Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Medicina naturista > Leacuri la minut pentru tulburări digestive

Leacuri la minut pentru tulburări digestive

Masa de sărbătoare e prilej de veselie și armonie, însă abundența de mâncăruri grele dezechilibrează sistemul digestiv.

Atenuezi simptome precum durerea și disconfortul abdominal dacă știi ce măsuri imediate să iei pentru fiecare problemă în parte. Iată cum tratezi cele mai frecvente neplăceri ce apar după un ospăț abundent!

Arsuri stomacale

Se manifestă când conținutul acid al stomacului înaintează spre esofag. Senzația de arsură în partea superioară a abdomenului apare frecvent din cauza exceselor culinare, a combinațiilor alimentare greșite ori dacă suferi de reflux gastroesofagian.

  • Ceaiurile antiacide din plante precum crețușca, nalba-mare, țintaura, trifoiștea și păpădia au efect liniștitor.
  • Masează zona stomacului cu comprese îmbibate în ulei de fenicul, mentă, mușețel, ghimbir, pentru a calma tractul digestiv.
  • Poate fi folositoare câte o linguriță de praf de coada-calului (planta măcinată în râșnița de cafea), luată după mese.
  • Renunță o perioadă la bunătăți în favoarea unui meniu ușor, din care să excluzi murăturile, ardeii iuți, ceapa, fructele acre.
  • Mănâncă puțin și des alimente blânde cu stomacul: brânză slabă de vaci, piure de cartofi, supe de legume pasate, orez fiert.

Indigestie

Dacă imediat după masă resimți o durere severă în abdomenul superior, cel mai probabil e vorba de un episod de indigestie. Aceasta poate fi asociată cu greața și voma și nu trece dacă nu acționezi imediat.

  • De mare ajutor sunt infuziile din condimente carminative, precum chimenul, nucșoara, ghimbirul, cardamonul. Și cea din coajă de mandarină este foarte eficientă.
  • Aplică pe abdomen comprese umezite în apă caldă în care ai picurat ulei de piper negru sau de mușețel. Aceasta au rolul de a alina durerea.
  • Ceaiurile din plante medicinale recomandate sunt de anason, busuioc, cerențel, coada-șoricelului, mentă, pelin, siminoc, turiță-mare, țintaură, valeriană.
  • Folosește, la nevoie, câte o linguriță de suc de ridiche-neagră.

Gastroenterită

Este cauzată de o toxiinfecție alimentară apărută când mâncarea nu este suficient preparată termic sau e alterată. Se manifestă prin greață, vărsături și diaree. Foarte frecvent, apar crampele abdominale și o ușoară febră.

  • Te pui pe picioare rapid cu un decoct de răculeț și schinduf combinat cu o ceașcă de infuzie de turiță-mare și Centella asiatica, din care bei pe parcursul întregii zile. Combinația are efect antiinflamator.
  • Un alt pas important este să înlocuiești lichidele pierdute, luând câte o înghițitură de apă ori ceai la fiecare cinci minute. Sărurile de rehidratare nu trebuie să-ți lipsească în caz de diaree acută, pentru că restabilesc echilibrul hidro-electrolitic.
  • Deși nu ai poftă de mâncare, încearcă să consumi iaurt, fiindcă are un rol esențial în recuperarea după gastroenterită. Iaurtul fermentat este o sursă de bacterii probiotice benefice.
  • Argila verde sau albă este, de asemenea, utilă. Pune o linguriță într-un pahar cu apă și bea acest amestec, ce formează o peliculă pe stomac și intestine, acționând ca un antibiotic ușor.
  • Meniul pentru următoarele zile va fi alcătuit exclusiv din banane, orez fiert simplu, mere coapte și pâine prăjită din grâu integral. În scurt timp, flora intestinală va fi reechilibrată.

Balonare

Gazele intestinale fac parte dintr-un proces digestiv normal, ce are loc în intestin, însă, când se produc în mod excesiv, în absența altor suferințe cronice, ar putea fi efectul combinației nepotrivite de proteine (carne, pește, brânză, ouă) cu alimente ce conțin amidon (pâine, cartofi, orez, paste, cereale, prăjituri, torturi). De asemenea, fermentează fructele consumate imediat după masă.

  • Adăugate în infuzii sau chiar în mâncare gătită și salate, semințele de anason, nucșoara, ardeiul iute, scorțișoara, cuișoarele, coriandrul și cimbrul te ajută să eviți problemele digestive.
  • Benefic pentru normalizarea digestiei este ceaiul preparat din o linguriță de mentă, una de busuioc și alta de rădăcină de obligeană, 3-4 fructe de fenicul, toate puse în 300 ml de apă clocotită. Bea imediat după masă. Uleiurile volatile din aceste plante cresc secreția gastrică.
  • Se recomandă ca, după ce mănânci, să înghiți o linguriță de cărbune medicinal. Este cu atât mai eficient cu cât este mai fin măcinat. Ia-l cu puțină apă. Îl poți înlocui cu orice cărbune vegetal, cel mai util fiind obținut din pomi fructiferi (nuc, cireș, măr).
  • Dacă apar dureri, aplică pe abdomen cataplasme cu rondele de ceapă și apoi fă o baie caldă în care ai adăugat ulei de mentă, salvie, coada-șoricelului, flori de fân.
  • Pe viitor, e mai simplu să eviți meteorismul dacă savurezi mâncarea și o mesteci bine, însă, înainte de toate, optezi pentru o alimentație disociată, mult mai sănătoasă pe termen lung pentru sistemul digestiv. Exclude băuturile carbogazoase și consumul de zahăr sub orice formă!

