
De când ești gravidă, cu siguranță ești mai atentă la ce mănânci, ce bei și ce medicamente iei. Te gândești, probabil, să apelezi la plante în locul medicamentelor. Și totuși… totul e schimbat acum! Până și plantele bune înainte de sarcină îți pot face rău.
Pentru că în timpul sarcinii medicamentele nu prea sunt indicate, deoarece bebelușul ar putea avea de suferit, multe mămici în devenire recurg la medicina naturistă. “Sunt doar plante, ce-ar putea să facă?”, îți spui. Ei bine, chiar si plantele trebuie folosite cu maximă prudență, fiindcă pot avea reacții adverse, ba chiar mai rău…
Plante de evitat în timpul sarcinii
MUȘEȚELUL – stimulează funcția hepatică, diminuează neplăcerile provocate de guturai și contribuie la îndepărtarea stărilor de greață.
DAR… este purgativ, de aceea trebuie folosit cu mare prudență, mai ales în trimestrele I și III de sarcină.
COADA-ȘORICELULUI – are efecte antiinflamatoare și calmante asupra vezicii biliare, dar și în tratarea infecțiilor, inflamațiilor și leziunilor pielii, datorită numeroaselor substanțe cicatrizante și antiinflamatoare conținute.
DAR… este vasodilatator (provoacă menstruația), putând declanșa avort spontan, mai ales în primul trimestru de sarcină.
Citește și: Vitamine și minerale: cât sunt de importante în sarcină
SUNĂTOAREA – este recomandată contra depresiilor, stărilor de anxietate, ajută la buna funcționare a ficatului și este un foarte bun remediu împotriva insomniei.
DAR… crește tensiunea arterială, ceea ce este de evitat mai ales în ultimul trimestru de sarcină.
TĂTĂNEASA – are proprietăți expectorante și emoliente, așa că este indicată în caz de tuse. De asemeena, este bună în vindecarea rănilor, întrucât este antiinflamatoare și hemostatică. Rezolvă probleme legate de ulcer și diaree.
DAR… produce malformații fătului.
BUSUIOCUL – ajută în cazuri de insomnie nervoasă, surmenaj intelectual, digestii dificile, migrene, tuse cronică.
DAR… poate produce malformații fătului.
ROSTOPASCA – are cel mai mare succes în tratarea afecțiunilor hepatobiliare, pentru că stimulează secreția de bilă. Curăță sângele și ficatul și ameliorează.
DAR… stimulează contracțiile uterine.
VALERIANA – are efect sedativ puternic asupra sistemelor nervos și cardiac și înregistrează succese în tratarea stărilor de anxietate.
DAR… stimulează contracțiile uterine.
LEVĂNȚICA – tonifică sistemul nervos, relaxează, are proprietăți antiseptice, antivirale, antialergice și antiinflamatorii, alină afecțiunile căilor respiratorii, răceala și gripa, insomnia.
DAR… este cunoscută ca fiind un declanșator al menstruației.
SALVIA – rezolvă retenția de apă din țesuturi și balonările, durerile de cap, calmează nervozitatea și crizele de astm. Ceaiul de salvie ameliorează activitatea glandelor endocrine și mărește rezistența organismului, este un tonic digestiv și reglează pofta de mâncare.
DAR… stimulează contracțiile uterine și scade secreția lactată.
CIMBRUL – este recomandat în caz de tuse convulsivă, afecțiuni pulmonare sau neurastenie. Curăță organele interne și echilibrează tensiunea arterială dacă este prea joasă.
DAR… stimulează menstruația și accelerează avorturile.
SCORȚIȘOARA – scade nivelul colesterolului din sânge, pe care îl fluidizează. Ceaiul de scorțișoară tratează gingivitele dacă este folosit la clătirea gurii de două ori pe zi.
DAR… stimulează contracțiile uterului.
