Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Simptome neplăcute şi explicaţiile lor

Simptome neplăcute şi explicaţiile lor

Uneori, o boală instalată de ceva timp în organism îşi face simţită prezenţa printr-o serie de simptome ciudate, care indică  faptul că undeva ceva nu este tocmai în regulă.

Chiar dacă nici alterarea gustului, nici respiraţia urât mirositoare, nici senzaţiile de greaţă şi vomă nu te sâcâie prea tare, ar merita să le descifrezi mesajul şi, fireşte, să iei măsuri de înlăturare a cauzelor.

Alterarea gustului – Scăderea capacităţii de a percepe savoarea alimentelor poate fi cauzată atât de inflamaţii la nivelul gurii, cât şi de diverse boli: hiperaciditate gastrică, afecţiuni ale ficatului şi veziculei biliare, anemie feriprivă, ateroscleroză, diabet zaharat, hipotiroidie, precum şi de unele medicamente.

Cum te ajuţi? S-a constatat că, de cele mai multe ori, e suficient să  se acorde mai multă atenţie igienei cavităţii bucale (sau a protezelor, dacă este cazul), putând fi necesară înlocuirea coroanelor dentare şi a plombelor. Vorbește cu medicul despre această neplăcere!

Respiraţie urât mirositoare  – De obicei, considerăm vinovate alimentele pe care le consumăm. Cauza o pot constitui însă  atât cariile, o igienă dentară defectuoasă, infecţiile gingiilor sau ale tractului respirator, sinuzita cronică, tulburările
gastrointestinale, afecţiunile ficatului sau rinichilor, intoxicaţiile.

Cum te ajuţi? Acordă mai multă atenţie igienei cavităţii bucale. Se impune un control stomatologic, iar dacă nu o problemă dentară este cauza, medicul de familie te poate îndruma către analizele necesare.

Senzaţii de greaţă şi vărsături – Pot fi indicii ale anxietății. Stresul declanşează uneori sindromul vărsăturilor ciclice, manifestat pe o perioadă îndelungată, uneori în acelaşi moment din zi. Totodată, greața poate fi legată de o afecțiune
hepatică sau biliară.

Cum te ajuţi? Senzaţia de vomă apare din cauza emoţiilor, înainte de examene, de susţinerea unui discurs public? Încearcă să-ţi însuşeşti tehnica respiraţiei profunde, la care să recurgi în momentele tensionate. Senzaţiile de greaţă şi vomă sunt legate de mersul cu mijloacele de transport? Evită mesele copioase înainte de a pleca la drum și ia cu tine niște ghimbir. Fă și niște analize care să ateste starea de sănătate a ficatului.

Citeste si:

Articol preluat din revista Sanatatea de azi
TEXT: Olga Sveduneac.
FOTO: Guliver / iStock

Comments

comments

Lasă un răspuns