Criză de bilă

Se numește dischinezie biliară, tulburare ce apare când bila e prea leneșă. Deși problema e veche, te cam ia prin surprindere faptul că nu poți să te înfrupți din câte bunătăți poftești. În cazul anumitor alimente (foarte grase, prea prăjite, extrem de iuți, excesiv de dulci), bila se eliberează lent, iar asta îngreunează digestia. Principalele manifestări sunt jenă în capul pieptului, durere în partea dreaptă a abdomenului, greață, gust amar, cefalee, migrenă.

  • Un remediu tradițional este un amestec cu rol de curățare a ficatului și a vezicii biliare: bea 2-4 linguri de ulei de măsline, apoi zeama de la 1-2 lămâi, diluată cu puțin apă călduță.
  • Încearcă un decoct de semințe de schinel, rădăcină de ignamă sălbatică (o linguriță la o ceașcă) sau o infuzie de fumăriță și turiță-mare (la o ceașcă, pui câte o linguriță din fiecare).
  • Sucul de coacăze roșii are o puternică acțiune de descongestionare a funcției hepatice. Zdrobește fructele, stoarce-le printr-un tifon şi bea câte un pahar din sucul obţinut, cu un sfert de oră înainte de masă. Stropește-l cu zeamă de lămâie, pentru a nu se oxid.
  • Masează cu blândețe zona de deasupra vezicii biliare cu ulei de levănțică sau de mușețel.
  • Rade o țelină, amestecă o linguriță de miere și consumă după masă. Combinația favorizează peristaltismul gastric şi eliberarea bilei din colecist.

Greață

Senzația de vomă este unul din semnele indigestiei produse de alimente grele sau e provocată de afecțiunile biliare și ale ficatului ori de anumite forme de infecție intestinală.

  • Ghimbirul este cea mai folosită plantă în tratarea grețurilor. Ronțăie ghimbir proaspăt ori ține sub limbă timp de zece minute o linguriță rasă cu praf de plantă.
  • Alte remedii sunt mușețelul, menta, balsamul de lămâie și portocalul amar. Consumă aceste plante sub formă de ceaiuri sau picături diluate cu apă, pe limbă.
  • Pune pe o compresă ulei de mentă piperată, fiindcă acționează ca un anestezic ușor pentru mucoasa stomacală.
  • Starea de greaţă dispare dacă bei borş ori zeamă de varză. Ca să scapi de disconfort, bea un pahar la primele semne. La fel de eficientă e limonada, în care adaugi câteva picături de ulei esenţial de mentă.
  • Scapă rapid de senzația de rău bând de două ori pe zi câte o jumătate de pahar cu suc de sfeclă-roșie în care ai adăugat o limetă.

Crampe

Durerile abdominale sunt primele care îți dau de veste că ai mâncat prea mult, ai făcut combinații nefericite, ceva nu ți-a priit sau ai asociat mai multe tipuri de alcool.

  • Aplică o compresă caldă pe stomac (îmbibată în ulei de mușețel și levănțică) și chiar pe partea inferioară a spatelui. Pune o sticlă cu apă caldă deasupra compresei.
  • Bea o infuzie din plante ce favorizează evacuarea gazelor (cuișoare, coriandru, fenicul, pătrunjel, cimbru) și atenuează durerea. Trifoiștea, alga-roșie și crețușca atenuează inflamația cauzată de abuzul de alimente.
  • Polenul este indicat pentru că alungă atât diareea, cât și constipația. Dacă începi o cură, urmeaz-o cel puțin trei săptămâni. Lăptișorul de matcă este de asemenea recomandat pentru echilibrarea digestivă.
  • Cu efect imediat, dar de pregătit din timp, este un amestec de 50 g de rădăcină de rubarbă și 150 g de rădăcină de gențiană la 1 l de alcool alimentar de 70 de grade. Ține-l 3-4 zile la temperatura camerei, agitând des, apoi strecoară. Pune zece picături în 100 ml de apă rece și bea pentru calmarea durerii.

Ananasul, kiwi și lămâia sunt singurele fructe care ajută digestia, acționează ca un pansament gastric și pot fi consumate imediat după masă pentru că nu fermentează.

                

Citește și:

Alimente benefice pentru aritmie

Ardeiul iute, medicament miraculos

De ce este bine sa bei ceai de lumanarica

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.14/9.04.2015

Autor: Lidia Năstase

Sursa foto: pixabay.com


Lasă un răspuns

Sus