
Pastile (ne)compatibile cu soarele – E vară, e cald, e vacanță. O pastilă pentru durere, un ceai sau un tratament obișnuit pot ruina distracția. Arsurile solare nu sunt singurele probleme care pot apărea când stăm la soare. Surprinzător, unele medicamente obișnuite pot provoca reacții alergice în combinație cu soarele. Până și banala sunătoare ne poate aduce neplăceri.
Ne dorim o piele catifelată, cu un bronz arămiu care să ne asigure un plus de strălucire, însă, luate ocazional sau ca tratament de lungă durată, unele medicamente sensibilizează pielea și o predispun la iritații, erupții și pătare. Se vorbește foarte mult în ultimul timp de alergiile solare, iar cauzele sunt diverse, dar, dacă excludem măcar câteva dintre ele, vom avea mai multe șanse să ne atingem obiectivul: bronz ciocolatiu, fin și uniform. Iar cum paza bună trece primejdia rea, iată care sunt medicamentele pe care e bine să le eviți în vacanțele cu soare. În timp ce unele medicamentele pot crea probleme, unele vitamine pot fi de ajutor.
Diuretice
Te ajută să scapi de retenția de apă, dar și de o grămadă de minerale. Pielea e predispusă uscării și îmbătrânirii premature, crește și riscul de arsură solară și fotosensibilitate, ducând la erupții, mâncărimi sau bășici. E bine să amâni un astfel de tratament pe timpul verii sau să găsești împreună cu medicul de familie soluții pentru a-ți păstra hidratarea. Un alt efect secundar este hiperpigmentarea, acele pete maronii care apar în diverse părți ale corpului, dar mai ales pe față.
♥ Uneori sunt suficiente câteva minute de expunere la soare ca la nivelul pielii să apară modificări chimice și să ducă la reacții asemănătoare expunerii la un alergen.
Pastile antiinflamatoare
Alungă durerile, dar sensibilizează pielea. Pot apărea erupții cutanate, senzații de mâncărime. Aceste reacții își fac apariția după 24 ore sau chiar la câteva zile după ce ai stat la soare. Uneori, nici nu bănuiești cauza.
Antidepresive
Chiar și cele mai ușoare reduc capacitatea corpului de a transpira, ceea ce face dificilă reglarea temperaturii corpului în mod corespunzător. Poate inițial, lipsa transpirației ți se pare ceva bun, însă consecințele sunt destul de grave: de la epuizarea organismului și crampe musculare până la accident vascular cerebral. Dacă e musai să urmezi un astfel de tratament, alege zonele cu umbră și locațiile răcoroase.
Sunătoare
E planta liniștii, a somnului bun, a digestiei ușoare și a sănătății ficatului. Face minuni și în vindecarea rănilor pielii, însă are câteva contraindicații, printre care expunerea la soare, pentru că poate cauza fotosensibilitate, provocând diferite probleme ale pielii sau agravând boli pentru care soarele poate fi un tratament: psoriazis, dermatoze. Un consum mai îndelungat, mai mult de două luni, poate duce și la sensibilitate la lumină, nevralgii sau dureri de cap. Atenționarea este atât pentru ceaiuri, cât și pentru creme, unguente, uleiuri sau tincturi.
♥ Dr. Doina Tăbăcilă, medic primar dermatologie, Clinica Medicover
Lista de medicamente fotosensibilizante este foarte mare, mai frecvente fiind: antibioticele (tetraciclină, doxiciclină, ciprofloxacin), antiinflamatoarele nesteroidiene (ibuprofen), diureticele (furosemid), retinoizii (isotretinoin – tratament pentru acnee). Medicul care prescrie un medicament de obicei informează pacientul despre acest risc, recomandând și măsuri de fotoprotecție: creme fotoprotectoare, haine, reducerea/evitarea expunerii la soare.
Ajutoare pentru bronz în pastile sau nu
Vitamina A și carotenul ajută pielea să lupte împotriva îmbătrânirii pielii, a coșurilor și a pigmentării. În plus, reduce stresul oxidativ, stimulează apariția bronzului mai repede și îl face să dureze mai mult. Putem pregăti pielea pentru soare luând un supliment de caroten cu o săptămână înainte de vacanță, iar dacă ne dorim un bronz frumos, durabil și uniform, e bine să continuăm administrarea acestui supliment și în perioada expunerii la soare.
Vitamina E este esențială pentru frumusețea pielii, o apără într-o oarecare măsură de radiațiile UV și o menține tânără, însă este liposolubilă și are nevoie de grăsimi pentru a fi absorbită în organism. Nu, nu în exces, dar nici nu trebuie să adoptăm o dietă cu alimente cu grăsimi 0-1%! Uleiurile vegetale, fructele cu coajă lemnoasă, gălbenușul și ficatul sunt sursele ideale de vitamina E.
Vitamina C ajută pielea să-și păstreze hidratarea și, de asemenea, stimulează producția de colagen și elastină, menținând elasticitatea pielii. În plus, rolul său antioxidant reduce din acțiunea radicalilor liberi proveniți din poluare, hrană și razele UV. Consumul de citrice, kiwi sau ardei gras, roșii, pătrunjel sau broccoli te poate feri de arsuri și deshidratarea pielii, dar nici bronzul nu va fi atât de intens.
Citește și:
- Dietă pentru bronz
- Sunatoarea si beneficiile ei uluitoare
- Vitaminele tineretii. O lista pe care trebuie sa o stii si sa o folosesti
Articol preluat din ediția de iunie 2019 a revistei Femeia.
Autor: Luminița Tăbăran
Foto: pexels.com