Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Merisorul, planta femeilor

Merisorul, planta femeilor

Merișorul (pe numele lui oficial, în catalogul cu denumiri latine este Vaccinium vitis idaea) este o plantă medicinală din familia Ericaceae. Popular merișorului i se mai spune și afin roșu, coacăz de munte, smirdar sau cununiță. Una din caracteristici este că planta apare în zonele de deal și de munte, unde de regulă crește spontan și afinul de pădure. În România, merișorul crește în zonele înalte ale Munților Carpați, mai ales cele din Transilvania.

Merișorul este un arbust tufos, înalt de 10-40 cm. Tulpina este cilindrică și ramificiată. Frunzele  au puncte negre pe spate, iar florile sunt de culoare alb-roz.

Pentru utilități terapeutice se folosesc fructele și frunzele. Cele mai active din punct de vedere medical sunt fructele (folosite intens în industria farmaceutică pentru preparare de pastile și siropuri), dar excepțional de utile sunt și fructele culese de tine sau cumpărate din piață. Fructul este o bacă mică, cam 4-5 pe fiecare rămură, de formă perfect sferică, verzuie, care se colorează în roşu-aprins când începe să se coacă. Sunt cărnoase, având multe şi mici seminţe, cam ca la coacăz şi afin, şi cu gust dulceag-acrişor – puternic astringent. Când începi să mănânci din ele nu te-ai mai opri, aşa sunt de plăcute la gust şi binefăcătoare.

Frunzele conţin arbutozid, vitamina C, tanin, flavonozide, ericolină şi săruri organice, iar fructele conţin glucoză şi fructoză, fiind o sursă excelentă, rar întâlnită, de substanţe nutritive şi minerale (Ca, Mg, K) respectiv şi vitaminele C, B, A.

Preparatul din frunze și/sau fructe este diuretic, energetic, litontriptic (dizolvă calculii urinari, numiți popular pietre la rinichi), antidiareic și, mai ales, puternic antiseptic al căilor urinare.

Se spune că nu există femeie care să nu fi avut cel puțin două episoade de infecții urinare până la 40 de ani și că nu existp femeie însărcinată care să nu aibă cel puțin un episod infecțios la nivelul căilor urinare. Merișorul este leacul ideal, soluția fără contraindicații și cea care previne recidivele pe termen scurt.

Merișorul este recomandat pentru afecțiuni renale, infecții urinare, cistite, dar și pentru reumatism, gută, diaree. Ceaiurile de merișor, din frunze sau fructe, sau siropurile din merișor fac adevărate minuni.

Frunzele conţin arbutozid, vitamina C, tanin, flavonozide, ericolină şi săruri organice, iar fructele conţin glucoză şi fructoză, fiind o sursă excelentă, rar întâlnită, de substanţe nutritive şi minerale (Ca, Mg, K) respectiv şi vitaminele C, B, A.

Suc de merișor

Din fructele de merişor se poate face sirop, preparat cu miere polifloră. La un kilogram de fructe de merişor se pun patru kilograme de miere (sau în oricare altă proporție de o parte merșor, patru părți miere). Combinația se încălzește deasupra unui vas cu apă caldă (nu mai mult de 40 de grade Celsius), pentru a ajuta omogenizarea cât mai rapidă.

Amestecul se pune în borcane, care se închid ermetic. Borcanele se pun într-un loc întunecat și răcoros, și se întorc cu susul în jos în fiecare zi, timp de 30 de zile. Nu este necesară fierbere sau sterlizare. În 30-40 de zile în borcan se formează un suc roşu-verzui, din care se poate consuma în fiecare zi până la 2-3 linguri, ca atare sau diluat în apă. După terminarea sucului, fructele rămase în fiecare borcan se consumă ca atare. Este bine să folosești borcane mici, iar după deschidere se țin la frigider.

  • Dacă vei conuma siropul, sau fructele sau ceaiuri de merișoare urina capătă o culoare verzuie. Merişorul mărunţeşte şi dizolvă calculii de la rinichi ajutând la eliminarea lor.
  • Este un desăvârşit antiseptic al căilor şi infecţiilor urinare şi vindecă cistita.
  • Merişorul vindecă infecţiile urinare repetate. Fructoza şi proantocianinele din siropul de merişor previn colonizarea celulelor vezicii urinare şi ale tractului urinar cu bacterii precum Escherichia coli.
  • Consumând cu regularitate suc de merişor, previ aglomerarea de bacterii printre dinţi, care este una dintre cauzele formării tartrului şi a cariilor dentare.
  • Vitamina C din fruct, împreună cu mineralele antioxidante, previne gripa şi guturaiul, precum şi guta şi reumatismul.
  • Sucul şi decoctul de merişor combate diareea.
  • Nu se recomandă consumarea merişorului în timpul sarcinii.

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: FreeDigitalPhotos

Comments

comments

Lasă un răspuns