Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Prea mult televizor iti poate scurta viata

Prea mult televizor iti poate scurta viata

Daca te uiti prea mult la televizor, pe langa faptul ca iti diminuezi efortul de a gandi, exista riscul sa pierzi zece ani din viata. Cu cat te uiti mai mult la TV, cu atat creste pericolul de a muri cand esti inca tanara din cauza unor afectiuni ale inimii – aceste sunt concluziile unui studiu realizat recent pe tema consumului de programe televizate.

Studiul a tinut sub observatie timp de sase ani aproximativ 8.800 de adulti din Australia, care nu sufereau de boli de inima si nu aveau in famile cazuri de astfel de afectiuni. De asemenea, s-a luat in considerare varsta participantilor la studiu, nivelul lor de educatie, daca erau fumatori sau nu. S-a tinut cont de nivelul lor de colesterol si de presiunea sangelui.

In comparatie cu cei care se uita la televizor mai putin de doua ore pe zi, 80% dintre persoanele care petrec in fata televizorului mai mult de patru ore pe zi risca sa moara din cauza unei boli de inima si 46% pot muri din oricare alte cauze. In timpul studiului, 284 de persoane au murit.

Fiecare ora petrecuta in fata televizorului creste riscul de a muri din cauza unei afectiuni a inimii cu 18%, si cu 11% riscul de a muri din alte cauze. Studiul a relevat ca nu urmaritul programelor de televiziune poate fi letal, ci pozitia in care stam sa ne uitam. Daca te uiti prea mult la televizor inseamna multe ore in care muschii tai nu se misca, iar inactivitatea prea indelungata afecteaza metabolismul.

Mai mult, conform studiului, nici macar exercitiile fizice pe care le-ai face nu vor compensa pentru timpul pe care l-ai petrecut stand in fata televizorului. Statul la televizor nu inlocuieste simpla miscare de a te duce dintr-o camera in alta. Prin urmare, timpul pe care il petreci in fata televizorului este un indicator al timpului pe care l-ai petrecut, de fapt, stand.

 

Observatiile studiului

  • Cititul sau realizarea temelor, desi teoretic sunt activitati care presupun o lipsa a activitatii musculare, nu sunt la fel de periculoase ca si uitatul la televizor.
  • Studiul a presupus si un control al dietei si al numarului de calorii consumate de participanti, prin urmare, rezultatul obtinut nu are legatura cu alimentatia, dar, desigur, daca statului prea mult in fata televizorului i s-ar adauga si un consum de preparate de tip junk food, atunci efectele negative asupra sanatatii ar fi si mai multe. Televizorul stimuleaza consumul de produse pline de calorii, spre deosebire de alte activitati sedentare. Cum arderea caloriilor in timp ce te uiti la televizor este la fel de mica precum arderea din timpul somnului, televizorul tinde sa te lase fara energie.
  • Televizorul, calculatorul si noile tehnologii, in general, ii determina pe oameni sa devina sedentari. Asa ca, nu renunta la plimbari!
  • Exista metode prin care te poti “pacali” sa te misti. Pune-ti cartile sau foile de care ai nevoie mai departe de biroul unde lucrezi, cat sa te faca sa te duci dupa ele, sau vorbeste la telefon in picioare. In timpul pauzelor publicitare, ridica-te din fata televizorului pentru a te intinde. Cu cat te misti mai mult, cu atat vei avea mai multe beneficii, fizic si mental.

 

Comments

comments

Leave a Reply