
Le putem cumpăra fără rețetă și le găsim în orice farmacie, sub toate formele posibile: tablete, sirop, pudră, picături, dropsuri. Vitaminele din alimente sunt într-adevăr vitale, dar pilulele cu vitamine sunt oare, și ele, la fel de indispensabile?
Ca să ne menținem sănătoși, supli și în formă trebuie să-i furnizăm zilnic corpului nostru o cantitate suficientă de vitamine și minerale esențiale. Fără acești nutrienți prețioși organismul nostru pur și simplu nu poate funcționa normal. Pare o idee bună să înghițim zilnic o pastilă de multivitamine, nu-i așa? Milioane de oameni din întreaga lume iau vitamine sperând să fie mai sănătoși, să trăiască mai mult, să estompeze semnele îmbătrânirii. În realitate, însă, lucrurile stau diferit. Nu toți avem nevoie de suplimente. Sigur că în unele situații multivitaminele sunt necesare, dar în niciun caz ele nu pot înlocui o dietă sănătoasă și echilibrată.
♥ Studiile au dovedit că vitaminele naturale pe care le obținem din mâncare sunt mult mai bune și mai ușor de absorbit de organism decât cele sintetice.
Cine are nevoie de suplimente?
Persoanele care dintr-un motiv sau altul (sarcină, boală, dietă dezechilibrată) sunt expuse carențelor, trebuie să-și refacă rezervele de vitamine și minerale cu ajutorul suplimentelor:
* Femeile însărcinate și cele care alăptează ar trebui să ia suplimente de vitamina D, eventual și alte vitamine dacă nu au o dietă echilibrată.
* Femeile care încearcă să rămână însărcinate, dar și gravidele în primele 12 săptămâni de sarcină au nevoie de acid folic, ca să ferească fătul de malformații precum spina bifida și hidrocefalia.
* Persoanele de peste 65 de ani au nevoie de suplimente de vitamina D: odată cu vârsta scade capacitatea organismului de a fabrica vitamina D în piele, chiar dacă ne expunem suficient la soare. De asemenea, persoanele în vârstă care mănâncă prea puține proteine animale (carne, ouă, lactate) au nevoie și de suplimente cu vitamina B12.
* Vegetarienii, care au opțiuni dietetice limitate pentru vitaminele B12 și D.
* Persoanele care mănâncă mai puțin de 1200 calorii pe zi.
* Oamenii care au alergie sau intoleranță la anumite alimente, care suferă de boli sau iau medicamente ce afectează absorbția vitaminelor.
* Fumătorii pot suferi de carențe de vitaminele C și D.
* Copiii cu vârste între 6 luni și 5 ani au nevoie de suplimente de vitamina D, iar celor care fac nazuri la masă le prind bine și suplimentele de vitaminele A și C.
* Oricine suferă de o carență nutrițională confirmată de analize de sânge.
Bulină sau ceva
Dacă ești sănătoasă și ai o dietă variată și echilibrată, ce cuprinde alimente din toate grupele principale, cel mai probabil n-ai motive să te îngrijorezi că îți lipsește vreun element nutritiv vital.
Ce-i mult nu este neapărat bun!
Am putea crede că nu ne dăunează să luăm o doză suplimentară de vitamine și că, în cel mai rău caz, pierdem banii cheltuiți pe acestea. Greșit! Uneori, suplimentele pot face mai mult rău decât bine, în special dacă le luăm pe termen lung. De exemplu:
* Vitamina A. Gravidele trebuie să evite suplimentele de vitamina A (retinol), inclusiv uleiul de pește, întrucât excedentul poate provoca malformații fătului. De asemenea, suplimentele de betacaroten, pe care organismul îl transformă în vitamina A, cresc riscul de cancer pulmonar la fumători. Excesul de vitamina A se manifestă cu dureri abdominale, scădere în greutate, vărsături, tulburări de vedere, iritabilitate, dureri de cap.
* Fier. În general, bărbații nu au nevoie de suplimente care conțin fier, întrucât dieta lor nu duce lipsă de alimente bogate în fier (carne roșie, ouă, pui, curcan). Prea mult fier duce la toxicitate: dureri de stomac, greață, vărsături. În timp, surplusul de fier se acumulează în organele interne, provocând vătămări letale creierului și ficatului. Femeile au un risc scăzut să ajungă la exces de fier datorită menstruației (prin sângele pierdut se pierde și fier), la fel și cei care donează regulat sânge.
* Calciu. În ultimii 20 de ani, ni s-a tot spus să luăm calciu ca să ne păstrăm dinții și oasele sănătoase. Așa se face că mii și mii de femei din întreaga lume iau doze mari de calciu ca să se protejeze de osteoporoză. Din păcate, luate fără să fie nevoie, suplimentele de calciu fac mai mult rău decât bine: pot cauza dureri musculare, schimbări de dispoziție, dureri abdominale, palpitații, pietre la rinichi și pot duce la slăbirea oaselor (calciul fură fosforul din oase pentru a se lega de el). Chiar mai grav, arată studiile, suplimentele de calciu mai mari de 1.000-1.200 mg pe zi cresc riscul de atac de cord și accident vascular cerebral.
* * Vitamina C. E aliatul nostru împotriva virozelor respiratorii care ne dau de furcă în sezonul rece. Atenție la cantitate: dozele mari de vitamina C (peste 1-2 g pe zi) pot cauza tulburări digestive – dureri și crampe abdominale, arsuri gastrice, diaree, insomnie. În plus, la persoanele cu diabet, cantitățile mari de vitamina C pot provoca creșteri periculoase ale glicemiei.
* Vitamina D. Adulții care iau în mod regulat mai mult de 4.000 UI de vitamina D pe zi pot dezvolta probleme serioase cu inima, leziuni renale și pot ajunge la exces de calciu (vitamina D favorizează absorbția calciului).
* Zinc. Grație abilității lui de a stimula imunitatea, îl găsim în mai toate preparatele care combat răceala. Totuși, dozele mai mari de 40 mg pe zi sunt toxice și pot provoca vărsături, diaree, dureri de cap. Dacă se continuă administrarea unei cantități prea mari de zinc, se ajunge la scăderea imunității.
Nu lua suplimente după ureche!
Nu lua niciun fel de supliment (vitamine, minerale, antioxidanți) fără acordul medicului. Dacă bănuiești că suferi de o carență nutritivă, de exemplu că nu ai suficient fier, calciu, vitamina D, fă-ți analizele de sânge. Așa poți afla dacă într-adevăr nivelul acelui nutrient este mai mic decât s-ar cuveni.
Calciul și copiii
Deși este esențial în perioada de creștere, nici copiilor nu trebuie să le administrăm calciul la întâmplare. Copiii sănătoși care consumă suficiente lactate nu au nevoie de suplimente de calciu sau alimente îmbogățite cu calciu. Supradozarea acestui mineral duce la constipație, împiedică absorbția altor nutrienți esențiali (fier, zinc, magneziu, fosfor) și crește riscul apariției pietrelor la rinichi. Ca să preîntâmpinăm astfel de probleme, specialiștii sfătuiesc să ne asigurăm porția zilnică de calciu din alimente: lactate, portocale, sardine, semințe de susan, salată, migdale, fasole uscată.
Citeste si:
- Vitamine esentiale iarna si de unde le iei
- Vitamine pentru imunitatea copiilor cu diabet
- Necesitatea vitaminei D în fiecare zi
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.01/11.01.2018
Autor: Angelica Cîlțan
Sursa foto: pixabay