Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Terapia cu soare

Terapia cu soare

De efectele lipsei luminii naturale suferă mai ales cei predispuși la tulburare afectivă sezonieră. Toți suntem însă în formă bună când ne mângâie razele soarelui, sursa vieții.

Nu e deloc întâmplător că depresia e un fenomen aproape inexistent printre cei de la ecuator. Ei au parte de lumină puternică tot anul și un număr constant de ore cu soare. Iată cum se traduce energia solară în planul sănătății!

Puterea razelor

Băile de soare se numesc științific helioterapie. Venerat în vremea civilizațiilor antice și ridicat la rangul de zeu, soarele nu influențează doar bioritmul și procesele biochimice din organism, ci are puteri vindecătoare nebănuite.

Cantitatea de lumină de la soare afectează mesajele nervoase trimise de la ochi către anumite părți ale creierului și nivelul unor substanțe chimice precum serotonina (hormonul stării de bine) sau chiar melatonina, hormon care influențează somnul și dispoziția. Astfel, acțiunea soarelui e tonică și revigorantă. Iar iarna, când lumina e insuficientă, apar dezechilibre chimice și hormonale care favorizează depresia.

Lumina alină crampele musculare și induce relaxare. O cercetare recentă arată că razele UV ar reduce cu 25% intensitatea durerii din fibromialgie (manifestată prin dureri în tot corpul, oboseală cronică și tulburări de somn), osteoartrită, artrită reumatoidă, prin antrenarea celulelor pielii să producă mai multă vitamina D.

Vitamina D (numită și antirahitică) intervine în metabolismul unor mine-rale precum calciul sau fosforul, fiind responsabilă cu dezvoltarea și întărirea oaselor, și e implicată în prevenția unor boli nervoase și neurologice. Poate fi absorbită din alimente bogate în grăsimi (somon, ton, lapte de vacă, lapte de soia, iaurt), din cereale integrale, dar este produsă și de organism, la nivelul pielii, dacă stai la soare.

Studiile arată că nordicele (în comparație cu cele care trăiesc în zone însorite) sunt mai des expuse la cancer ovarian sau de sân. Totodată, soarele este considerat responsabil pentru performanțele intelectuale, prin creșterea oxigenării mușchilor și organelor. Alte efecte sunt stimularea glandei tiroide, reglarea tensiunii arteriale (prin fluidificarea circulației sangvine și scăderea colesterolului), sporirea rezistenței la stres, întărirea imunității (înmulțirea celulelor albe) și vindecarea mai rapidă.

Soarele ți-e aliat doar când apelezi la el în mod corect.

  • Expunerea trebuie să fie scurtă și controlată. Sunt suficiente maximum 15 minute între orele 9 și 11, de 2-3 ori pe săptămână.
  • Acoperă gâtul cu o eșarfă și poartă pălărie cu boruri care să umbrească fața. Sunt zone sensibile la cancerul de piele.
  • Poartă haine ușoare din bumbac când căldura mare te împiedică să profiți de energia razelor. Și nu uita de ochelarii de soare.
  • În timpul expunerii, aplică tehnica respirației corecte, adică profundă, din abdomen, pentru a oxigena eficient plămânii.

 

Articol preluat din ediția de mai 2014 a revistei Femeia.

Autor: Lidia Năstase

Sursa foto: Fotolia

Comments

comments

Lasă un răspuns