
Te întrebi care este legătura dintre menopauză și Covid-19? După ce această perioadă aduce o grămadă de schimbări neplăcute în viața femeilor, multe dintre efectele menopauzei asupra organismului femeilor constituie factori de risc în eventualitatea unei infecții cu Sars-Cov2.
Factorii de risc în menopauză și Covid-19
Bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2 sau obezitatea sunt afecțiuni des întâlnite în perioada menopauzei, ca urmare a scăderii nivelului de estrogen. Ele trebuie diagnosticate și tratate pentru că pot afecta grav organismul, dar în același timp, cresc riscurile în cazul infecției cu noul coronavirus. Mediplus Clinic, prima clinică de menopauză din România, poate fi de ajutor atât pentru restabilirea confortului în viața de zi cu zi, cât și în protejarea față de acest virus.
Ce schimbări aduce menopauza
Lipsa ciclului menstrual poate fi trecută în categoria avantajelor, însă toate celelalte schimbări care se produc în organismul femeilor se încadrează la minusuri. Modificările hormonale caracteristice perioadei de menopauză contribuie semnificativ la creșterea incidenței bolilor cardiovasculare. Acestea apar, în medie, cu 7-10 ani mai târziu la femei decât la bărbați și sunt asociate cu instalarea menopauzei (hormonii sexuali feminini au funcție de protecție cardiovasculară). Diabetul de tip 2 poate fi asociat cu scăderea hormonilor sexuali, precum și creșterea în greutate, frecventă în această etapă. Toate aceste modificări constituie factori de risc major în eventualitatea unei infecții cu Covid. “Chiar dacă menopauza este o stare fiziologică, nu o boală, modificările hormonale specifice pot duce la o patologie complexă, fapt care face femeile din acestă categorie să fie mai vulnerabile la infecția cu noul coronavirus. Există o serie de studii ce arată că o scădere a estrogenului este asociată cu o vulnerabilitate mai mare în fata virusului și simptome mai severe”, explică Iosif Niculescu, medic ginecolog.
Menopauza scade imunitatea și crește riscul pentru Covid-19
Menopauza poate avea un impact semnificativ asupra imunității, fiind asociată cu o scădere a celulelor de imunitate (T), ceea ce duce la creșterea frecvenței patologiilor oncologice (cancer de sân, cancer de col uterin, cancer de endometru sau de ovare). În această perioadă crește și frecvența reacțiilor inflamatorii, bolilor autoimune, toate acestea considerate de asemenea factori de risc pentru infecția cu Covid-19. “30% dintre pacientele care au ajuns la Clinica de Menopauză în ultimul an prezintă deja patologie medicală asociată, mai mult sau mai puțin severă (boli cardiace, boli vasculare, afecțiuni osteo-articulare, obezitate, probleme oncologice, tulburări de statică a organelor genitale – prolaps, tulburări endocrine). Suplimentarea hormonală, acolo unde nu există contraindicație medicală, ajută femeile să treacă mai bine peste această stare fiziologică, dar și să facă mai bine față unei eventuale infecții cu Covid-19”, spune Iosif Niculescu, medic ginecolog.
Stil de viață echilibrat
Chiar dacă ne confruntăm cu acest virus, controalele medicale periodice sunt importante. La fel de important este și stilul de viață. Mișcarea este prioritară, ea ne va ajuta să ardem mai multe calorii, să ne păstrăm articulațiile mobile și să avem un tonus psihic foarte bun. Trebuie, în același timp, să ne alimentăm sănătos și să apelăm cu încredere la psihoterapie dacă apăr stări de tristețe nejustificate sau de nervozitate. Dezechilibrele hormonale ne afectează și psihic și odată conștientizată cauza, putem gestiona mai ușor efectele.
Cine e de vină pentru menopauza tipurie?
Studiile arată că factorii care induc menopauza timpurie sunt tot mai frecvenți în viața femeilor de azi: obezitate, fumat, sedentarism.
Clinica pentru menopauză
Doctorul Iosif Niculescu, cu 30 de ani de experiență internațională în obstetrică-ginecologie, a surprins ușor nevoia unei clinici destinată femeilor la menopauză, care să cuprindă mai multe specialități, răspunzând astfel într-un mod complet nevoilor ce apar în această perioadă. Așa a luat ființă prima clinică de menopauză din România, acum un an. 75% dintre pacientele acestei clinici au avut simptome ce necesitau intervenție sau tratament, cele mai frecvente fiind modificările fizilogice (tulburări de somn, oboseală, migrene), simptomele vasomotorii (depresie), sindromul urogenital de menopauză, infecțiile urinare sau simptomele psihogene (furie, iritabilitate, anxietate, depresie). Consultul interdisciplinar s-a dovedit benefic în absolut toate aceste cazuri. Însă 10% dintre pacientele care s-au prezentat la clinică au mai puțin de 45 de ani, semn că menopauza nu are vârstă!
Suplimente hormonale ori ba?
Fitoestrogenii pot fi o soluție pentru multe dintre neplăceri cauzate de menopauză. Multe femei se feresc de acest tratament hormonl, însă există și patologii în care nu se recomantă suplimentarea hormonoală, cum ar fi bolile cardiace, bolile vasculare, afecțiunile osteo-articulare, obezitatea, problemele oncologice, tulburări de statică a organelor genitale – prolaps, tulburări endocrine.
Text: Luminița Tăbăran
Foto: 123RF
Citește și:
Dana Sota a elaborat „Decalogul femeii aflate la menopauză”
Perimenopauza – ce este și cum îi faci față
Epidemiologul față în față cu câteva mituri despre coronavirus