Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Medicina naturista > 4 combinații imbatabile pentru un ficat sănătos

4 combinații imbatabile pentru un ficat sănătos

Acest organ de detoxificare are nevoie din când în când de o împrospătare pentru a funcționa optim.

Acumularea de toxine, ca urmare a hranei neadecvate sau greu de digerat, a mediului poluat, stresului, lipsei somnului odihnitor și folosirii unor produse de îngrijire îndoielnice, influențează activitatea ficatului și sănătatea în ansamblu. Îți oferim câteva rețete de care să te folosești pentru o stare generală de bine.

1. Suc de rădăcinoase

Ai nevoie de morcovi, sfeclă roșie și puțin ghimbir. Dacă nu ai storcător, bagă-le la blender, toarnă apă și omogenizează. Vei obține un cocteil revigorant pentru ficat. De ce sunt obligatorii aceste trei ingrediente? Morcovii și sfecla sunt bogate în betacaroten și antioxidanți care repară celula hepatică și stimulează optima funcționare a acestui organ important. Rădăcina de ghimbir este nelipsită din amestecurile naturale pentru sănătatea digestivă, fiind folosită în diverse tulburări, de la constipație la ulcer, datorită acțiunii calmante. Studiile arată ghimbirul are proprietăți hepatoprotectoare. Astfel, consumul regulat asigură protecția în caz de ficat gras și chiar de fibroză, întrucât anumiți compuși ai săi sporesc nivelul de enzime utilizate de ficat. Bea 200 ml de suc proaspăt la trezire și lasă treacă 30 de minute până mănânci micul dejun.

2. Infuzie de plante

Combinația de armurariu, anghinare, cicoare și brusture este una dintre cele mai puternice pentru revigorarea funcției hepatice. Armurariul este stimulent al sintezei proteinelor și ajută la regenerarea hepatocitelor, fiind recomandat în hepatite, ciroză și insuficienţă hepatică. Frunzele de anghinare au proprietăți hepatoprotectoare şi stimulente ale funcţiei hepatice, având totodată acțiune coleretică (stimulează bila) și de reducere a colesterolului. Cicoarea este excelentă pentru purificarea ficatului datorită substanțelor amare, dar și un remediu natural pentru scăderea glicemiei și protejarea arterelor. Foarte amară, rădăcina de brusture este recomandată pentru purificarea sângelui, fapt care ajută ficatul în munca de filtrare. Studii recente scot la iveală efectele antivirale și anticancerigene ale acestei plante. Infuzia se face din patru linguri rase din acest amestec de plante, care se pun peste un litru de apă clocotită, se acoperă şi se lasă la răcit 15-20 de minute. Se beau 3-4 căni pe zi, cu o jumătate de oră înaintea meselor principale, după care stai culcat pe partea dreaptă în jur de 20 minute. Urmat vreme de trei luni, acest tratament neutralizează radicalii liberi și redă sănătatea ficatului.

3. Limonadă cu miere

Majoritatea fructelor sunt benefice pentru ficat, însă citricele au proprietăți de detoxificare superioare, întrucât conțin mari cantități de vitamina C, un antioxidant natural care susține organismul. Mierea polifloră cu care îndulcești limonada regenerează ficatul, stimulează digestia și apără sistemul imunitar. Bea câte un pahar cu 30 de minute înaintea meselor principale.

4. Mere coapte cu scorțișoară

Merele sunt bogate în pectină, o substanță esențială pentru curățarea organismului de toxine și eliberarea completă a deșeurilor rămase pe tractul digestiv. Când corpul este supraintoxicat, digestia devine greoaie și substanțele nutritive nu mai sunt absorbite eficient. Dacă înlesnești munca sistemului digestiv, ficatul se poate ocupa mai temeinic de reziduuri. Bogate în vitaminele A, B, C și minerale ca fier, potasiu, magneziu, fosfor, siliciu, calciu, merele sunt relaxante hepatic, depurative, antiseptice și antitumorale. Din combinația cu scorțișoara nu rezultă doar aromă și savoare. Acest condiment are proprietăți remarcabile: scade markerii inflamatori, sporește nivelul de enzime la nivelul ficatului și combate rezistența la insulină, fiind un adjuvant în caz de ficat gras, ciroză, cancer de ficat, diabet de tip II sau obezitate.

Sănătatea ficatului și slăbirea

Dacă nu reușești să scapi de kilogramele în plus, deși faci eforturi mari, de vină s-ar putea să fie ficatul. De sănătatea acestui organ depinde sănătatea întregului corp, inclusiv puterea metabolică și slăbirea. Ficatul are un rol complex: filtrează și îndepărtează substanțele toxice din sânge, ajută în procesul digestiei prin producția de bilă, cu ajutorul căreia descompune grăsimile și favorizează asimilarea vitaminelor și a mineralelor. De asemenea, ficatul joacă un rol important în metabolismul glucidelor, reglarea glicemiei, a producției de insulină, a tensiunii arteriale, a imunității, a nivelului colesterolului. Când ficatul este supraîncărcat, rezultă oboseala acestui organ, substanțele toxice se acumulează, ceea ce provoacă inflamația (asociată cu kilogramele în plus). Nu în ultimul rând, dacă ficatul nu funcționează optim, nu va prelucra eficient proteinele și vei reține apă în exces. Așadar, oricât te-ai abține de la ncare și oricâte calorii ai sta să calculezi, dacă nu detoxifici ficatul, slăbirea devine o misiune aproape imposibilă.

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr7/23.02.2017
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: 123RF

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus