Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Medical > Spanacul, varza si laptucile reduc riscul de diabet

Spanacul, varza si laptucile reduc riscul de diabet

Potrivit unui studiu publicat in British Medical Journal, consumul regulat de spanac si de alte legume cu frunze verzi – ca varza, broccoli si laptucile – reduce riscul de diabet de tip 2, cea mai raspandita forma a bolii, informeaza AFP. Fiind vorba de un domeniu controversat, autorii studiului avertizeaza ca este nevoie de cercetari suplimentare pentru a fi confirmate concluziile la care au ajuns ei. O echipa de cercetatori de la Universitatea din Leicester, Marea Britanie, sub coordonarea lui Patrice Carter, a trecut in revista sase studii, din SUA, China si Finlanda, realizate pe 220.000 de persoane.

Cercetarile vizau legatura dintre consumul de fructe si legume si aparitia diabetului de tip 2 la adulti. Potrivit studiului realizat in Marea Britanie, cei care mananca zilnic o portie suplimentara de circa 120 de grame de legume cu frunze verzi – diverse tipuri de varza, spanac, laptuci – isi reduc riscurile de a dezvolta diabet de tipul 2 cu 14%.

Diabetul de tip 2, cea mai frecventa forma de diabet (90% din cazuri), s-a raspandit rapid din tarile bogate in cele in curs de dezvoltare, odata cu propagarea pe plan mondial a obezitatii din cauza sedentarismului, dar si a alimentatiei cu continut ridicat de zahar si grasimi. Peste 220 de milioane de persoane din intreaga lume sufera de diabet de tipul 2. In 2005, aceasta boala a ucis peste un milion de persoane, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Pe de alta parte, potrivit unui studiu facut in China pe soareci, un extract natural din plante – emodina – ar putea reduce impactul diabetului de tip 2 asupra oamenilor. Aceasta substanta inhiba enzima numita „11-beta-HSD1”, care favorizeaza rezistenta la insulina – hormonul care contribuie la extragerea zaharului din sange si stocarea lui in alta parte.

 


Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus