
Unele medicamente au dezavantajul de a fi fotosensibilizante si iti pot provoca inrosirea pielii, basici sau mancarimi. Nu face nicio cura de morcovi, patrunjel sau telina inainte de sejurul la mare. Evita produsele cosmetice parfumate si cele care contin acid para-aminobenzoic.
Desi unii medici recomanda sa iti expui pielea patata de cosuri la soare, mai bine te-ai gandi de doua ori inainte de a iesi la plaja. Exista anumite tratamente anti-acnee care au ca efect secundar provocarea unor arsuri solare. Printre acestea se numara: retinoizi sau derivati de vitamina A (Roaccutane, Retin A) sau anticonceptionale.
Daca tocmai ai suferit o interventie chirurgicala, cum ar fi peelingul chimic, laserul sau microdermabraziunea trebuie sa stii ca riscul de a suferi arsuri solare este foarte ridicat. Dupa astfel de interventii, pielea este foarte sensibila si trebuie protejata corespunzator de razele nocive.
Pentru cele care sufera de eczeme, expunerea la soare poate fi foarte benefica, intrucat se imbunatateste considerabil aspectul pielii. Dar, pentru majoritatea, expunerea la soare nu face decat sa inrautateasca situatia, iar protectia impotriva soarelui devine ineficienta.
Diabeticii au parte de nenumarate restrictii in viata de zi cu zi, iar o zi la plaja se poate transforma de multe ori intr-un vis frumos. Daca suferi de diabet si urmezi un tratament pe baza de glipizide sau gliburid este necesar sa stii ca este interzis sa faci plaja.
Daca folosesti unul dintre urmatoarele medicamente, nu ai voie sa faci plaja:
- Somniferele (seconal) sau antidepresivele (amitriptilina, nortriptilina, doxepin, desipramina, imipramina, protriptilina) fac imposibila expunerea la soare.
- Antibioticele ca tetraciclina, doxaciclina, ciprofloxacin te obliga sa te feresti de soare.
- Produse hormonale (orice pastila care contine estrogen)
- Anxiolitice (luate in caz de anxietate, atacuri de panica, frica de societate si alte fobii, exemplu: alprazolam)
- Diuretice (furosemida, hidroclorotiazida, indapamida)
- Medicamente folosite in tratamentul cancerului (dacarbazin, fluorouracil, flutamide, methotrexate, vinblastine), al hipertensiunii (minoxidil, metildopa), al alergiilor (astemizol, loratidina, terfenadin), al tulburarilor de ritm cardiac (amiodarona, quinidina).