
Deși vacanța în sine înseamnă relaxare, iar relaxarea creează condițiile pentru vindecare, nu orice boală poate fi lecuită astfel. Azi se vorbește din ce în ce mai mult de turismul medical.
Timpul, veșnica noastră problemă. Cum să îndeplinești toate sarcinile de la serviciu și de acasă și să-ți mai rămână timp și pentru tine? De cele mai multe ori amânăm să mergem la doctor chiar dacă există semne că ceva nu e în regulă în corpul nostru. Uneori e prea târziu sau cheltuielile sunt. Medicii trag semnale de alarmă, ne recomandă controalele de rutină, programe de prevenție și ne ademenesc cu pachete avantajoase de analize. Turismul medical a venit aproape ca o necesitate. Și de o parte și de alta. Sigur, nimeni nu a reinventat roata, însă a făcut-o mai dinamică și mai accesibilă. Deși turismul medical nu este oficial declarat și nu are un statut, multe agenții îl practică. Alții vin în România pe cont propriu pentru tratamente stomatologice sau intervenții estetice și asta datorită reclamei indirecte.
Lucrurile se schimbă
De la băi cu ape termale, azi, turismul medical înseamnă mult mai mult. Profiți de o mică vacanță și îți rezolvi și câteva probleme medicale. Cu ceva ani în urmă, unele femei cu dare de mână plecau peste hotare să-și facă operații estetice. Se întorceau din vacanță cu un nou look, mult întinerit. Și nu era doar efectul vacanțelor, ci și al bisturiului dibaci al unui medic estetician renumit. Dar cine să bănuiască ceva? Vânătăile și cicatricele erau vindecate, grație zilelor de vacanță. Azi, mulți străini vin la noi pentru astfel de intervenții și pleacă mulțumiți, inclusiv de preț, care poate fi la jumătate sau chiar la un sfert față de cel din țările lor.
Zone în care se întâmplă minuni
De când infertilitatea nu era considerată încă o boală, Sovata era stațiunea în care femeile care nu rămâneau însărcinate își petreceau concediul. Și ca un făcut, multe dintre ele făceau copii la scurt timp după ce se întorceau. Climatul stațiunii Sovata are efect sedativ, relaxant, ideal pentru stres cronic, neurastenii, oboseală cronică sau insomnii. La acesta se adaugă și minunea din Lacul Ursu. Apa sărată și nămolul sapropelic au un conținut ridicat de substanțe atât anorganice (sare în principal), cât și substante organice (acizi humici, biostimuline, vitamine și hormoni estrogen și progesteron-like, adică asemănători hormonilor feminini). Această compoziție bogată și bine echilibrată este eficientă pentru efectul antiinflamator, analgezic, miorelaxant, detoxifiant, cât și pentru reglare hormonală, importante în vindecarea bolilor aparatului locomotor, infertilității feminine sau psoriazisului. Nămolul se aplică sub formă de împachetări generale sau parțiale sau a tampoanelor vaginale (tratamente ginecologice). Apa sărată este folosită atât extern, cât și sub formă de irigații vaginale (ginecologie), respectiv în inhalații și aerosoli pentru tratarea bolilor respiratorii.
Dr. balneolog Suzana Pretorian, centrul Danubius Sovata:
30% din totalul clienților vin la Danubius Sovata din motive medicale (tratament al unei afecțiuni sau doar cure pentru prevenție). Am observat o tendință pozitivă în privința conștientizării importanței prevenției la nivelul societății românești. Cei mai mulți vin pentru tratamentul afecțiunilor aparatului locomotor (reumatism, artrită, recuperare post-traumatică), pentru tratamentul infertilității la femei, pentru tratamentul afecțiunilor aparatului respirator (astma), tratarea psoriazisului. 80% din oaspeții care vin la Danubius Sovata pentru tratament sau prevenție sunt din România, doar 20% sunt turiști din Republica Moldova, Rusia, Ucraina și Israel. Numai în ultimii trei ani, în jur de 1800 de paciente au beneficiat de tratamente pentru infertilitate la Sovata.
Dr. Drd. Msc. Cdt. Andi Drăguş – Clinica Dr. Dragus www.clinicadrdragus.ro
România este una dintre cele mai vizate țări în ceea ce privește turismul dentar, atât prin prisma prețurilor de două sau chiar trei ori mai mici față de regiunea vest-europeană, cât și prin tratamentele de aceeași calitate cu cele din SUA sau Europa de Vest.
Pacienții sunt atât români, care sunt stabiliți în alte țări sau care lucrează afară, obișnuiți cu serviciile de calitate din România, cât și străini din Anglia, Irlanda, Israel, Franta, și au vârste cuprins între 30 și 60 ani. Serviciile la care apelează cel mai frecvent sunt implanturile. Dacă în străinatate media unui implant pentru faza 1 chirurgicală este de 1500-2000 de euro, în Romania acestă lucrare ajunge să-i coste 500-750 euro. Desigur că avem pacienți care apelează și la protetică, estetică și coroane, unde la fel, prețurile sunt mai mici.
Noi lucăam cu Medical Concierge Travel, agenție de turism medical ce alocă un reprezentant care are grijă de pacient de la începutul vizitei, până la final, ocupându-se inclusiv de timpul liber, rezervări și alte activități reacreative.
