
Dacă suferi de tulburări funcționale la care nu ai un răspuns, dar știi că stai bine cu toate analizele, s-ar putea să fie de vină glanda în formă de fluture de la baza gâtului.
Citești peste tot să nu mai pui kilogramele în plus ori senzația de oboseală în cârca genelor, a soțului sau a serviciului. Ai acuza tiroida, dar simptomele sunt adesea neclare sau interpretate greșit ca manifestări ale stresului sau depresiei. Asta face ca problemele tiroidei să rămână nediagnosticate și, astfel, nerezolvate. Totuși, nu-i deloc bine când ai prea mulți sau prea puțini hormoni tiroidieni.
Rămâi greu însărcinată
Ritmul de viață alert, obiceiurile alimentare proaste, curele de slăbire haotice și sedentarismul predispun femeile tinere la tulburări ale tiroidei. Deși infertilitatea are alte numeroase cauze, specialiștii spun că disfuncțiile tiroidei se află pe lista suspecților. Dacă, la pierderea spontană a sarcinii, în primele faze se adaugă modificări în durata ciclului sau frecvența acestuia, flux menstrual abundent sau creștere în greutate, poate fi vorba de un deficit sau un exces de TSH (hormon de stimulare tiroidiană).
Te îngrași repede
Mâncatul în grabă și carența de vitamine, la care se adaugă statul îndelungat la computer sunt principalele cauze ale instalării hipotiroidismului. Explicația este următoarea: tiroida produce hormonii T3 (triiodotironină) și T4 (tiroxină), responsabili pentru felul în care organismul folosește energia și necesari pentru un metabolism alert (tiroida este motorul). Semn de hipotiroidism e și dacă slăbești greu, iar oscilațiile de greutate sunt indicii pentru ambele dereglări.
Îți cade părul
Podoaba capilară și pielea sunt vulnerabile la fluctuațiile hormonilor tiroidieni, iar căderea părului este, în mod special, asociată cu o disfuncție a tiroidei. În hipotiroidism, părul devine casant și uscat, se rupe și cade cu ușurință, iar pielea este aspră și se descuamează. Și în hipertiroidism apare căderea exagerată a părului, pielea se subțiază și capătă un aspect fragil.
Ești obosită toată ziua
Dacă te simți obosită la trezire și 8-10 ore de somn nu-ți sunt suficiente ori nu poți funcționa pe parcursul zilei fără să ațipești, acestea sunt semne că tiroida are probleme. Pentru a produce energie, organismul tău are nevoie de o anumită cantitate de hormoni tiroidieni. Cea mai mică scădere a nivelului acestor hormoni duce la slăbiciune și oboseală, cel mai adesea însoțite de senzație de frig (când e cald) sau de probleme la înghițire. Dacă dereglarea nu e tratată, nivelul colesterolului poate crește brusc.
Ai toane și ești anxioasă
Când glanda tiroidă începe să producă hormoni în exces, apare cea mai frecventă tulburare a tiroidei: hipertiroidismul. Acesta afectează femeile de zece ori mai des ca bărbații, în special pe cele sub 40 de ani. Se manifestă prin oboseală inexplicabilă, sensibilitate la căldură și transpirație în exces, pierdere în greutate bruscă, bătăi neregulate ale inimii, scăderea capacității de concentrare. Iar când tiroida nu produce suficienți hormoni, stările depresive și atacurile de panică sunt la ele acasă.
5 sfaturi pentru o tiroidă sănătoasă
Stă în puterea ta să menții această glandă în bună stare de funcționare. Iată cum!
- Ia-ți iodul, zincul, seleniul, fierul, vitamina D și B-urile din surse naturale: legume cu frunze verzi, pește, fructe de pădure, lactate, ouă.
- Renunță la gluten și alege pâinea din cereale integrale.
- Bea ceaiuri relaxante pentru a atenua efectele stresului.
- Dormi opt ore pe noapte și hidratează-te optim. Cantitatea de apă consumată trebuie să fie de 40 ml/kg-corp/zi.
- Ai grijă de sistemul digestiv (mănâncă sănătos, încet și doar cât îți trebuie) – este esențial pentru o sănătate de fier.
Articol preluat din ediția de mai 2014 a revistei Femeia.
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: Fotolia