Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Nutritie > Merele, mai daunatoare pentru dinti decat bauturile carbogazoase

Merele, mai daunatoare pentru dinti decat bauturile carbogazoase

Merele pot fi de patru ori mai daunatoare pentru dantura decat bauturile carbogazoase, potrivit unui nou studiu realizat de cercetatorii britanici.

„Nu este vorba numai de ceea ce mancam, ci si de cum mancam”, a declarat David Bartlett, de la Institutul de stomatologie din cadrul King’s College din Londra, coordonator al noului studiu, care mai indica faptul ca vinul si berea blonda sunt la fel de daunatoare pentru smaltul dintilor. In acelasi timp, ceapa murata si grapefruitul, care sunt consumate mai rar, nu au acelasi efect daunator asupra smaltului dintilor.

„Doctorii au dreptate sa recomande consumul de mere, dar, daca le mananci lent, nivelul ridicat de acizi din fructe poate afecta smaltul dintilor. Bauturile asociate cel mai frecvent cu erodarea, mai ales cola, nu au prezentat un risc crescut”, a mai spus acesta. Rezultatele acestui studiu vin in sprijinul ideii ca sfaturile in materie de dieta ar trebui sa aiba in vedere, mai degraba, continuturile ridicate de acizi decat cele mai comune bauturi carbogazoase.

Pentru noul studiu – la care au participat peste 1.000 de persoane, cu varste intre 18 si 30 de ani -, cercetatorii au analizat posibile legaturi dintre smaltul dintilor (stratul de 2 milimetri care acopera dintii si dentina, principala structura de sustinere a dintelui situata sub smalt) si dieta alimentara. Astfel, persoanele care mananca regulat mere prezinta cu 3,7 ori mai multe probabilitati de a suferi distrugeri ale dentinei, in timp ce consumatorii de bauturi carbogazoase nu se confrunta cu riscuri suplimentare.

Sucul de fructe creste de patru ori riscul de distrugere a smaltului de langa gingii, iar berea blonda, care este acida, creste de trei ori riscul de distrugere a dentinei. Unele mere contin echivalentul a pana la patru lingurite de zahar, fapt care contribuie la cresterea nivelului de aciditate in gura.

Medicul Glenys Jones, nutritionist la Medical Research Council, a spus: „Fructele pot fi acide si evident ca au un anumit continut de zahar, dar nu as descuraja pe nimeni care consuma fructe sau sucuri de fructe”.

O sugestie ar fi ca merele sa fie consumate cu lapte sau branza, pentru ca ambele contin calciu, care neutralizeaza acizii. O alta solutie ar fi apa bauta dupa consumul de fructe. Totodata, sucurile de fructe pot fi baute cu paiul, pentru a proteja dintii. Potrivit specialistilor, spalarea dintilor inainte de consumul de alimente acide poate fi o solutie, pentru ca ajuta la crearea unei bariere intre hrana si dinti.

Comments

comments

One thought on “Merele, mai daunatoare pentru dinti decat bauturile carbogazoase

  1. Merele ingerate fermenteaza foarte repede iar daca raman resturi printre dinti, smaltul este afectat instant. Cel mai bun lucru este sa bem un pahar cu apa plata si lasam periatul de abia dupa 30 de minute, pentru ca smaltul sa nu fie uzat.

Lasă un răspuns