
Pasiunea este motorul principal de energie pentru lucrurile pe care reușește Claudia Teodorescu să le facă zi de zi, într-un ritm aproape infernal, în care timpul devine relativ și special pentru fiecare pacient în parte.
Pereți și vase pline de flori, mult roz și zâmbete, așa ești întâmpinată la Donna Medical Centre. Ce femeie nu știe azi că rozul este culoarea care însoțește lupta împotriva cancerului de sân? Este și culoarea Donna Medical Center (nu întâmplător), dar și printre preferatele doamnei doctor Claudia Teodorescu: „Rozul exprimă multe, este o culoare optimistă, pură, delicată, feminină și plină de speranță“.
Cu multă experiență ca medic primar radiolog și de imagistică, Claudia Teodorescu și-a dorit dintotdeauna să lucreze într-o clinică dedicată sănătății femeii, cu servicii medicale ultraspecializate, în care atmosfera să fie caldă, armonioasă, iar femeile să nu se simtă stresate sau timorate de vizita la medic. Așa că în 2011 a dat formă acestei dorințe și a înființat Donna Medical Centre.
O pasiune mare cât inima ei
Mai toate fetițele își doresc să ajungă doctorițe, la fel s-a întâmplat și cu Claudia Teodorescu. Deși își amintește că păpușile aveau o singură soartă, dezmembrarea, iar mașinuțele erau jucăriile preferate, a știut că nu putea să devină altceva, iar azi, uitându-se în urmă, simte că nimic nu i-ar fi putut hrăni sufletul și împlini viața ca această meserie dedicată semenilor. La admitere trebuia să învețe cuvânt cu cuvânt și poezia fără rimă nu era printre pasiunile ei; totuși, cu muncă și perseverență, a reușit să asimileze tainele medicinii. Florile, zâmbetele de bucurie sau speranță o fac să nu simtă curgerea timpului, de fapt a celor 10-12 ore pe zi pe care le petrece în centru. De fapt, ne spune că nu simte niciodată oboseala și face lucrurile cu multă pasiune.
Empatie și răbdare
Mulți spun că este printre puținii specialiști care descoperă cancerul în stadii incipiente, când are doar câțiva milimetri. Înainte să o cunosc personal, o aveam creionată în minte prin poveștile unor femei mai puțin norocoase care au primit diagnosticul terifiant de cancer. În aceste condiții, când doar rostirea diagnosticului îți zbârlește pielea, portretul ei este cel al unei prietene bune, mereu cu o vorbă bună, un sfat, soluții și care dă încredere că totul va fi bine.
De la inimă la inimă
Ce este în sufletul ei când anunță un cancer? „Teama pentru viitorul acelei femei și furie că a ajuns prea târziu la medic și că poate viața ei nu va putea fi salvată.“ Evident că, atunci când infirmă un astfel de diagnostic, se bucură și se gândește că toate eforturile de conștientizare trebuie continuate. Este un centru de excelență particular, însă aici poți avea parte și de servicii gratuite. Femeile diagnosticate cu cancer mamar pot participa gratuit la grupuri de sprijin psihologic specializat. Anul acesta, centrul acordă nelimitat mamografii gratuite femeilor de peste 40 de ani cu venituri reduse, pentru a stimula depistarea precoce a cancerului mamar.
Echilibru în toate
Muncește cât e ziua de lungă, dar arată mereu impecabil, are zâmbetul pe buze și vocea calmă. Te întrebi cum reușește, de unde are timp și pentru ea. „Timpul nu trebuie să fie un impediment pentru nicio femeie, pentru îngrijirea ei sau pentru ce-i face plăcere. Mă simt încărcată cu energie pozitivă de la oamenii frumoși care mă înconjoară zi de zi, la fel de la flori. Îmi place să fac sport, să mă relaxez împreună cu familia și să am grijă de grădina mea. Citesc literatură motivațională și de business, care mă ajută să fiu la curent cu acest domeniu. Pentru coafor și îngrijire îmi rezerv timp dimineața. Am paciente care ajung la mine cu cancer mamar în stadiu avansat și care îmi spun că nu au avut timp pentru control. Mi-aș dori să nu mai aud asta – de aceea le încurajez pe femei să găsească timp pentru sănătatea lor, fiindcă doar așa îi vor putea sprijini pe cei dragi.“
Familia, o resursă
Deși este o femeie de succes și munca este extrem de importantă pentru ea, există un echilibru în toate și crede că este important să îl găsești. „Eu l-am găsit. Atât eu, cât și soțul meu avem vieți încărcate, ne înțelegem și ne sprijinim reciproc. Și cred că, astfel, ne ajutăm unul pe celălalt pentru a merge mai departe. Rolul de mamă este frumos oricând. Dar, de când băiatul meu a revenit în țară, după finalizarea studiilor peste hotare, și a preluat rolul de Business Developer al Donna Medical Center, simt că asta îmi dă şi mai multă forță să merg mai departe și că am cel mai puternic sprijin pe care putea să mi-l dea viața!“
Planuri pentru sărbători și noul an
Decembrie este o lună plină, cu un congres la Chicago al Societății Americane de Radiologie, unde vor fi prezentate ultimele descoperiri în domeniul imagisticii medicale, dar își va rezerva câteva zile la New York pentru încărcarea bateriilor. Crăciunul îl petrece întotdeauna doar alături de familie. Are două planuri mari pentru anul viitor: să ajute la depistarea cât mai multor cancere în stadii tratabile și să-și facă mai mult timp pentru sine.
Drumuri și amintiri
În viața Claudiei Teodorescu este multă culoare, o adoră și asta poți vedea după cum se îmbracă și după cum și-a decorat clinica. De fapt, designul interior este o altă pasiune a ei. Îi place să îmbine texturi și culori, să le potrivească după instinct, iar rezultatele sunt spectaculoase. Acasă, la birou, în cabinet, peste tot se înconjoară de flori, le adoră. Pentru că nu are foarte mult timp să le îngrijească, și-a orientat atenția către două flori frumoase, dar mai puțin pretențioase: orhideea pentru interior și mușcatele pentru grădină. La fel de mult îi place să călătorească și de multe ori îmbină utilul cu relaxarea, așa cum va face și în decembrie…
Îi place să colinde lumea, să cunoască obiceiuri și tradiții. „Din Japonia m-am întors cu niște păpușele, erau tare drăguțe și chipul lor îmi amintește de zilele petrecute pe alte continente.“
Articol preluat din ediția de decembrie 2014 a revistei Femeia.
Autor: Luminița Tăbăran
Sursa foto: Mircea Popa