URZICA – prin conținutul său de fier și vitamina C, este eficace contra anemiilor și protejează vasele de sânge, reducând riscul hemoragiilor datorită vitaminei K. Polifenolii pe care îi conține sunt responsabili de acțiunea diuretică a urzicii, benefică persoanelor care suferă de retenție de apă.
DAR… stimulează contracțiile uterului.
Citește și: Homeopatia: când și cum acționează
PELINUL – susține eliberarea sucurilor gastrice, care ajută la optimizarea digestiei și la reducerea balonării.
DAR… stimulează contracţiile uterine şi declanșează ciclul menstrual
LEMNUL DULCE – este indicat în cazul tusei, întrucât are acţiune expectorantã, antispasticã; de asemenea, are acțiune diureticã, estrogenã, antialgicã şi antiinflamatoare, anorexigenã (scade pofta de mâncare).
DAR… stimulează contracţiile uterine şi produce avort spontan.
IENUPĂRUL – este indicat pentru stimularea apetitului şi tratarea flatulenţei; de asemenea, are acţiune antiseptică şi diuretică, putând fi utilizat în tratarea problemelor urinare minore.
DAR… conţine ulei esenţial şi substanţe amare cu acţiune emenagogă (provoacă menstruația).
VÎSCUL- are acţiune vasodilatatoarere, hipotensivă şi bradicardiantă, scade tensiunea arterială şi reduce ritmul cardiac, efect cardiotonic, calmează inima agitată, antispasmotic, acţiune antitumorală, hemostatică.
DAR… stimulează contracţiile uterine şi declanşează ciclul menstrual. Trebuie evitat şi în alăptare, având în vedere că scade secreţia de lapte.
ROZMARINUL – stimulează circulaţia cerebrală şi periferică, îmbunătăţeşte memoria, creşte capacitatea de concentrare și tonusul psihic, are efecte antispastice, diuretice, antireumatice, antihipertensive; este un bun antiseptic respirator şi intestinal, antioxidant, antitumoral.
DAR… provoacă tulburări gastrointestinale prin inflamaţia mucoasei stomacului şi a intestinului subţire.
ANASONUL – stimuleazã secreţiile glandelor salivare, gastrice şi intestinale, biliare şi mamare; în plus, are efect expectorant, de calmare a tusei.
DAR… stimulează contracţiile uterine.
REVENTUL (rubarba) – are efecte laxative și purgative; dă rezultate bune și în alte afecţiuni, cum ar fi: impotenţa, stomacul leneș, lipsa poftei de viaţă, paraziţii intestinali, dizenteria.
DAR… poate declanşa menstruaţia şi stimulează contracţiile uterine.
LEUȘTEANUL – este indicat în bronşite acute şi cronice, dischinezii biliare, dispepsii digestive, anorexie, constipaţie, intoxicaţii alimentare, enterocolite, colite fermentative, parazitoze intestinale, boli hepatobiliare, infecţii urinare, litiază renală, hipertensiune arterială, tulburări menstruale.
DAR… stimulează contracţiile uterine, motiv pentru care, pe vremuri, era folosit în cazul travaliului prea lent sau dificil.
SMIRNA – este folosită pentru indigestie, ulcer, răceli, tuse, astm, congestie pulmonară, dureri artriculare, cancer, lepră, dureri abdominale și sifilis.
DAR… stimulează contracţiile uterine.
Am trecut în revistă plantele cel mai des folosite de către noi toți, însă lista plantelor care pot fi consumate sub formă de infuzie, tinctură etc. este foarte lungă. Înainte de a folosi vreuna din plante, indiferent sub ce formă, cere sfatul medicului care îți urmărește sarcina. Bineînțeles, este importantă cantitatea în care consumi aceste plante: dacă bei o ceașcă de ceai la câteva zile nu e o problemă, însă dacă bei în fiecare zi sau mai multe cești pe zi, deja neplăcerile pot să apară.
Citește și:
- Medicamente permise/interzise în timpul sarcinii
- Omega 3 în sarcină – Poți lua acest supliment cât timp ești gravidă?
Text: Echipa Femeia.
Foto: Pixabay.com