
Avem nevoie de un sistem imunitar puternic tot timpul anului, dar mai ales la schimbarea anotimpurilor, când organismul trebuie să facă faţă acestui stres.
Stilul de viaţă şi alimentaţia influenţează sistemul imunitar. Unii oameni trec fără probleme peste anotimpul rece, în vreme ce alţii au mai tot timpul nasul înfundat şi nici nu scapă bine de o răceală că îi lovește alta!
Când suntem stresaţi și acumulăm prea multe toxine, ne lipsesc nutrienţi importanţi, iar nivelul de apărare al organismului scade. Trecerea de la un anotimp la altul stresează organismul, iar imunitatea coboară la un nivel de avarie. În plus, obiceiuri pe care nici nu le bănuieşti atacă acest gardian. Iată cum îţi sabotezi sistemul imunitar fără să ştii, dar şi simptomele care trebuie să te determine să iei măsuri urgente!
Mănânci multe dulciuri
Te gândeşti că dulciurile au o strânsă legătură cu kilogramele în plus, nu şi cu imunitatea. Studiile au arătat că, dacă mănânci în mod constant zahăr (100 g pe zi sau mai mult), împiedici în mod semnificativ capacitatea celulelor albe din sânge de a omorî bacterii timp de cinci ore de la consum.
Nu bei suficientă apă
Medicii recomandă la unison consumul de apă, indiferent că e vorba de o afecţiune sau de menţinerea sănătăţii organismului. Când suntem răciţi, cu atât mai mult suntem sfătuiţi să consumăm o cantitate crescută de lichide: supe, ceaiuri sau apă. Și nu degeaba! Corpul are nevoie de multă apă pentru a elimina toxinele. Acestea sunt substanţe pe care organismul le recunoaşte ca fiind periculoase şi cere sistemului imunitar să le elimine.
Lupta cu toxinele îi diminueză capacitatea de apărare şi, odată ce apare un virus sau o bacterie, el nu mai poate lupta cu intrusul la fel de eficient. Când organismul scapă de aceşti musafiri incomozi, sistemul imunitar capătă forţă.
Truc: observi lesne dacă bei suficientă apă verificând culoarea urinei. Dacă este de un galben pal, hidratarea e corectă, iar dacă este închisă la culoare, atunci trebuie suplimentată cantitatea de apă.
Ai kilograme în plus
Excesul de greutate este nesănătos pentru inimă, creier, oase şi pentru alte organe, dar afectează şi imunitatea. În perioadele de epidemie de gripă, majoritatea bolnavilor grav au ceva în comun: indicele de masă corporală peste 40, care-i încadrează în categoria obezi. Excesul de greutate poate provoca dezechilibre hormonale şi inflamaţii care afectează capacitatea sistemului imunitar de a lupta cu infecţiile.
Ai nasul uscat
Când nu suntem răciţi, mucoasa nazală se poate usca lesne din pricina aerului cald. Umezeala mucoasei este o bună barieră pentru virusurile de gripă şi răceală. Acestea sunt prinse ca într-o capcană de mucus şi eliminaţi odată ce suflăm nasul. Așadar, când nările sunt prea uscate, germenii trec uşor prin nas şi ajung rapid în căile respiratorii interne.
Eşti stresată
Nu este o coincidenţă să răceşti după ce ai avut de rezolvat probleme complicate la serviciu sau după ce ai trecut printr-o situaţie neplăcută pe plan personal. Potrivit specialiştilor, stresul pe termen lung slăbeşte răspunsul imunitar. În plus, dacă gripa sau răceala se instalează pe fond de stres, simptomele sunt mult mai acute. Îţi poţi încărca lesne bateriile dormind mai mult, făcând exerciţii fizice regulate şi mâncând mai multe fructe şi legume. Toate aceste gesturi acţionează pe două căi: diminuează stresul şi întăresc sistemul imunitar.
Nu dormi suficient
Unii oameni au impresia că pierd vremea dacă dorm prea mult, alţii se împovărează cu lucrări la birou şi timpul pentru somn devine un lux pe care nu prea şi-l pot permite. Dacă faci parte din una dintre aceste categorii sau pur şi simplu suferi de insomnie, sistemul tău imunitar este vlăguit, pentru că şi el profită de somn pentru a se reface. Ca organis-mul să funcţioneze optim, ai nevoie de opt ore de somn pe noapte.
Mănânci, dar nu te hrăneşti optim
O dietă bogată în calorii goale duce la creşterea în greutate și te predispune la infecţii. Consumând multe alimente procesate, produse fast-food sau dulciuri, înlături senzaţia de foame, dar nu hrăneşti organismul. Iar cum sistemul imunitar are nevoie de susţinere din partea vitaminelor şi mineralelor, el va avea de suferit.
Fumezi
Studiile arată că fumătorii sunt de zece ori mai predispuşi să răcească decât cei care nu au acest viciu, iar când răcesc, manifestările sunt mai rele şi există posibilitatea să dezvolte complicaţii. Fumul afectează căile respiratorii și vasele de sânge [i împiedică absorbţia vitaminei C, unul dintre susţinătorii de bază ai sistemului imunitar.
Consumi alcool
Consumat în exces (mai mult de o bere), alcoolul inhibă funcţia celulor albe din sânge şi reduce rezistenţa la infecţii.
Nu te speli corect pe mâini
Spălatul pe mâini nu este o artă, însă de multe ori nu acordăm prea mare atenţie acestui gest. Din grabă sau din ignoranţă, nu ne spălăm pe mâini când trebuie ori suficient de bine pentru a îndepărta bacteriile şi virusurile cu care intrăm permanent în contact. Trebuie să ne spălăm pe mâini nu doar când folosim toaleta sau dacă ne-am murdărit, ci şi după ce punem mâna pe bani, mângâiem un animăluţ sau atingem suprafeţe din locuri publice. Pentru a îndepărta eficient bacteriile şi virusurile, trebuie să ne săpunim bine mâinile, să ne spălăm timp de 20 de secunde, apoi să clătim şi să ne spălăm din nou. Robinetul se închide folosind cotul sau o bucată de şerveţel. Dacă nu ai cum să te speli pe mâini, măcar încearcă să nu-ţi atingi nasul, ochii sau gura.
Articol preluat din ediția de aprilie 2014 a revistei Femeia.
Autor: Luminița Tăbăran
Sursa foto: Fotolia