Nămol de Techirghiol
A început cu povestea ologului orb Techir și a măgarului său. Încercând să-și salveze măgarul care se împotmolise în nămol, Techir s-a vindecat și a început să vadă. Ulterior, studiile au confirmat proprietățile vindecătoare ale lacului. Au fost rapoarte despre efectele miraculoase ale nămolului în tratarea bolii de turberculoză, reumatismului și bolilor de piele. Încă din 1894 veneau oamenii să se vindece la Techirghiol. Azi, găsim în zonă foarte multe locații în care te poți trata pe timpul vacanței de vară și nu numai. Nămolul sapropelic din această zonă are proprietățile terapeutice antiinflamatoare, antioxidante și imunologice, antidurere și de ameliorare a mobilității articulare sau a reducerii contracturilor musculare. De la boli reumatologice degenerative, tendinite, fibromialgie, spondilite, afecțiuni ortopedice, ginecologice și până la procese aderențiale postchirurgicale sau neurologice periferice, „aurul negru” de Techirghiol produce efecte notabile și dovedite clinic.
Dr. Mihaela Cucu, Ana Aslan Health Spa:
Mulți turiști vin din Germania, Franța, Olanda, Luxemburg, Belgia, Rusia și Israel și au o medie de vârstă de peste 50 de ani. Sunt piețe pe care ne-am făcut un renume în cei 50 de ani de când există hotelul și sunt oaspeți care ne caută în principal pentru tratamentele de la Ana Aslan Health Spa. În cea mai mare parte, turiștii străini ajung la noi prin tur-operatori. Ana Aslan Health Spa îmbină armonios terapiile medicale de recuperare care utilizează factorii terapeutici naturali (nămolul sapropelic de Techirghiolul, apa intens mineralizată a Lacului Techirghiol, săruri terapeutice, plante cu efecte tămăduitoare din zone alpine nepoluate, uleiuri organice) și produsele Gerovital H3, cu terapiile de relaxare și revigorare, de reducere a efectelor stresului, masajele tradiționale, terapiile corporale și faciale, toate menite să amelioreze o gamă largă de afecțiuni și să restabilească echilibrul fizic, mental și emoțional al organismului văzut în ansamblu. Vara 2018 vine cu noutăți: masajul lomi-lomi, candle masaj, ritualul cu miere organică, tratamentele corporale cu branduri bio autohtone și baza exterioară de tratament cu sare și nămol de Techirghiol.
Grecia, tărâmul medicinii
Cine a pus piciorul în Grecia a rămas vrăjit de această țară. Soarele parcă are o altă lumină, mai blândă și care-ți dă o stare de bine, muzica îți alină sufletul, aromele ți-l încântă și mările îl relaxează. Mulți dintre noi asociem Grecia cu vacanța, cu relaxarea și starea de bine. Grecii știu să se distreze, dar știu să facă și lucruri de calitate și să inoveze, mai ales în domeniul medicinii. Hipocrate, renumitul medic al Greciei Antice, a înființat prima școală de medicină și a revoluționat acest domeniu. Cu un așa strămoș nici nu-i de mirare că în Grecia găsim servicii medicale de top. În ultimii ani, tot mai mulți străini, printre care și români, îmbină plăcutul cu utilul, vacanțele la malul mării având și o componentă medicală. Turismul medical nu s-a născut în Grecia, dar a căpătat forță și rețeta este simplă: investiție în calitate la toate nivelurile actului medical și respect pentru pacient.
Dr. Vassilli G. Apostolopoulos, CEO Athens Medical Group
Totul a început în 1984, când am vrut să oferim pacienților greci servicii de înaltă calitate, pentru ca ei să nu fie nevoiți să meargă în alte țări. Foarte curând am realizat că, investind în tehnologii și aparatură de ultimă oră și atrăgând cei mai buni specialiști, nu trebuie să ne limităm doar la pacienții greci. Așa s-a născut ideea turismului medical. Azi, Athens Medical Group este principalul furnizor de asistență medicală din SE Europei, promovând conceptul de turism medical și atragerea unui număr cât mai mare de pacienți străini. Cu opt spitale în Grecia, 7 în Atena și unul în Salonic, oferim o gamă largă de servicii medicale – oncologie, ortopedie, cardiologie, fertilizare in vitro, operații estetice -, dar și domenii de pionierat, cum ar fi chirurgia robotică. Am creat departamentul pentru pacienți străini, în Salonic, pentru a pune la dispoziție turiștilor toate informațiile de care au nevoie și a le oferi o experiență medicală de calitate. Suntem prezenți pe piața din România de 20 de ani, operând prin cele patru centre moderne de diagnostic și tratament. Cred că România va putea deveni în viitor un punct de atracție din acest punct de vedere și mai cred că noi, ca grup, putem juca un rol important, oferind tehnologie, suport, dar și o rețetă de succes. Credem în medicina fără frontiere, oferind servicii medicale de calitate, dar și în respectul pentru pacient, pentru valorile și pentru religia lui. Numai așa poate funcționa totul foarte bine.
Citește și:
- Zanzibar, între alb, turcoaz și hakuna matata
- Muzeele mai puțin cunoscute ale Bucureștiului
- Odihnă și tratament
Articol preluat din ediția de iulie 2018 a revistei Femeia.
Autor: Luminița Tăbăran
Foto: PR