEVOIE DE NOI IN ASTFEL DE IMPREJURARI….CA SA NU MAI VORBESC DE NASTERE….