Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Medicamente care te îngrașă

Medicamente care te îngrașă

Încerci să ții dietă și tot nu reușești să slăbești? De vină s-ar putea să fie unul din medicamentele pe care le iei.

Pastilele în sine nu te îngrașă, însă ele sporesc apetitul, produc tulburări de metabolism și afectează centrul sațietății, fapt ce predispune la îngrășare. De asemenea, acul cântarului se poate deregla și din cauza retenției de apă pe care unele medicamente o provoacă. Îți prezentăm principalele clase de medicamente care vin la pachet cu efecte adverse precum kilograme nedorite. Astfel, poți lua măsuri preventive.

Antidepresive

Majoritatea au legătură cu serotonina (verifică pe prospect; acolo poți găsi și formula inhibitori, modulatori sau stimulatori de serotonină). După cum știi, serotonina este hormonul stării de bine. Ea este o substanță chimică ce transmite mesaje între celulele nervoase. Mecanismul este următorul: antidepresivele inhibă recaptarea de serotonină de către celulele nervoase care trimit semnalul nervos, aspect ce determină o creștere a cantității de serotonină în spațiul dintre neuroni. Rezultatul este efectul pozitiv asupra stării de bine, dar, în același timp, afectează și pofta de mâncare și îndeosebi aceea pentru carbohidrați cu indice glicemic ridicat. Substanțele chimice sunt de vină și pentru modul în care organismul arde caloriile. De asemenea, unele medicamente antidepresive afectează neurotransmițătorii din creier și sporesc activitatea antihistaminică, cu efect de creștere a apetitului.

Știai? Și unele medicamente antidepresive, prescrise de obicei contra migrenei, în special cele pe bază cu litiu, pot duce la acumularea kilogramelor în plus. Prin urmare, dacă știi că ciocolata îți va declanșa mai devreme sau mai târziu un episod migrenos, scoate-o din meniu ca să nu iei apoi o pastilă.

Antihistaminice

Aceste medicamente sunt utilizate pentru a atenua simptomele manifestate în cazul alergiilor la polen, praf, păr de animale, înțepături de insecte, chiar alimente. Blocarea producției de histamină în organism suprimă semnalul de sațietate, ceea ce ne face să ne simțim în permanență înfometate. Potrivit unor studii recente, aceste pastile, pe care le găsești în farmacii fără să ai nevoie de vreo rețetă sunt asociate cu creșterea în greutate, creșterea BMI, a circumferinței taliei și a nivelului de insulină, sporind semnificativ riscul de obezitate.

Antihipertensive

Medicamentele al căror scop sunt aducerea valorilor tensiunii arteriale în limite normale și menținerea acesteia la nivel constant și fără oscilații sunt asociate cu surplusul ponderal. Din această categorie a antihipertensivelor, specialistul poate recomanda și un tratament pentru aritmie, tot mai frecvent în cazul grupei de vârstă 35-50 de ani. Mecanismul este atât direct, prin faptul că favorizează retenția de apă în anumite zone ale corpului, cât și indirect, prin efectele de somnolență, fatigabilitate și lipsă de energie, manifestări care te împiedică să arzi suficiente calorii zilnic. În prima lună de tratament, se pot acumula între 500 de grame și 1 kg, arată diverse studii.

Anticoncepționale

Numeroase studii demonstrează că anumite pilule contraceptive predispun la acumularea kilogramelor ca rezultat al creșterii nivelului de progesteron, hormon responsabil cu pofta de mâncare exagerată. Există, de asemenea, medicamente anticoncepționale cu conținut redus de estrogen, dar care favorizează îngrășarea prin efectul de acumulare a apei în țesuturi.

Antiinflamatoare

Îți sunt prescrise pentru reducerea inflamației care provoacă durere, fiind recomandate în astm, artrită sau alte afecțiuni de natură inflamatorie. Dar, pe cât de benefică le este acțiunea, pe atât de problematică este urmarea pentru silueta ta, întrucât, dacă sunt luate o perioadă mai îndelungată, afectează metabolismul, te fac să mănânci cu nemiluita, iar corpul stochează excesele sub forma țesutului adipos din zona abdomenului. Un alt efect neplăcut este retenția de apă. Indirect, inflamatoarele din categoria corticosteroizilor te îngrașă prin faptul că provoacă insomnii. În lipsa somnului odihnitor, hormonii foamei și sațietății sunt deranjați și vei fi înclinată să mănânci mai mult.

Antidiabetice

Ca un paradox, există medicamente destinate diabetului de tip II, apărut ca urmare a surplusului ponderal, care duc la acumularea kilogramelor. Acestea stimulează producția de insulină, cu consecințe în scăderea glicemiei și creșterea apetitului. În aceeași categorie a pilulelor recomandate pentru tratarea diabetului zaharat intră câteva care provoacă îngrășarea prin retenție de apă.

Sfat

S-a demonstrat că o alimentație bazată pe fructe și legume, la care se adaugă mișcare zi de zi și opt ore de somn odihnitor, face minuni pentru siluetă și previne creșterea în greutate provocată de medicamente.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de martie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Lidia Năstase
Foto: Guliver/Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns