Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Suntem din ce în ce mai mici

Suntem din ce în ce mai mici

Trist, dar adevărat: pe măsură ce îmbătrânim, scădem în înălțime. Unii dintre noi pierd doar câțiva centimetri, alții mai mult. Din fericire, putem stopa sau măcar încetini fenomenul.

Nimeni nu vrea să… intre la apă, dar acest fapt este un dat. De ce scădem în înălțime odată cu trecerea anilor? De ce femeile se micșorează mai mult decât bărbații? Vom vedea, împreună, în continuare.

Ce se întâmplă

După vârsta de 40 de ani, pierdem în jur de 1 centimetru la fiecare 10 ani, iar în intervalul dintre 60 și 80 de ani, ne putem micșora chiar și cu 10 cm. În general, femeile scad mai mult în înălțime decât bărbații. Motivul principal pentru care la bătrânețe suntem mai scunzi este că toate părțile coloanei vertebrale se modifică odată cu vârsta:

* Postură incorectă. Dacă ani la rând ne-am obligat spatele și gâtul să stea în poziții incorecte, coloana vertebrală ajunge să-și modifice curbura naturală. Drept care nu mai reușim să ținem spatele și umerii drepți, gâtul și capul se deplasează înainte, coloana se curbează.

* Forța și masa musculară scad. Cu vârsta, mușchii spatelui își pierd din putere, nemaiputând să mențină dreaptă coloana vertebrală. Ca atare, partea de sus a coloanei are tendința să se curbeze. Când facem efortul de a sta drepți, putem recâștiga 2-3 centimetri.

*Tasarea discurilor intervertebrale. Coloana vertebrală e formată din 24 de oase mici stivuite unul peste altul – vertebrele. Între ele se află un disc intervertebral care asigură flexibilitatea coloanei. Pe măsură ce îmbătrânim, aceste discuri care separă vertebrele se comprimă. Rezultatul? Coloana vertebrală se scurtează și, prin urmare, devenim mai scunzi cu câțiva centimetri.

Mai ales la femei!

Pe măsură ce îmbătrânim, oasele, inclusiv vertebrele, pierd din densitate și se fracturează cu ușurință. Este vorba despre osteoporoză, o afecțiune care amenință în special femeile intrate la menopauză. Nedepistată și netratată, ea provoacă o tasare semnificativă a vertebrelor. Putem bănui că este vorba despre osteoporoză când pierderea în înălțime e mare și rapidă: 4-5 cm în doar câțiva ani. S-a constatat că, într-o asemenea situație, riscul de fractură de șold este mult mai mare decât la persoanele care pierd mai puțini centimetri.

Unii oamenii pierd 2-3 cm sau chiar mai mult într-un singur deceniu, alții se micșorează abia după vârsta de 60-70 de ani, iar alții, puțini însă, își păstrează talia intactă.

Păstrează-ți înălțimea!

Deși o ușoară micșorare (1-2 cm) cauzată de înaintarea în vârstă este normală, o diminuare semnificativă a taliei este influențată de stilul de viață ales. Un studiu recent întreprins de cercetători americani și chinezi pe un grup de 17.000 de persoane a relevat că alimentația echilibrată, exercițiile posturale și activitatea fizică regulată permit limitarea scăderii în înălțime. Iată câteva sfaturi:

* Dietă sănătoasă: Care să includă fructe, legume, cereale integrale, lactate, pește, nuci, alune, migdale, semințe. Ai grijă să ai zilnic în meniu alimente bogate în calciu și vitamina D. Surse excelente de calciu sunt lactatele, migdalele, broccoli, somonul, tofu. Vitamina D se găsește și în alimente precum sardine, somon, macrou, ulei de pește, gălbenuș.

* Păstrează măsura: Când e vorba de alcool, ceai negru și cafea (mai mult de 8 cești de cafea sau ceai pe zi), consumul exagerat poate afecta sănătatea oaselor, fiindcă împiedică organismul să folosească optim calciul.

* Exercițiu fizic: Oasele au un fel de senzori mecanici celulari care reacționează la solicitările fizice intense prin formarea de os nou. Benefice oaselor sunt: alergarea, săriturile (săritul coardei, de pildă), urcatul scărilor, dansul energic, baschetul, voleiul, tenisul, schiatul, drumețiile, gimnastica, ridicarea greutăților. Foarte importante sunt și exercițiile care favorizează tonificarea mușchilor care susțin spatele (abdominali, dorsali): înot, stretching, yoga, gimnastică în apă, dans, pilates. Dacă reușim să ne menținem postura corectă, putem preveni scăderea în înălțime, iar în cazul în care acest fenomen s-a declanșat deja, sportul ne ajută să recuperăm câțiva centimetri buni din cei pierduți.

Nu-ți folosește la nimic!

Nu sta suspendată de o bară, căci această poziție nu are efect asupra discurilor intervertebrale. Nu te îndopa cu suplimente de proteine sperând că așa îți vei menține musculatura în formă, fiindcă riști să afectezi funcționarea optimă a rinichilor. Nu face exerciții pe perioade lungi de timp. Studiile au descoperit că sesiunile scurte (10-15 minute) de exerciții fizice viguroase, cu pauze de cel puțin trei ore între ele, sunt mai eficiente decât sesiunile lungi.

Tehnica Alexander

Dezvoltată la începutul secolului XX de actorul australian Frederick Matthias Alexander pentru a scăpa de tensiunile din gât și corp care îi afectau vocea, tehnica Alexander ne învață cum să stăm în picioare, să mergem și să ne așezăm corect, așa încât postura corpului să fie întotdeauna adecvată. Tehnica ajută în multe probleme de sănătate, inclusiv dureri de spate, dureri de cap și micșorarea în înălțime legată de vârstă. Iată un exercițiu simplu care ajută la îndreptarea coloanei vertebrale și recăpătarea centimetrilor pierduți:

* Stai cu spatele lipit de un perete, cu picioarele la 10 cm de perete și depărtate la 30 cm unul de celălalt.

* Îndoaie genunchii și lasă-te să aluneci în jos pe perete până ajungi în poziția șezând, având grijă ca partea de jos a spatelui să atingă peretele.

* Revino la poziția inițială, menținând spatele lipit de perete.

Repetă exercițiul de câteva ori pe zi, cel puțin două săptămâni.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.43/2.11.2017
Autor:Angelica Cîlțan
Sursa foto: 123rf

Comments

comments

Lasă un răspuns