Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Viața cu Alzheimer: cum ai grijă de persoanele dragi din viața ta?

Viața cu Alzheimer: cum ai grijă de persoanele dragi din viața ta?

batrana alzheimer

Vestea că o persoană dragă din familie a fost diagnosticată cu Alzheimer îți poate schimba și ție, încetul cu încetul, cursul vieții de zi cu zi. Alzheimerul este o afecțiune neurologică gravă, progresivă, care poate ajunge până în punctul în care împiedică pacientul să se descurce de unul singur chiar și când vine vorba de cele mai simple sarcini cotidiene. 

Din nefericire, această afecțiune neurologică nu se poate trata, iar în general simptomele se agravează și se înmulțesc de la un stadiu la altul, lucru care te poate descuraja întru totul la început.

Cu toate acestea, există și o veste bună: sunt câteva moduri prin care ritmul evoluției bolii poate fi încetinit. Pe lângă tratamentul medicamentos prescris exclusiv de medic, adaptarea stilului de viață poate contribui semnificativ la încetinirea evoluției bolii.

Activitate fizică personalizată

După cum ai aflat deja, un stil de viață sănătos și activ joacă un rol esențial în ținerea afecțiunii sub control. Astfel, în funcție de stadiul bolii, medicul îi recomandă pacientului activități fizice ușoare, adaptate posibilităților sale. De multe ori, chiar și o plimbare în aer liber, de câteva minute, îl poate ajuta să aibă o stare de spirit mai bună, iar această recomandare este valabilă și pentru pacienții care sunt într-un stadiu avansat al bolii și nu se mai pot deplasa decât în scaun cu rotile.

Îți sugerăm să discuți cu medicul despre activitățile fizice pe care părintele sau bunicul tău le-ar putea efectua în siguranță. Mai mult decât atât, este important să reții că exercițiile de kinetoterapie, efectuate sub atenta supraveghere a unui specialist, contribuie la îmbunătățirea funcțiilor motrice și cognitive ale pacienților, multe dintre ele fiind special concepute pentru a antrena atenția și capacitatea de concentrare. 

Odihnă suficientă și de calitate 

Odihna suficientă este un factor care îmbunătățește în general calitatea vieții fiecăruia dintre noi, însă atunci când vorbim despre persoanele diagnosticate cu Alzheimer, ea este și mai importantă. 

De aceea, specialiștii recomandă pacienților cu Alzheimer să se odihnească minimum opt ore în fiecare noapte. În cazul în care acest lucru nu este posibil, episoadele de insomnii fiind, și ele, un simptom al afecțiunii, este esențial ca pacienții să le recupereze în timpul zilei: prin odihna de la prânz, de exemplu.

Te încurajăm să amenajezi un spațiu de odihnă cât mai plăcut și liniștit, ferit de zgomote și de lumini puternice, care să-l ajute pe părintele sau bunicul tău să adoarmă repede și să doarmă cât mai bine.

Plan alimentar personalizat 

Alături de activitatea fizică adaptată nevoilor și posibilităților pacientului diagnosticat cu Alzheimer, alimentația echilibrată este o caracteristică esențială a unui stil de viață sănătos, ce poate încetini evoluția bolii. Alimentele proaspete, fructele și legumele nu ar trebui să lipsească din meniu. 

Pentru a te asigura că pacientul are un stil alimentar echilibrat, care îi acoperă principalele nevoi, te sfătuim să te consulți cu un medic nutriționist.

Activități recreative și sociale 

Terapia ocupațională este, la rândul ei, un aspect esențial al planului de tratament recomandat persoanelor care se confruntă cu Alzheimerul. Jocurile de societate, seratele muzicale, vizionarea spectacolelor, lectura, activitățile creative (pictura, desenul, muzica etc.) ajută pacienții să își mențină active atenția și capacitatea de concentrare.

La fel ca în cazul activității fizice și al alimentației, și de această dată este necesar să te consulți cu un specialist care să-i poată face recomandări personalizate persoanei dragi din viața ta.

Tratamentul medicamentos prescris de specialist, planul alimentar și planul de activitate fizică personalizate, odihna suficientă și de calitate, activitățile recreative și sociale nu vindecă, din păcate, Alzheimerul, însă ele au un rol fundamental în ținerea sub control a bolii și în încetinirea, pe cât posibil, a evoluției sale.

Poate fi destul de greu să te descurci de una singură cu toate aceste lucruri și să fii în permanență lângă persoana dragă din viața ta. Ba chiar este necesar să ții cont de faptul că, în general, pacienții cu Alzheimer pot ajunge în punctul în care au nevoie de supraveghere și ajutor permanente. 

De aceea, ai putea lua în considerare cazarea persoanei dragi din familia ta într-un centru de îngrijiri paliative pentru bătrâni. Aici ar beneficia, printre altele, de:

  • servicii de asistență medicală 24/7;
  • recuperare și întreținere medicală;
  • alimentație personalizată;
  • activități recreative și sociale.

 

Sursă: Digital Workforce

Sursă foto: Unsplash

Comments

comments

Lasă un răspuns