Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Medicina naturista > 12 leacuri inedite cu păpădie

12 leacuri inedite cu păpădie

Ce poate fi mai frumos decât un câmp cu păpădii înflorite? Galbene ca picăturile de soare și tocmai bune pentru a te întări și vindeca trupește.

Cum păpădia este una dintre cele mai populare plante medicinale, să vedem câteva dintre cele mai eficiente leacuri preparate din frunzele, rădăcina sau tulpina ei. De unele ai mai auzit, dar altele te vor lua prin surprindere.  Mai întâi, să vedem de ce este atât de bună păpădia. Are un conținut bogat de substanţe antibiotice, proteice și vitamina C. Frunzele verzi conţin vitaminele A, B2 şi D, precum şi numeroase minerale, fiind indicate în curele de primăvară pentru detoxificare, regenerare, reechilibrare.

Mască medicinală pentru păr gras: toacă mărunt frunze proaspete de păpădie. Aplică tocătura pe părul uscat și ţine-o aşa, cu un prosop, peste noapte. Dimineaţa, spală părul cu şampon.

Suc pentru anemici, convalescenți sau pur și simplu pentru întărirea organismului: toacă mai multe păpădii proaspete, dă-le printr-o presă sau prin storcătorul cu centrifugă. Sucul obținut trebuie băut imediat, pentru o acțiune rapidă asupra sângelui (efectul de purificare şi îmbogăţire cu fier).

Tulpini de plantă pentru scăderea glicemiei: diabeticii ar trebui să mănânce câte zece tulpini pe zi câtă vreme aceasta este înflorită. 5-6 bucăți pe zi, în stare crudă, ajută în hepatita cronică. Se spală tulpinile cu flori cu tot, se îndepărtează apoi florile şi se mestecă pe îndelete tulpinile. Ele au la început un gust amărui, apoi sunt acrişoare şi zemoase, la fel ca andivele.

Loţiune tonică contra pistruilor: pune 15 g de flori şi frunze proaspete într-o jumătate de litru de apă. Fierbe-le zece minute, lasă-le să se răcorească, apoi foloseşte-le ca loţiune tonică.

Nectar: într-un borcan de trei litri, se pun straturi alternative de flori de păpădie şi de zahar tos, totul bine tasat, până ce aerul este complet eliminat. Se lasă la macerat două săptămâni. Produsul obţinut se prezintă sub forma unui lichid brun și puţin amărui, plăcut la gust, asemănător zahărului ars. Din acest nectar se ia zilnic câte o linguriţă, ca atare sau ca adaos la ceai ori alte băuturi nealcoolice. Este revigorant, un adevărat elixir.

Infuzie: două lingurițe de plantă uscată la 300 ml de apă clocotită. Este bună în boli hepatobiliare, dar și în curele de slăbit, fiind un bun diuretic/depurativ. În mod indirect, ajută la tratarea unor eczeme şi a altor boli de piele, în gută, reumatism, arterioscleroză, varice. În plus, măreşte producția de bilă, normalizează circulaţia sangvină.

Comprese contra negilor: se aplică de câteva ori pe zi comprese înmuiate în infuzie, pe locul afectat.

Rădăcini: mâncate crude, au efect depurativ, de stimulare a digestiei, sudorific şi diuretic, precum şi stimulant.

Decoct pentru cataractă: pune la fiert câte 10 g din fiecare – cozi, frunze, muguri de flori – în 0,75 litri de apă. Lasă 20 de minute, apoi strecoară. Se fac spălături oculare de patru sau cinci ori pe zi. Decoctul se prepară în fiecare zi (pentru a fi folosit proaspăt).

Decoct pentru litiază biliară: trei linguriţe de frunze și rădăcini uscate și mărunțite la 200 ml de apă. Laşi să clocotească, apoi stingi focul, acoperi şi ții așa 15 minute.  Bei două căni pe zi, dimineaţa şi seara.

Salată contra osteoporozei: frunzele de păpădie conţin bor, element ce le face, după varză, cel mai eficient „conservant“ al ţesutului osos. Pui într-un bol frunze tinere de păpădie spălate şi zvântate. Torni peste ele un mujdei de usturoi verde, cu câteva picături de ulei de măsline, apă şi câteva picături de zeamă de lămâie. Sărezi apoi.

Supă pentru creier: în combinaţie cu urzici, grâu încolţit, nuci măcinate, seminţe de in și mac, sub forma unei supe, păpădia este benefică pentru creier, fiind o sursă importantă de lecitină.

Valoarea ei nutritivă este mult mai mare decât a lăptucii, a spanacului, a roşiilor. Are 45 cal/100 g produs, fiind destul de bogată în protide (2,8%) şi glucide (7,5%).

Gem din flori de păpădie

Pui de două ori câte două mâini pline de flori într-un litru de apă rece. Dai la foc. Laşi să dea în 2-3 clocote, iei de pe foc şi laşi aşa, în oală, de seara până dimineaţa. A doua zi, scurgi şi storci bine florile, cu mâna. Amesteci sucul ăsta cu 1 kg de zahăr cât mai puţin rafinat, adaugi ½ lămâie tăiată felii. Pui la fiert fără capac, la foc foarte-foarte mic. Laşi să scadă până devine ca smântâna groasă. Îl poţi unge pe pâine, la micul dejun. Minunat!

Citește și:

Care sunt cele mai bune 8 antibiotice naturale

Apa plata cu lamaie

Leacuri de la vestitorii primăverii

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.15/14.04.2016
Autor: Irina Tudor Dumitrescu
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns