Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > (P) Sa vorbim deschis despre pilula de a doua zi!

(P) Sa vorbim deschis despre pilula de a doua zi!

Este disponibilă pentru femeile din întreaga lume încă din anii ’80 și este singura metodă care, spre deosebire de toate celelalte metode contraceptive, se folosește DUPĂ un contact sexual. Reprezintă, de atunci, alternativa pe care femeile o au la avort, în situația în care, imediat după contactul sexual, suspectează că este posibil să se confrunte cu o sarcină neplanificată pe care își doresc s-o evite. Pilula de a doua zi a schimbat regulile jocului, fiind acea soluție care le permite femeilor să recâștige controlul asupra corpului lor, în numai câteva ore după contactul sexual, ceea ce, până nu demult, era imposibil.

Este periculoasă pentru organism?

Pilula de a doua zi este un contraceptiv de urgență și una dintre cele mai noi metode contraceptive, fiind, în același timp, și extrem de sigură. Din momentul în care pătrunde în organism, are la dispoziție între 24-48 de ore pentru a acționa, înainte de a fi eliminată 100% din organism. Nu are niciun efect negativ pe termen lung, iar femeile care își doresc copii mai târziu, pot rămâne însărcinate fără probleme dacă nu există alte motive de sănătate care le împiedică. Astfel, dacă un cuplu are probleme în a obține o sarcină, este important ca atât femeia, cât și partenerul să meargă la specialist pentru a face analizele specifice și a determina cauza problemei și măsurile pe care le pot lua.

Este posibil să mă apere de BTS dacă o folosesc foarte repede sau chiar înainte de contactul sexual?

Contracepția de urgență este foarte eficientă în a evita sarcina daca este folosită cât mai curând după contactul sexual ne protejat, însă nu are niciun efect dacă femeia suspectează că partenerul ar putea avea o boală cu transmitere sexuală. În acest caz, ea trebuie să meargă la ginecolog, care îi va recomanda analizele în urma cărora poate elimina ipoteza unei infecții sau o poate identifica și trata corespunzător. Prezervativul este singura metodă contraceptivă care protejează împotriva BTS. Atenție, însă, prezervativul poate să alunece sau să se rupă, existând atunci riscul de sarcină nedorită. Un studiu recent arată că o treime dintre româncele care au ales să se bazeze pe prezervativ au avut parte de un astfel de incident, iar 14% dintre ele au fost nevoite să apeleze la avort.

Pilula de a doua zi este un mijloc de avort?

Principalul mod în care putem diferenția contracepția de urgență de o pilulă abortivă, este acela că prima este disponibilă fără prescripție medicală, în timp ce cea de-a doua implică un medic specialist. Contracepția de urgență este disponibilă în farmacii fără rețetă de la medic. Ea previne apariția sarcinii prin întârzierea ovulației și astfel, a fecundării, dacă este folosită în maximum 72 de ore de la contactul sexual. În schimb, pilula abortivă este prescrisă de medic după ce acesta a confirmat faptul că femeia este, într-adevăr, însărcinată. Aceasta oprește sarcina din evoluție, fiind o pilulă diferită de contracepția de urgență.

Dacă am amețeală și senzații de greață după ce am folosit pilula de a doua zi, înseamnă că nu a funcționat?

Orice metodă contraceptivă este cu atât mai eficientă cu cât este folosită corect. Dacă ai utilizat pilula de a doua zi în cel mult 72 de ore de la contactul sexual (în mod ideal, în primele 24 de ore, atunci când șansele ca ea să prevină sarcina sunt cele mai mari) și nu ai avut vărsături în orele imediat următoare, atunci, cel mai probabil, nu ești însărcinată. Dacă în zilele următoare observi aceste efecte sau dureri de burta sau de cap, oboseală sau sângerări neașteptate de tip picătură, atunci nu ești însărcinată, ci este vorba de efecte temporare care pot apărea în anumite cazuri. Dacă următoarea menstruație (care poate apărea cu circa 5 zile mai devreme sau mai târziu, ca efect al utilizării) este normală, atunci nu ai niciun motiv de îngrijorare. În cazul în care menstruație întârzie mai mult, este recomandat un test de sarcină sau un consult ginecologic.

E grav dacă am folosit contracepția de urgență fiind deja însărcinată?

În anumite cazuri, deși în prima fază femeia nu-și dorește sarcina, se poate întâmpla ca ulterior, ea să se răzgândească. Majoritatea femeilor sunt de părere că, dacă au folosit contracepția de urgență atunci când sarcina era instalată, atunci dezvoltarea sarcinii sau chiar fătul pot avea de suferit. Acesta este însă un mit, întrucât contracepția de urgență nu are niciun efect asupra sarcinii și nici asupra sănătății viitorului copil.

Pentru mai multe informații despre modul de funcționare și utilizarea corectă a pilulei de a doua zi, precum și alte recomandări de specialitate privind contracepția de urgență, vizitează platforma dedicată.

Comments

comments

Leave a Reply