Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Mic tratat despre ceaiuri

Mic tratat despre ceaiuri

Ceaiurile sunt cea mai simplă cale prin care putem folosi beneficiile plantelor. Ceaiurile sunt clasificate în mai multe categorii. Există ceai verde, negru, ceai de flori și frunze, ceai parfumat, amar sau acrișor, ceaiuri cu efect puternic, sau ceaiuri ce captivează simțurile. Ceaiurile se pot consuma simple, cu zahăr sau miere, cu lămâie sau lapte. Vorbim despre ceaiuri în acest mic tratat naturist.

În general vorbind, unele din componentele ceaiurilor, catechinele (sau taninuri), polifenolii, derivați din flavonoide (substanțele naturale conținute de plante) ajută și protejază inimă, controlează concentrația de colesterol din sânge, reglează nivelul glucozei, previne și întârzie îmbătrânirea cerebrală și contribuie eficient la diminuarea depozitelor de grăsimi. În funcție de compoziție, ceaiurile stimulează sau diminuează apetitul stimulează tonusul psihic și reprezintă o importantă sursă de antioxidanți.

Pentru a te simți bine, pentru a beneficia de o anumită stabilitate fizică, organismul are nevoie să fie ajutat să elimine ceea ce îl poluează pe interior. Faci curat în casă, măcar o data pe săptămâna, nu? De câte ori faci curat la tine în organism? Bogăția de antioxidanți din ceaiuri este capabilă să anihileze toxinele din organism, și să protejeze corpul de agresiunea factorilor externi. Tot ceea ce trebuie să faci este să-ți stabilești colecția ta de ceaiuri – în funcție de problemele tale sau de nevoile organismului tău și să bei, zilnic una-două căni de ceai.

Ceaiurile din plante și ceaiul verde și negru poate ajuta într-o dietă la scăderea în greutate și reprezintă o de creștere a capacitatea de apărare a organismului în față bolilor. Ceaiul negru, rezultat din fermentarea ceaiului verde este deosebit prin gustul lui, în timp ce, de departe, cel mai sănătos este cel verde, nefermentat, special prin aromă și gustul puțin amar. Deosebit de bun pentru sănătate este cel verde, fiind o ”€œmagazie” de antioxidanți. Japonezii beau și un ceai ”€œalbastru”, denumit și Oolong, care rezultă din fermentarea parțială a ceaiului verde. Calitatea și gustul depinde de mulți factorii, de la soi, până la modul de uscare și de momentul culegerii.

Ceaiul îți va dărui toată aromă lui doar dacă va fi corect preparat. De exemplu ceaiul negru este mai puțin pretențios decât cel verde sau cel albastru, unde apa trebuie să aibă o anumită temperatură. Ceaiurile de plante și cele medicinale au și ele reguli de preparare stricte pe care trebuie să le respecți, pentru că doar în acest mod ai posibilitatea de a a€”scoate” toate beneficiile din plante.

Decoctul nu este tot una cu infuzia, iar cantitatea de apa și de plantă trebuie respectată, pentru că ceaiul să aibă gust, aromă și eficientă, dacă este vorba de cele medicinale.

Nu toate ceaiurile se prepară la fel. Ceaiurile verzi se prepară cu apa în jur de 75-80 de grade, iar cel negru cu apa la 90 de grade. Ceaiurile tări (negre), trebuie lăsată să infuzeze 1-2 minute, în timp ce variantă verde, mai fină, are nevoie de 3-4 minute. Timpul de infuzare scade dacă folosești o cantitate mai mare de ceai.

Infuzia este cea mai folosită metodă. Infuzia se obține prin opărirea plantei cu apa. Trebuie folost doar un vas cu smalțul perfect întreg. Timpul de infuzare este specific fiecărui tip de ceai. Unele plante se pot prepară doar prin infuzie deoarece prin fierbere principiul lor activ dispare. Teiul, mușețelul, mentă se prepară doar prin infuzie, la fel și ceaiul verde și negru.

Decoctul este procedeul prin care plantă se amestecă cu apa rece, apoi totul se pune la fiert, un anumit interval de timp. Decoctul se strecoară și eventual se completează cu apa caldă. Frunzele, florile se fierb10 – 15 minute, iar cojile și rădăcinile 30 – 40 de minute.

La fel de importantă că plantă și calitatea acesteia este și apa. Cea mai bună este apa cu pH7. Evită să folosești apa d ela robinet pentru prepararea ceaiurilor, cea mai bună fiind apa plată cu cel mai scăzut nivel de minerale.

Respectă indicațiile de preparare în ceea ce privește cantitatea de plantă și de apa. Nu folosi pentru fierberea apei de ceai decât un vas curat, care are exclusiv această destinație. Nu amestecă în ceai cu nimic metalic, pentru că savoarea acestuia se va altera. Folosește instrumente de lemn (de bambus) sau lingurițele de porțelan, scrie psychologies.com.

Vasul în care se infuzează ceaiurile negre și verzi nu se spăla. Se clătesc cu apa caldă și atât. Nu folosi detergent sau alte produse de curățat. Depunerile de pe pereții vasului sunt garanția unui ceai special. Un ceainic emailat este ideal pentru a fierbe apa de ceai și prepara ceaiurile, indiferent de tipul lor, dar trebuie să rămână exclusiv destinat acestui scop. Nu face niciodată ceai și nici nu fierbe apă pentru ceai în vasul în care faci cafea! Ferește de orice contact cu grăsimi vasul în care fierbi apa de ceai sau faci ceaiul.

Și un ultim sfat. Bea ceai! De preferat simplu, fără zahar!

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: FreeDigitalPhotos

Comments

comments

Lasă un răspuns